Újraforgatják a Humane Ai Pin bemutatkozó videóját, amelyben két alkalommal is megjelenik az MI-hallucináció nevű jelenség, kiemelve a technológia meghatározó hiányosságát.

A kaliforniai Humane alig egy héttel ezelőtt jelentette be forradalminak mondott eszköze, a 699 dolláros áron piacra kerülő Ai Pin megjelenését, amit a startup évekig tartó titkolózást és több százmillió dollárnyi befektetés megszerzését követően tegnap hozott forgalomba. A ruházaton viselhető, következő generációs iPodra hasonlító szerkentyű nem titkolt célja az okostelefonok leváltása lenne, és ahogy azt készítői egy tízperces reklámklipben bemutatták, a felhasználók érintéssel, kézmozdulatokkal és hangutasításokkal kezdeményezhetnek rajta hanghívásokat, olvastathatnak fel szövegeket, játszhatnak rajta zenét, készíthetnek vele képeket, sőt kérdéseket tehetnek fel a rajta működő MI-asszisztensnek.

Ahogy a Business Insider beszémolójából kiderül, a felkészülésre szánt idő és pénz mégsem volt elég, hogy az Ai Pint megálmodó ex-Apple alkalmazottak simán lehozzák a nagy bejelentést. A Humane ugyanis nem egy, hanem mindjárt két baki miatt kénytelen újraforgatni a videót az MI-hallucinációnak nevezett hiba miatt. Ilyesmi nem az Ai Pin esetében fordul elő először, hiszen korábban a Google és a Microsoft is közzétett olyan promókat, amelyekben hasonló tévedések szerepelnek, de épp ezért egyre látványosabb, ahogy az iparági szereplők képtelenek ellenőrizni a saját technológiájukat.

Többről van szó a mandulánál

Az MI-hallucináció mindenkinek problémát jelent, aki egy generatív mesterségesintelligencia-rendszer segítségével próbál dolgozni: a biológiai hallucinációra emlékeztető megnyilvánulások során a robotok magabiztosan állítanak egyértelműen valótlan és légből kapott dolgokat, amelyek bőven túlmutatnak a források elégtelen ellenőrzésén. Az OpenAI fejlesztéseire és a Microsoft számítási infrastruktúrája épülő Ai Pin tévedései most azért voltak különösen feltűnőek, mert az MI elég egyszerű lekérdezéseknél hibázott. A filmben a Humane egyik vezetője arról kérdezi az asszisztenst, hogy hova menjen, aki meg akarja tekinteni a következő napfogyatkozást, majd arról érdeklődik, hogy hány gramm fehérje van egy marék mandulában, a válaszok pedig a legnagyobb jóindulattal is pontatlanra sikerülnek.

A napfogyatkozás esetében az Ai Pin másfél kontinensnyit, a mandula kapcsán pedig egy nagyságrendnyit téved, ami a kommentárok szerint is kérdéseket vet fel a mesterséges intelligencia aktuális hasznosságát illetően. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a generatív MI nagyjából minden modell esetében hallucinál, a fejlesztők mégis "névértéken árulják" eredményeiket, pedig aki a világot megváltoztató technológiát épít, azzal szemben nem lenne túlzó elvárás az alaposság. A BI riportja alapján a Humane egyik illetékese már bejelentette, hogy a hibákat a "kiadás előtti" állapotban lévő szoftverük követte el, de ez akkor sem jelent sokat, ha igaz.

Konzumer tech

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.