Újraforgatják a Humane Ai Pin bemutatkozó videóját, amelyben két alkalommal is megjelenik az MI-hallucináció nevű jelenség, kiemelve a technológia meghatározó hiányosságát.

A kaliforniai Humane alig egy héttel ezelőtt jelentette be forradalminak mondott eszköze, a 699 dolláros áron piacra kerülő Ai Pin megjelenését, amit a startup évekig tartó titkolózást és több százmillió dollárnyi befektetés megszerzését követően tegnap hozott forgalomba. A ruházaton viselhető, következő generációs iPodra hasonlító szerkentyű nem titkolt célja az okostelefonok leváltása lenne, és ahogy azt készítői egy tízperces reklámklipben bemutatták, a felhasználók érintéssel, kézmozdulatokkal és hangutasításokkal kezdeményezhetnek rajta hanghívásokat, olvastathatnak fel szövegeket, játszhatnak rajta zenét, készíthetnek vele képeket, sőt kérdéseket tehetnek fel a rajta működő MI-asszisztensnek.

Ahogy a Business Insider beszémolójából kiderül, a felkészülésre szánt idő és pénz mégsem volt elég, hogy az Ai Pint megálmodó ex-Apple alkalmazottak simán lehozzák a nagy bejelentést. A Humane ugyanis nem egy, hanem mindjárt két baki miatt kénytelen újraforgatni a videót az MI-hallucinációnak nevezett hiba miatt. Ilyesmi nem az Ai Pin esetében fordul elő először, hiszen korábban a Google és a Microsoft is közzétett olyan promókat, amelyekben hasonló tévedések szerepelnek, de épp ezért egyre látványosabb, ahogy az iparági szereplők képtelenek ellenőrizni a saját technológiájukat.

Többről van szó a mandulánál

Az MI-hallucináció mindenkinek problémát jelent, aki egy generatív mesterségesintelligencia-rendszer segítségével próbál dolgozni: a biológiai hallucinációra emlékeztető megnyilvánulások során a robotok magabiztosan állítanak egyértelműen valótlan és légből kapott dolgokat, amelyek bőven túlmutatnak a források elégtelen ellenőrzésén. Az OpenAI fejlesztéseire és a Microsoft számítási infrastruktúrája épülő Ai Pin tévedései most azért voltak különösen feltűnőek, mert az MI elég egyszerű lekérdezéseknél hibázott. A filmben a Humane egyik vezetője arról kérdezi az asszisztenst, hogy hova menjen, aki meg akarja tekinteni a következő napfogyatkozást, majd arról érdeklődik, hogy hány gramm fehérje van egy marék mandulában, a válaszok pedig a legnagyobb jóindulattal is pontatlanra sikerülnek.

A napfogyatkozás esetében az Ai Pin másfél kontinensnyit, a mandula kapcsán pedig egy nagyságrendnyit téved, ami a kommentárok szerint is kérdéseket vet fel a mesterséges intelligencia aktuális hasznosságát illetően. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a generatív MI nagyjából minden modell esetében hallucinál, a fejlesztők mégis "névértéken árulják" eredményeiket, pedig aki a világot megváltoztató technológiát épít, azzal szemben nem lenne túlzó elvárás az alaposság. A BI riportja alapján a Humane egyik illetékese már bejelentette, hogy a hibákat a "kiadás előtti" állapotban lévő szoftverük követte el, de ez akkor sem jelent sokat, ha igaz.

Konzumer tech

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.