A streamingszolgáltatónál jól sikerült a tavalyi utolsó negyedév, ám az egyik vezérigazgatói poszton így is csere történik. A jelszómegosztás elleni harc azonban töretlenül folytatódik.
Hirdetés
 

Az igen gyengén induló 2022-es évet meglehetősen jó eredményekkel sikerült zárnia a Netflixnek, így akár meglepetésnek is tekinthető, hogy a cég társalapítója tegnap bejelentette lemondását az eddig birtokolt társ-vezérigazgatói tisztségéről. Reed Hastings (képünkön) ugyanakkor a lépést egy eltervezett folyamat lezárásaként jellemezte a döntésről szóló bejegyzésében.

A megüresedett széket Greg Peters örökli meg, aki eddig operatív igazgatóként dolgozott a vállalatnál. Ahogy Hastings kommentárjából kiderül, az elmúlt 2 és fél évben fokozatosan rá és a mellette párhuzamosan társ-vezérigazgatóként tevékenykedő Ted Sarandosra bízta a döntéseket. A páros pedig bizonyított, így ideje, hogy formálisan is hátrébb lépjen.

A streamingszolgáltató társalapítója teljesen nem vonul vissza. Hastings a Netflix igazgatótanácsának ügyvezető elnöke marad.

Javították a bizonyítványt

Mindezzel párhuzamosan a részvényeseknek címzett levélből az is kiderült, hogy a társaság a körülményekhez képest egészen jó eredményekkel tudta lezárni a tavalyi évet. Az üzlet szempontjából kulcsfontosságú előfizetői bázis, köszönhetően néhány jól sikerült premiernek (Harry & Meghan, Wednesday, Tőrbe ejtve), több mint 7,6 millióval nőtt az utolsó negyedévben. A szám nem csak azért örömteli, mert a cég egész évben szenvedett ezen a területen, hanem azért is, mert az előzetes szakértői várakozások csak 4,5 milliós bővülést vetítettek előre.

A teljes évet végül 31,6 milliárd dolláros összbevétellel zárta a cég, ami szűk 1 milliárddal több az egy évvel korábbi eredménynél. Az elszabaduló költségek miatt a növekedési dinamika viszont teljesen elpárolog a jelentés nyereség sorához érve. A 2022-ben kimutatott 6,5 milliárdnyi nettó profit körülbelül 600 millióval marad el a tavalyelőtti szinttől.

Annak ellenére, hogy a menedzsment az idei évre a csak szerény növekedést mert ígérni, a befektetők pozitívan fogadták a tegnapi fejleményeket. A tavaly tavasszal teljesen padlót fogó Netflix-részvények több mint 7 százalékot erősödtek a napi zárást követő periódusban.

A vadászat folytatódik

A pénzügyi jelentéshez és a vezetőváltáshoz kapcsolódó kommentárokból az biztosra vehető, hogy a Netflix idén folytatni fogja és regionálisan kiterjeszti azokat az intézkedéseket, amelyekkel az "ingyenélőket" igyekeznek kiszorítani a rendszerből. Az előfizetésekhez járó kódok megosztásával a cég becslései szerint ugyanis 100 milliónál is többen nézik úgy a tartalmakat, hogy azért nem fizetnek.

A helyzet kezelésére a vállalat már egy ideje kísérletezik néhány latin-amerikai országban azzal, hogy némi extra díjat számol fel a potyázók legalizálásáért. A teszt első körben azonban meglehetősen gyenge eredményeket hozott, elsősorban a bevezetés következetlensége és a rendszerben tapasztal egyéb problémák miatt. Most azonban a vezetőség a program sikeréről számolt be, azt is hozzátéve ugyanakkor, hogy az előfizetők egy része lemondással reagált a változásokra.

A másik bevételnövelő újítás, az olcsóbb, de reklámokkal terhelt csomagokkal kapcsolatban szintén pozitívan nyilatkozott a cég. A menedzsment szerint a termék jól teljesít, amit csak tovább fog erősíteni az a munka, amelyet a reklámelhelyezésben partnernek választott Microsofttal közösen folytatnak.

Konzumer tech

Külső appok és dolgozók is hullanak a Redditnél

A közösségi fórum igyekszik egyenesbe rakni magát a várható tőzsdére lépés előtt, de a folyamat messze nem fájdalommentes.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.