Nem járt jól, aki fogadást kötött az algoritmusok által halucinált végeredményre alapozva.

Akit érdekel a téma, az mostanra már biztosan tudja: a magyar idő szerint ma hajnalban lejátszott amerikaifutball-döntőben az esélyesebbnek tartott Kansas City Chiefs végül hosszabbítás után 25-22-re legyőzte a San Francisco 49ers csapatát. Tegnap este azonban még ettől akár teljesen eltérő eredményeket lehetett kicsiholni több fejlett chatbotból is. Mindez pedig nem azért érdekes, mert az algoritmusnak nem jött be a tippje, hanem azért, mert a kitalált számokat végeredményként tálalta a mesterséges intelligencia.

Mint ahogy ebből a Reddit-szálból kiderül, több felhasználó is érdekes válaszokat kapott, amikor a Bardként indult, de ma már Gemini néven futó Google-chatbotot a Super Bowl fogadási oddsairól kérdezték.

 

(Forrás: /r/Sp00kbee)

 

Amennyiben elhisszük, hogy nem manipulált felvételről van szó, akkor a Gemini elég durván elveszett a naptárban és az eredményekben. A gép vasárnap adott válasza szerint ugyanis a meccset már szombaton lejátszották, ahol egyébként a 49ers győzedelmeskedett 34-28 arányban.

A Reddit fórumán több más felhasználó is megerősítette az anomáliát, ugyanakkor volt olyan, akinél a San Fraciscó-i gárda még magabiztosabban, 37-24-re verte a címvédőt. Hogy utóbbit, honnan szívta fel a chatbot, az nem tiszta, de a másik számpár valóban bejárta már a sajtót, mivel egy híresen pontos NHL-elemző már tavaly szeptemberben megnevezte a döntősöket (helyesen), illetve azt is, hogy a Chiefs megvédi a címét (helyesen), mégpedig 34-28-as eredménnyel (itt kicsit tévedett a szakértő). Az algoritmusnál valószínűleg ez a jóslat akadt be, csak éppen fordított állással, és végeredményként.

De nem mutatott jobb formát az OpenAI ChatGPT-fejlesztésére alapozott Microsoft Copilot sem, amelyet Redmond immár egyik termékéből se nagyon akar kihagyni. A Copilot szintén úgy gondolta, hogy már vége van a még el sem kezdődött meccsnek, de itt legalább a nyertes kilétét eltalálta az álmodozó algoritmus.

 

Comment
byu/Sp00kbee from discussion
inChatGPT

 

Érdemes ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy a témát még vasárnap este feldolgozó TechCrunch a Gemini esetében már nem tudta reprodukálni a hamis választ, miközben a Microsoft Copilot az újságírói tesztre majdnem pontosan a később realizált eredményt adta ki, ám fordított felállásban. Mindezt egyébként a cikk annak tudja be, hogy a Gemininél előbb kapcsoltak, és javították az algoritmus outputját.

Javíthatatlan álmodozók

Az algoritmus tévedése ez esetben nem sok kárt okozott, de a döntő lejátszásának behalucinálása ismét csak rávilágított arra a régóta ismert problémára, hogy az MI válaszai gyakran tartalmaznak "alternatív univerzumból" származó információkat. És úgy tűnik, hogy minderről nagyon nehéz leszoktatni a gépet.

A jelenségnek tudható be, hogy a különböző nagy nyelvi modellek és intelligesnek kikiáltott megoldások egymást is utánozva követnek el néha durva, néha csak megmosolyogtató hibákat. A ChatGPT-elleni nyomás miatt tavaly sietve piacra dobott Bard esetében például már a terméket promótáló videóba is tárgyi tévedés került. De nem járt sokkal jobban a "forradalmi MI-kitűző" sem...

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.