A nagyon is önös érdek: szeretné, ha a kulcsfontosságú szabványokról az USA mondhatná ki a döntő szót, és ebben az exporttilalom komoly akadály.

Enyhíti a Huawei-jel szemben bevezetett szankcióit az Egyesült Államok. A kereskedelmi minisztérium Ipari és Biztonsági Hivatala (Bureau of Industry and Security, BIS) visszavonta több, korábban tiltott titkosítási technológia exportjára vonatkozó tilalmát. Mindezzel együtt nem enyhült a feszültség az Egyesült Államok és Kína között. Mint a BIS csütörtökön kiadott közleményéből (PDF) kiderül, az USA csupán jobb pozícióba akar kerülni a kulcsfontosságú globális szabványokról folytatott tárgyalások során.

Mint a rapid döntéseknél általában történni szokott, a Donald Trump elnöksége alatt életbe léptetett szankcióknál a hosszabb távon jelentkező mellékhatásokat kevésbé mérlegelték a döntéshozók. Még a közvetlenül érintett techcégek is legfeljebb a rövid távú (értsd: kiesik a vevő, csökken a negyedéves bevétel stb.) hatások miatt tiltakoztak.

Azóta azonban árnyalódott a kép: kiderült, hogy még olyan területeket is érint bizonyos technológiák exportjának a tilalma, mint a szabványosítás. Mint a BIS közleménye írja, az amerikai vállalatok körében zavar volt azzal kapcsolatban, hogy engedélyt kell-e kérniük, ha bizonyos technológiákat be akarnak vinni a szabványokról szóló tárgyalásokra – amelyeknek a kínai vállalatok képviselői nagyon is aktív tagjai. Ez a helyzet viszont hosszabb távon aláássa az USA részvételét és vezető szerepét a szabványosításban.

A BIS új iránymutatása szerint a felszabadított technológiákat is kizárólag szabványfejlesztési célokkal lehet átadni. Az engedély csak alacsonyabb szintű technológiákra vonatkozik, azokra nem, melyek akár nemzetbiztonsági, akár kereskedelmi kockázatot jelenthetnek.

Amerika úgy érzi, lemaradt

A Biden-kormányzat célja, hogy megerősítse (vagy visszaszerezze?) az USA technológiai vezető státuszát, amihez elengedhetetlen, hogy a szabványosítási fórumokon is az amerikai cégek fújják a passzátszelet. Az 5G jól mutatta, milyen fontos ez a tevékenység: a Huawei óriási elánnal vetette bele magát a fejlesztésekbe, a témában a legtöbb szabadalmat is a cég birtokolja, melyeken keresztül jelentős súllyal tudta befolyásolni az 5G-s szabvány alakulását. Ezt az USA-ban úgy értékelték, hogy Kína az 5G-ben komoly előnyre tett szert.

Az USA voltaképpen attól tart, hogy ha Kína befolyása erős lesz a szabványosításban, akkor olyan szabványok kaphatnak teret, amelyek az autoriter kormányok számára előnyösek. Erre már van példa: mint a The Register felhívja a figyelmet, a Huawei 2020-ban olyan módon bővítette az internetes protokollt, amely lehetővé teszi a hálózatok központi irányítását (felügyeletét). A kínai kormány és a Huawei ezt át akarná ültetni az IPv6-ba is. Magyarán a tét itt elég nagy: milyen lesz a jövő internete?

A Huawei elsősorban az ITU-n, a Nemzetközi Távközlési Unión keresztül akarja érvényre juttatni szabványosítási elképzeléseit, és nem a szokásos testületekben (Internet Engineering Task Force és az Institute of Electrical and Electronics Engineers), írja a brit szaklap. Amerika viszont biztosítani akarja, hogy minden szabványügyi testületben meghatározóvá váljon.

A kínai nyomulásnak reális veszélyei vannak (jó összefoglalót ad erről a The Diplomat egy történész vendégszerzője), de az is érdekes, ahogy a BIS megindokolja, miért fontos, hogy az amerikai cégek legyenek a szabványosítási folyamatok vezetői: "az USA erőfölénye a biztosítéka annak, hogy a liberális demokráciák és a nyitott piacok értékei beágyazódnak a technológiába".

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.