Becslések szerint közel 50 százalékkal lőtt ki a dél-koreaiak nyeresége - és ez még a Samsung Galaxy S8 nélküli időszakban történt!

Habár egy tavalyi felmérés szerint a felrobbanó akkumulátorok miatt visszahívott Samsung Galaxy Note 7 vásárlók 40 százaléka úgy nyilatkozott, hogy többé nem vesz Samsung okostelefont, és a történtek egyben óriási lyukat ütöttek a dél-koreaiak pénztárcáján, nem adja olyan könnyen eddig elért eredményeit az elektronikai konszern. Várhatóan hatalmas ugrást könyvelhetnek el az idei első félév során elért nyereség tekintetében.

Jobb lett a vártnál

Tegnap adta hírül a vállalat, hogy első becslései szerint az év első három hónapjára vonatkozó üzemi eredménye közel 50 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbi, hasonló időszakhoz mérve. Ezzel párhuzamosan a bevétel csak egészen minimális mértékben emelkedett, vagyis a vállalat jövedelmezőségében következett be – a részvényesek számára mindenképp – örvendetes változás.

Mit jelent ez számszerűen? 6,7 billió wonról 9,9 billióra nőtt a Samsung első negyedéves nyeresége, ez átszámítva 8,8 milliárd dollárnak (2500 milliárd forintnak) felel meg. A bevétel azonban mindössze 50 billió wonra (44,2 milliárd dollár, nagyjából 12 900 milliárd forint) nőtt, a korábbi 49,8 billió wonról.

A fentieken túl egyéb részlet nem várt ismertté, a vállalat csak ezeket a számokat tette közzé. Ezzel viszont rácáfolt az elemzőkre; a Thomson Reuters felmérése szerint – vélhetően a tavaly őszi akkubotrány miatt – némileg csökkenő bevételeket (49,3 billió won) vártak.

Minek köszönhető a mesés eredmény?

Nehéz hónapokon van túl a Samsung, a már említett Galaxy Note 7 fiaskója becslések szerint 17 milliárd dolláros bevételkiesést okozott a vállalatnak (képzeljük el, milyen lett volna a tavalyi nyereségessége, ha nem bukik el az okostelefon az akkumulátoron). Ez egyébként a globális piacon betöltött vezető szerepébe került a vállalatnak, az Apple a tavalyi év utolsó negyedében átvette ezt a pozíciót. Ebben a helyzetben egyébként utoljára 2014-ben volt az almás vállalat, az iPhone 6 és 6 Plusz debütálásával tudta tető alá hozni az elsőséget.
 Visszatérve a Samsungra, érdemes megemlíteni, hogy a fenti eredményeket még a Samsung Galaxy S8 megjelenése előtt hozta össze a vállalat. Várhatóan emiatt a második negyedév még nagyobb bevételekkel fog járni a dél-koreaiak számára.

Mégis, ha az őszre betervezett modell katasztrófának bizonyult, a tavaszi csúcskészülék pedig még nem érezteti hatását, minek köszönheti a Samsung ezt a mesés eredményt? Nos, a titok a vállalat egyéb elektronikai alkatrészek gyártásával foglalkozó részlegeinek teljesítményében keresendő. Az év dolgozója címet egyértelműen a memóriacsipek kapják a cégnél. A Samsung nem csak saját készülékeibe, de számos más gyártó modelljébe is szállít a nélkülözhetetlen alkatrészből. Ez az egyetlen termékkategória majdnem 38 billió won (9 800 milliárd forintnyi) forgalmat generált a 2016-os évben, ami 10 százalékkal erősebb évet jelent.

Eltörpülő jogi költségek

Ezeket az óriási összegeket csökkentik az olyan események, mint például a Samsung Huaweijel szembeni jogvitája. Egy kínai bírság 80 millió jüan (3,4 milliárd forint) kártérítést ítélt meg utóbbinak szabadalmi jogsértésre hivatkozva. Állítása szerint a dél-koreaiak engedély nélkül használták a Huawei 4G kommunikációs technológiáját a Samsung telefonokban (beleértve a Galaxy S7-et is). Az alperes egyelőre csak annyit nyilatkozott, hogy átvizsgálja a bíróság döntését, mielőtt döntene arról, hogy fellebbez-e az ítélet ellen.

Piaci hírek

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.