A Western Digitallal folytatott tulajdonosi csatározás már hosszú hónapok óta köti gúzsba a japán gyártót. Nem várt helyről érkezhet a felmentő sereg.

Utoljára valahol ott tettük le a fonalat, hogy a két vállalat kölcsönösen beperelte egymást közös memóriafejlesztő és -gyártó üzletáguk eladása kapcsán. Megakadályozza memóriaüzletágának értékesítését, erre hivatkozva indított gigapert június végén a japán vállalat az amerikaiak ellen. A mintegy 1 milliárd dollár értékűre taksált jogi eljárást ráadásul azzal is megfejelte a Toshiba, hogy a két cég közös vállalatának Jokkaicsiben (Yokkaichi) található flashmemória-gyárából kizárta a Western Digital kötelékébe tartozó szakembereket. Érdekesség, hogy a létesítménynek 50-50 százalékát tulajdonolja a két fél, de az üzembentartó szerepet a japán elektronikai konszernt vállalta fel.

Újabb és újabb lehetőségek

Pedig július közepére úgy látszott, megnyílt a menekülőút a Toshiba előtt: egy, a japán kormányzat bábáskodásával létrejött konzorcium 18 milliárd dolláros vételi ajánlatot tett a memóriagyártó részlegre. Ez az amerikai Broadcom és a leginkább az Apple beszállítójaként dolgozó Foxconn ajánlatait múlta felül. A Toshiba szerint nem csak az érték számított, amikor rábólintottak a japán konzorcium által kínáltakra, hanem a munkahelyek és a szellemi tulajdonjog Japánban tartása is fontos szerepet játszott a döntésben. Így már érthető, hogy miért nem a tajvani Foxconn 27 milliárd dolláros ajánlata lett a befutó.

Mint írtuk, sok ideje és tere nem maradt a manőverezésre a japánoknak. Az üzletet ugyanis legkésőbb 2018 márciusáig nyélbe kell ütni, ha a vállalat papírjait a nyilvános tőzsdei kereskedésben akarja tartani. A megállapodás nélkül ugyanis a Toshiba várhatóan rekordnegatív sajáttőke-veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni, vagyis kötelezettségei meg fogják haladni eszközei értékét. A jelenleg hatályos szabályok szerint, ha egy cég két egymást követő évben produkálja ezt, akkor törölni kell részvényeit a nyilvános kereskedésből.

Ezt a törekvést húzta volna keresztbe a WD értékesítéssel szembeni ellenállása. A japánoknál pedig válaszcsapásként jogi útra terelték a két fél közötti vitát. Az immár bíróságon is hadakozó cégeket most nem várt irányból rángathatják ki abból a katyvaszból, amibe kölcsönösen belerángatták egymást. A megmentő a Western Digital lehet. Igen, az a Western Digital.

Megjött az eszük az amerikaiaknak?

A Toshiba pénzügyi nehézségein ugyanis csak a közös leányvállalat eladása segíthet, a WD pedig úgy döntött, hogy akkor már inkább saját maga veszi meg a japánok részét. Pontosabban egy olyan konzorcium, aminek a Western Digital is a része. Az amerikai gyártón kívül a KKR befektetői csoport és a távol-keleti kormányzati támogatást élvező Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) alkotja az ajánlattevő csapatot.

A tűzhöz közel állók szerint a minap tett ajánlat nagyjából 17 milliárd dollárra rúghat, ami kicsivel kevesebb, mint a korábbi, szintén japán kormányzati támogatású csoport licitje. Egymilliárd dollár nem kis összeg, ugyanakkor több kecsegtető jellemzővel is bír a konzorcium bejelentkezése. Egyrészt magában foglalja a Western Digitalt, amely így biztosan nem fog újabb akadályt gördíteni az eladás elé. Másrészt a japán állami garancia a Toshiba szellemi tulajdonjogai miatti aggodalmakat is lehűtheti. Azaz egy win-win szituáció van kibontakozóban.

Ha nyélbe ütik az üzletet, akkor abból a Western Digital egyébként meglepően kevés, valahol 15-20 százalék közötti részesedéssel fog bírni, állítják a szerződéstervezetet ismerő források.

Megegyezés a következő hetekben?

Egyelőre azonban még semmi sem biztos, a korábbi érdeklődők ajánlatai is állnak. Az SK Hynix szerint még mindig folynak a tárgyalások a memóriagyártó részvételével létrejött konzorcium és a Toshiba között, de a Foxconn is tartja az általa felkínált összeget. Valószínűleg a japánok alkupozícióik javítása miatt nem zárták még le a felekkel való tárgyalást, bár a 17 milliárd dolláros ajánlat a fent említett kondíciók mellett egészen elfogadhatónak tűnik. A Toshibának egy mintegy 4,5 milliárdos lyukat kell eltüntetnie az elszámolásában, amit ez az összeg bőven fedez(ne).

A japán vállalat részvényei jól reagáltak a friss értesülésekre: több százalékos ugrást produkáltak a tokiói tőzsdén.

Piaci hírek

Nálunk még mindig nagyon megy a Firefox

Megnéztük, honnan kellene felkapaszkodnia a Mozilla böngészőjének a legújabb és leggyorsabb verzióval. Elég mélyről.
 
Hirdetés
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.