Nem járt jól, aki fogadást kötött az algoritmusok által halucinált végeredményre alapozva.
Hirdetés
 

Akit érdekel a téma, az mostanra már biztosan tudja: a magyar idő szerint ma hajnalban lejátszott amerikaifutball-döntőben az esélyesebbnek tartott Kansas City Chiefs végül hosszabbítás után 25-22-re legyőzte a San Francisco 49ers csapatát. Tegnap este azonban még ettől akár teljesen eltérő eredményeket lehetett kicsiholni több fejlett chatbotból is. Mindez pedig nem azért érdekes, mert az algoritmusnak nem jött be a tippje, hanem azért, mert a kitalált számokat végeredményként tálalta a mesterséges intelligencia.

Mint ahogy ebből a Reddit-szálból kiderül, több felhasználó is érdekes válaszokat kapott, amikor a Bardként indult, de ma már Gemini néven futó Google-chatbotot a Super Bowl fogadási oddsairól kérdezték.

 

(Forrás: /r/Sp00kbee)

 

Amennyiben elhisszük, hogy nem manipulált felvételről van szó, akkor a Gemini elég durván elveszett a naptárban és az eredményekben. A gép vasárnap adott válasza szerint ugyanis a meccset már szombaton lejátszották, ahol egyébként a 49ers győzedelmeskedett 34-28 arányban.

A Reddit fórumán több más felhasználó is megerősítette az anomáliát, ugyanakkor volt olyan, akinél a San Fraciscó-i gárda még magabiztosabban, 37-24-re verte a címvédőt. Hogy utóbbit, honnan szívta fel a chatbot, az nem tiszta, de a másik számpár valóban bejárta már a sajtót, mivel egy híresen pontos NHL-elemző már tavaly szeptemberben megnevezte a döntősöket (helyesen), illetve azt is, hogy a Chiefs megvédi a címét (helyesen), mégpedig 34-28-as eredménnyel (itt kicsit tévedett a szakértő). Az algoritmusnál valószínűleg ez a jóslat akadt be, csak éppen fordított állással, és végeredményként.

De nem mutatott jobb formát az OpenAI ChatGPT-fejlesztésére alapozott Microsoft Copilot sem, amelyet Redmond immár egyik termékéből se nagyon akar kihagyni. A Copilot szintén úgy gondolta, hogy már vége van a még el sem kezdődött meccsnek, de itt legalább a nyertes kilétét eltalálta az álmodozó algoritmus.

 

Comment
byu/Sp00kbee from discussion
inChatGPT

 

Érdemes ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy a témát még vasárnap este feldolgozó TechCrunch a Gemini esetében már nem tudta reprodukálni a hamis választ, miközben a Microsoft Copilot az újságírói tesztre majdnem pontosan a később realizált eredményt adta ki, ám fordított felállásban. Mindezt egyébként a cikk annak tudja be, hogy a Gemininél előbb kapcsoltak, és javították az algoritmus outputját.

Javíthatatlan álmodozók

Az algoritmus tévedése ez esetben nem sok kárt okozott, de a döntő lejátszásának behalucinálása ismét csak rávilágított arra a régóta ismert problémára, hogy az MI válaszai gyakran tartalmaznak "alternatív univerzumból" származó információkat. És úgy tűnik, hogy minderről nagyon nehéz leszoktatni a gépet.

A jelenségnek tudható be, hogy a különböző nagy nyelvi modellek és intelligesnek kikiáltott megoldások egymást is utánozva követnek el néha durva, néha csak megmosolyogtató hibákat. A ChatGPT-elleni nyomás miatt tavaly sietve piacra dobott Bard esetében például már a terméket promótáló videóba is tárgyi tévedés került. De nem járt sokkal jobban a "forradalmi MI-kitűző" sem...

Piaci hírek

Gyors zuhanásra is fel kell készülniük a menő MI-cégek befektetőinek

A buborék kialakulása sem kizárt, de az árfolyamok gyors felfutását követően anélkül is elkerülhetetlen lesz korrekció – jósolja a Wharton School veterán közgazdásza.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.