A hírek szerint nagyjából 27 milliárd dollárt adna a tajvani elektronikai mamut a szenvedő Toshiba memóriagyártó részlegéért.
Hirdetés
 

A világ számos nagy informatikai gyártójának alkatrészeket beszállító Foxconn áll nyerésre a Toshiba csipes üzletágáért folytatott licitháborúban. A tajvani nagyvállalat a több lábon állás politikáját igyekszik erősíteni az üzlettel, amely sajtóértesülések szerint értékben elérheti a 27 milliárd dolláros szintet.

Ki ad többet?

Habár a Toshibánál erős a kormányzati nyomás arra, hogy belföldi kézben maradjon a gyártás, a Bloomberg hétfői értesülései szerint a divizíóért három külföldi vevő is hajlandó lenne minimum 2000 milliárd jent, azaz nagyjából 18 milliárd amerikai dollárt adni. A bátor licitálók között ott van a dél-koreai SK Hynix, az amerikai Broadcom, illetve a már említett Foxconn.

Utóbbinak nem csak azért lehet jó esélye az üzlet megkötésére, mert az ottani ajánlat akár a 3000 milliárd jent is elérheti, hanem azért is, mert a nehéz helyzetben lévő Toshibának sürgősen pénzre van szüksége. A félvezetőgyártásban már most is érdekelt másik két céggel sokkal nehézkesebb lenne az eladás lezárása, hiszen azt komolyabb versenyjogi vizsgálatoknak kellene megelőznie.

Mit is árulnak?

A Toshiba NAND flash memóriacsipeket előállító – egyébként pedig a technológiát eredetileg is kifejlesztő – részlegére vonatkozó ügylettel kapcsolatban egyelőre az sem teljesen világos, hogy pontosan mi képezné az adásvétel tárgyát. A japán vállalat korábban még csak az üzletág mintegy 20 százalékat tervezték áruba bocsátani, de ez a terv az idő előrehaladtával, pontosabban a problémák tornyosulásával párhuzamosan egyre grandiózusabbá vált. A legfrissebb nyilatkozatok szerint immár a memóriarészleg jóval nagyobb része, sőt akár a teljes üzletág is eladó. A 2-3 ezer milliárdos liciteket elnézve itt minden bizonnyal már az utóbbiról folyik az egyeztetés.

Az egész azért rendkívül fájdalmas a japánoknak, mert a memóriacsip-gyártás pont az a terület, ahol a Toshiba a második legnagyobb piaci szereplőként vonzó profitrátát is fel tudott mutatni. Ha ezt a tevékenységüket elvesztik, akkor az aktuális veszteségeket nyilván lefedheti a vételár, de a társaság egészének jövője minimum bizonytalanná válik.

Hogy jutottak ide?

A Toshiba lejtmenete 2015 tavaszán kezdődött, amikor kiderült, hogy a vállalatnál súlyos mérleghamisítást követtek el. Akkor úgy próbáltak meg úrrá lenni a presztízsveszteség, a lezáratlan pénzügyi év és a hatalmas bírságok okozta válságon, hogy eladták egészségügyi berendezéseket szállító részlegüket a Canonnak 5,9 milliárd dollárért.

Az intézkedések kezdetben eredményesnek tűntek, a Toshiba részvényeinek árfolyama az alagsorból lassan elkezdett visszakapaszkodni a korábbi szintre. Tavaly azonban kiderült, hogy több milliárd dolláros értékcsökkenési leírás néz ki a nukleáris üzletágnál, ráadásul újabb könyvelési visszaélések felbukkanásáról is hallani lehetett. A cég papírjai az év végén újabb meredek zuhanásba kezdtek, és azóta is folyamatosan gyengülnek.

Piaci hírek

A Samsung és a Honda az IBM kvantumszámítógépére szavazott

Már jó néhány nagyvállalat döntött a Kék Óriás hagyományos komputerektől alapjaiban különböző technikájának kutatási célokra történő felhasználása mellett.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.