Az 1 százalékos bevételcsökkenés egész jól mutat az okostelefonok forgalmának összezuhanása mellett, míg a kínai exportkorlátozások hatása csak később jelentkezhet látványosabban.

A brit ARM részvényeit 1998 és 2016 között nyilvánosan jegyzték a londoni és a New York-i technológiai tőzsdén is, amíg a japán SoftBank 32 milliárd dollárért fel nem vásárolta a csiptervező vállalatot. Miután tavaly az amerikai és európai trösztellenes szabályozók tiltakozása miatt kútba esett a cég 40 milliárd dolláros értékesítése az Nvidia részére, a SoftBank megkezdte az ARM újabb tőzsdei bevezetésének előkészületeit, amire ezúttal csak az Egyesült Államokban kerül majd sor, mivel a beszámolók alapján a tulajdonos a brit kormányzat nyomása ellenére sem kívánta vállalni egy kettős IPO jelentős többletköltségeit.

A várakozások szerint az ARM tőzsdei belépője lendületet adhat a gyengélkedő piacnak, amelynek volatilitására hivatkozva az elmúlt évben több jól menő startup is elhalasztotta tervezett tőzsdei belépőjét. Eközben az ARM, melynek technológiája a legtöbb okostelefonban, köztük az iPhone-ban is megtalálható, viszonylag jól vészelte át a félvezetőipar lejtmenetét, és a folyamatosan virágzó szegmensek, például a cloud szolgáltatások felé mozdult el. A mesterséges intelligencia felfutását ezzel szemben még nem igazán sikerült meglovagolnia, bár a piacvezető Nvidia kínálatában is szerepel ARM-alapú processzor.

Az már tudható, hogy majd minden kiderül

A Reuters korábban arról számolt be, hogy a SoftBank az ARM papírjainak körülbelül 10 százalékát adná el a kibocsátás során, és erre vonatkozóan 60-70 milliárd dollár közötti cégértékkel számol, miután augusztus elején megvásárolta a vállalat 25 százalékos tulajdonrészét saját, szaúdi támogatással működő Vision Fund tőkealapjától. Most pedig az IPO-t megelőzően közzétette a március 31-én végetért pénzügyi év eredményeit is, amelyekből kiderült, hogy az ARM összes bevétele 1 százalékkal esett vissza a tavalyihoz képest, elsősorban az okostelefon-szállítások globális lassulása miatt.

A 2,68 milliárd dolláros forgalomban a jogdíjbevételek több mint 50 százaléka származott a szórakoztatóelektronikai cikkekből és azokból az okostelefonokból, amelyek piaca a Counterpoint Research adatai szerint évtizedes mélyponton van. Az ARM bevételeinek szerény csökkenése így azt jelzi, hogy a társaság egységekre vetítve többet keresett az előzetes licencdíjak és az ügyfelei által eladott csipek után. Összes bevételüknek egyébként majdnem negyede származott Kínából, ami azonban az amerikai és brit exportkorlátozások, illetve a kínai gazdaság általános hanyatlása miatt várhatóan csökkenni fog.

A hírügynökség nemrég azt is közölte, hogy a SoftBank több technológiai óriásvállalattal, köztük az Amazonnal és az Nvidiával is tárgyalt a részvénykibocsátásakor tető alá hozható befektetésekről. Máshol olyan elemzői véleményeket olvasni, amelyek szerint akármennyire speciális az ARM helyzete, a bevezetés sikere vagy kudarca jól mutatja majd a piaci hangulatot, amit sokan figyelnek a 2023-24-re belengetett, de egyelőre billegő IPO-tervekkel. A befektetői aktivitás fellendülésére vonatkozó reményeket egyelőre a Johnson & Johnson spinoffja, a Kenvue és a Cava mediterrán étteremlánc erőteljes debütálása táplálhatja.

Piaci hírek

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.