Nem csak a modellt, a körítést is adja. Ez is drágább Magyarországon, mint az USA-ban.

Az OpenAI és a Microsoft után a Google is megpróbálja termőre fordítani a mesterséges intelligenciáját. A vállalat tegnap rövid blogposztban jelentette be, hogy Bard nevű mesterséges intelligenciáját átkereszteli, és fizetős szolgáltatásként kínálja. Az amerikai vásárlók havi 20 dollárért fizethetnek elő a Google One AI Premium csomagra, melynek része a jövőben Gemini Advanced néven futó MI. A szolgáltatás 150 országban (köztük Magyarországon) érhető el, de egyelőre csak angol nyelven. Az érdeklődők kapnak 2 hónap ingyenes próbaidőszakot. A magyarországi ár 8790 forint, ami kb. 20 százalékkal magasabb az amerikai árnál.

Az előfizetéshez jár egy erősebb modell, az Ultra 1.0 is, amellyel a Gemini Advanced sokkal jobban teljesít az olyan összetett feladatokban, mint a kódolás, a logikai feladatok, az árnyalt utasítások követése vagy a kreatív projektekben való együttműködés, írja a posztban Sissie Hsiao alelnök, a Google Geminiért felelős vezetője. A szolgáltatás hosszabb és mélyebb, részletesebb beszélgetéseket tesz lehetővé, ugyanis jobban megérti a korábbi kérések kontextusát. Ezáltal olyan feladatokra is alkalmas mint a személyre szabott, a felhasználó tanulási stílusához igazodó oktatás, segíthet kódolásban (kódolási forgatókönyvek, ötletelés, különböző megközelítések kiértékelése stb.), vagy aktívan felhasználható kreatív folyamatokban az ötleteléstől a kivitelezésig, sorolta a példákat Hsiao.

Beégett a 20 dolláros árszint?

A szolgáltatáshoz jár 2 terabájt felhőtárhely. Utóbbi egyébként önmagában is átlagosan havi 10 dollárba kerül a Google felhőjében. Az előfizetők hamarosan a Gmailben és a Google termelékenységi csomagjában is hozzáférnek a Geminihez. A Reuters idézi a Bard product leadjét, Jack Krawczykot, aki szerint fizetős szolgáltatásként az ma már kevés, ha csak modellhez való hozzáférést kínálnak. Az ilyen szolgáltatások célpiaca azok az emberek, akik olyan MI-t szeretnének, amely képes például utasítások nyomán új tartalmakat generálni, és amely olyan lekérdezéseket is jól kezel, amikre nincs egyértelmű válasz az interneten.

A Gemini Advancednek elkészült a mobilos változata Androidra és iOS-re egyaránt. Az app még interaktívabb eszközzé teszi a telefont, például segít bonyolultabb szövegek létrehozásában, amiket ki lehet egészíteni generált képekkel, ábrákkal is.

A Google One AI Premium árazásában nincs különösebben meglepetés: kopírozta két legnagyobb konkurensét. Tavaly február elején az OpenAI ennyiért dobta piacra a ChatGPT Plust. A Microsoft pedig januárban bővítette az MI-vel megcélzott felhasználók körét a Copilot Pro csomaggal, amit szintén 20 dollárért kínál. Az hogy a felhasználók több szolgáltatás közül választanak, valószínűleg élénkíti a versenyt, és talán az árazásra is hatással lesz.

(Nyitó kép: google.com)

Cloud & big data

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.