Az Apple színre lépése mindent megváltoztat?

Megegyezett az Apple a Bain Capital magánbefektetői vállalattal, így elhárult – majdnem - minden akadály a Toshiba memóriagyártó részlegének megvétele elől. A 18 milliárd dolláros vételár kirántja a csávából a japánokat.

Sínen vagyunk!

A már nyolc hónapja húzódó értékesítési folyamat ezzel a döntéssel lezárulhat. Nem csak az Apple, hanem a Dell és az SK Hynix is besegített a Bainnek ahhoz, hogy összejöhessen az üzlet. Az almás vállalat azonban végül kulcsszerephez jutott az ügyletben. Részvételét a Steve Jobs alapította cég mobil eszközei jelentette kereslet kielégítésének igénye indokolta. Az iPadek, iPhone-ok ugyanis folyamatosan zabálják a flashmemóriát, az Apple-nek szinte folyamatos fejfájást jelentett a készülékek – megfelelő árszinten való – háttértárral történő ellátása.

Hangsúlyos megjelenését a közte és a Samsung között dúló rivalizálás is elősegítette. Az Apple és a dél-koreaiak a mobil piacon annak ellenére komoly versenytársak, hogy utóbbi számos téren értékesít komponenseket az amerikaiaknak. Többek között memóriát is, ami nem is meglepő annak ismeretében, hogy a flashmemória piac mintegy 40 százaléka a Samsung kezében van.

Visszatérve a megállapodásra: a Toshiba az így szerzett pénz egy jó részét az amerikai nukleáris üzletágának veszteségeire kénytelen fordítani. E kényszer nélkül egyébként valószínűleg nem is vágott volna bele az amúgy szépen termelő részleg értékesítésének hosszú feladatába.

A megállapodás hírére jól reagáltak a japánok papírjai. Az értesülést követően csütörtökön 1,7 százalékkal emelkedett a Toshiba részvények ára.

Ugyanakkor a pénz még nem folyt be a vállalat kasszájába. Ennek azonban mihamarabb be kell következnie: az üzletet ugyanis legkésőbb 2018 márciusáig le kell zárni, ha a vállalat papírjait a nyilvános tőzsdei kereskedésben akarja tartani. A megállapodás nélkül ugyanis a Toshiba várhatóan rekordnegatív sajáttőke-veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni, vagyis kötelezettségei meg fogják haladni eszközei értékét. A jelenleg hatályos szabályok szerint, ha egy cég két egymást követő évben produkálja ezt, akkor törölni kell részvényeit a nyilvános kereskedésből.

Hacsak a Western Digital bele nem köp a levesbe

Ezt a törekvést húzta volna keresztbe a WD értékesítéssel szembeni ellenállása. Mint ismeretes, az amerikaiak a SanDisk megszerzésével tulajdonossá váltak a Toshiba-SanDisk közös leányvállalatában; így annak értékesítéséhez elviekben a Western Digital hozzájárulása is szükséges. A japánok szerint azonban nem, viszont eddig minden hasonló törekvésüket meghiúsították az amerikaiak. A Toshibánál a nyáron elszakadt a cérna, és jogi útra terelték a két fél közötti vitát. Az immár bíróságon is hadakozó cégeket a Western Digital ajánlata látszott kihúzni a katyvaszból: egy konzorciummal összeállva a WD is ajánlatot tett a részleg felvásárlására.

Új helyzet állt elő azonban a Bain konzorcium ajánlatának elfogadásával. Ebben ugyanis nem vesz rész a Western Digital, mely ki is jelentette, hogy vizsgálják az ügylet leállításának lehetőségét. Egyben arra is figyelmeztették a Toshibát, hogy egy újabb peres eljárás akár 2019-ig is elhúzódhat – eddig pedig nyilvánvalóan nincsen ideje a Toshibának.

Az Apple képbe kerülésével azonban változhat a kép. A szinte végtelen jogi és anyagi lehetőségekkel rendelkező amerikai vállalat könnyebben érhet el előnyös pozíciót a WD-vel szemben, mely így előbb-utóbb meghátrálhat. A nagy kérdés az, hogy erre mikor fog sor kerülni. A következő napok, hetek kulcsfontosságúak lehetnek ebben a tekintetben.

Piaci hírek

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.