Egyelőre még Nokia és az Ericsson rendelkezik alegtöbb bejegyzett 5G-s szabadalommal, de az elfogadásra váró beadványok számából jól látszik, hogy az utóbbi években a kínai vagy dél-koreai gyártók mennyivel aktívabbak voltak ezen a területen.

A következő generációs távközlési hálózatok kiérpítéséről szóló globális versenyről szólva rendszeresen előkerül az egyes gyártók által jegyzett 5G-s szabadalmak száma, amit az egyik fontos mutatónak tartanak abból a szempontból, hogy melyikük jár élen az aktuális fejlesztésekben. Legutóbb novemberben számoltunk be a berlini székhelyű IPlytics adatelemző startup statisztikáiról, amelyek alapján akkor minden szempontból a Huawei jár élen az 5G-s fejlesztésekben. A vállalatok által beadott szabadalmak, tudományos publikációk és szabványok hoz való hozzájárulások elemzéséből kiderült, hogy az európai cégek csak az elfogadott szabadalmakban tekintetében állnak jobbande az elbírásásra váró kérelmek vagy akár az 5G szabványhoz tartozó műszaki elemek számában is a Huawei járt az élen.

Az IPlytics alig néhány nappal ezelőtt kiadott anyaga most újabb adatokkal szolgált a szabadalmakkal egyre inkább körbebástyázott 5G-ről. 2020 legelején az iparági szereplők már majdnem 100 ezer (egész pontosan 95.526 darab) beadvánnyal rendelkeztek összesen 21.571 különböző szabadalomcsaládban, ennek pedig 44 százalékát sikerült idáig bejegyeztetniük. Az alacsonynak tűnő ráta arra vezethető vissza, hogy az 5G-s szabadalmak jelentős része még nagyon friss, így az elismert oltalmak száma várhatóan gyorsan emelkedik majd az idén is, ha folytatódik a 2017 és 2019 között tapasztalható trend.

A világoskék mezőkre érdemes figyelni

Az összeállítás felhívja rá a figyelmet, hogy az 5G standard fejlesztáse még korántsem zárlult le, így a következő években is folytatódik majd a szabadalmak halmozása; érdekes egyébkémt, hogy minden negyedik 5G-s szabadalmat már a 4G technológia esetében is bejegyeztettek, vagyis a 4G technológiák elég jelentős része releváns maradt a következő generációs hálózatok specifikációiban is. Nem véletlen, hogy a 4G-s fejlesztésekben élen járó cégek (mint a Huawei, az Ericsson, a Nokia, a Qualcomm, a ZTE, a Samsung vagy az LG) az 5G-s kutatásoknak is meghatározó szereplői maradtak.
 

forrás: statista.com


Az arányok ugyanakkor némiképp változnak: az IPlytics és a Berlini Műszaki Egyetem adatai alapján a Huawei, az Ericsson, a Nokia és a Qualcomm vált a legjelentősebb szereplővé ezen a területen, miközben az érintett technológiai vállalatok sorban formálják egymással az együttműködéseket az 5G szabvány különböző ágazatokban való implementációjára. A kínai Huawei a legújabb rangsort is vezeti az 5G-s szabadalmak tekintetében, a társaság január elején már jóval több mint 3 ezer beadott és 1200 be is jegyzett oltalommal rendelkezett.

Mivel a szabadalmaztatási eljárások esetenként akár évekig is elhúzódhatnak, ez az arány azt is megmutatja, hogy a legutóbbi időkben mennyire volt aktív egy-egy társaság. A finn Nokia vagy a dél-koreai Samsung neve mellett például több bejegyzést, de összességében kevesebb szabadalmat találunk, vagyis valósíznű, hogy a közelmúltban sokkal kevésébé voltak aktívak, mint a lista első és harmadik helyén álló Huawei vagy ZTE. A nagy dél-koreai gyártók, a Samsung és az LG így is a második és negyedik helyen szerepelnek, amilegelsősorban annak köszönhető, hogy Dél-Korea a világ élvonalában van az 5G-s bevezetésekben. Ahogy a Statista fenti ábrájából is látszik, a mezőnyben viszonylag új versenyzőnek számító Intel még a szabadalmainak csak egészen kis részét tudta bejegyeztetni.

Piaci hírek

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.