A második negyedéves szállítási adatokból azért, ha nagyon keresi az ember, kiolvashat némi pozitívumot is.
Hirdetés
 

Kellemetlen mérföldkőhöz érkezett az okostelefonos piac az IDC legfrissebb jelentése szerint. Az amerikai piackutató előzetes számításai alapján ugyanis sorozatban a nyolcadik negyedévben zsugorodott éves összevetésben a piaci torta.

A pandémia elején hirtelen megugró kereslet miatt már két évvel ezelőtt elkezdődött az a folyamat, hogy az aktuális szállítások nem voltak képesek hozni az előző év magas bázisértékét, főleg az alakatrészhiány és a logisztikai problémák következtében. Erre aztán rátett még pár lapáttal a felpörgő infláció, amit csak fokozott az ukrán invázióval együtt járó globális bizonytalanság és gazdasági nehézségek.

Volt már rosszabb

A szakértői kalkulációk alapján az áprilistól június végéig tartó időszakban összesen bő 265 millió darab okostelefont szállítottak le a gyártók, ami 7,8 százalékkal kevesebb, mint egy éve ilyenkor. A piackutató ugyanakkor jó jelnek veszi a csökkenés ütemének mérséklődését. (A tavalyi ünnepi szezonban 18, az idei első negyedévben pedig nagyjából 15 százalék volt a visszaesés mértéke.)

 

Globális okostelefon-piac, 2023/Q2 - IDC
Infogram


A fenti táblázat egyik érdekessége a Transsion felbukkanása a legnagyobb gyártók között. A vállalat nem nevezhető rutintalannak, mivel 2006-ban alapították Hongkongban. A cég elsősorban a fejlődő piacokra koncentrál, azon belül is leginkább az afrikai régióra, ahol a helyi igényekre és lehetőségre szabott olcsó készülékeivel nagy népszerűségnek örvend. Noha csak 2014-től foglalkoznak okostelefonokkal, a cég már 2017-ban képes volt olyan negyedévet felmutatni, amikor a Transsion volt a kontinens legjelentősebb szállítója.

Lesz még jobb is

Az IDC szerint a felhalmozott készletek kipucolása és a remélhetőleg javuló makrogazdasági környezet az év második felében már elhozhatja a fordulatot, ami jó lehetőség a piaci szereplőknek arra, hogy újraosszák a tortát. Ennek egyik kézzelfogható jele a Transsion bekerülése, amely a körülményekhez képest elképesztő, nagyjából 34 százalékos forgalombővülést tudott elkönyvelni.

Konzumer tech

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.