Egy kutatás szerint a felrobbanó akkumulátorok durván megtépázták a dél-koreaiak nimbuszát.
Hirdetés
 

Az ősz egyik legtöbb figyelmet kapott IT-eseménye a Samsung Galaxy Note 7 fiaskója volt. Kiderült ugyanis, hogy a csúcskategória csúcsát képviselő okostelefon-táblagép szerelemgyerekeként megszületett eszköz egyáltalán nem biztonságos. Gyártási hibából kifolyólag túlmelegedésre hajlamos akkumulátorok kerültek a kommunikációs eszközbe, ami több tucat alkalommal okozott gondot használóinak.

Visszahívást jelentett be nem sokkal később a dél-koreai vállalat, azonban ez sem segített a krízis elhárításában. Egy hónappal később végül leállították a Samsung Note 7 gyártását – az ok ismételten az akkumulátor hibája. Az elektronikai konszern kénytelen volt fel- és elismerni: az eredeti, túlhevülő telepeket váltó példányok szintén hajlamosak nem várt fény- és hangjelenségeket produkálni.

Amint az várható volt, tömegével fordulnak el az emberek a modelltől, ami komolyan érinti a vállalat hírnevét. A Branding Brand nevű, e-kereskedelemi platform ezer fő részvételével végzett közvéleménykutatást október 11. és 12. között. A nyilatkozók közel 40 százaléka közölte, hogy végzett a Samsung telefonokkal - nem csak kifejezetten a Note vonallal, a gyártó teljes mobilkommunikációs termékpalettájával).

Kárenyhítés

Habár elég súlyosnak tűnik a helyzet, a fenti eredmény azért nem reprezentatív minta a világ egészét tekintve. Ráadásul most még nagyon friss az élmény, idővel bizonyára csökkeni fog a dél-koreaiak kínálatával szembeni ellenállás. Főleg azért, mert a többi készülékkel – eltekintve egy kicsi vízállósági problémától – nem történt hasonló gyártási baleset.

Ezt a gyászidőt szívesen lecsökkentené a Samsung. Ezért a két visszahívási akció után új dolgot eszeltek ki a vállalat PR-osai: fejenként 100 dollárnyi fájdalomdíjat kínáltak fel az érintetteknek, vagyis azoknak, akik Note 7-es okostelefont vásároltak, és elégedetlenek a készülék minőségével. Többségük egyébként nem az: még mindig közel 1 millió ilyen okostelefont használnak szerte a világban. Annak ellenére, hogy ezekben szintén gyártási hibás akkumulátorok vannak, és az általuk jelentett tűzveszély miatt például számos légitársaság fel sem engedi bekapcsolt állapotában a repülőgépekre.

Visszatérve a felmérésre; a Samsung tulajdonosok 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a jövőben inkább iPhone-t vesz, 8 százalékuk voksolt a Google Pixel modellekre és csak 62 százalékuk ragaszkodik továbbra is valamelyik androidos Samsung telefonra.

Készült egyébként egy másik, fentihez hasonló kutatás is, de az még a Note 7 gyártásának leállítása előtt, szeptember 21-22. során. Ez akkor azt mutatta, hogy a Samsung okostelefon-tulajdonosoknak 34 százaléka fordult el a márkától, tehát – egyelőre – romló trenddel kell szembenéznie a dél-koreaiaknak.

A történtek valódi hatása majd jövő tavasszal, a Samsung Galaxy S8 megjelenésekor lesz mérhető; addig pedig még sok idő telik el, ami elhomályosíthatja a Note 7 blamázst. Bár a média bizonyára gondoskodni fog a gyártási hibás akkumulátorok és a dupla-visszahívás felidézéséről.

Mobilitás

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Hirdetés

A Hello Biznisz mindennap lehetőséget ad a tanulásra

A magyar kisvállalkozásoknak komoly fejlődést jelent a hiánypótló Hello Biznisz platform, mellyel napi néhány perc alatt fejleszthetik saját hatékonyságukat.

Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.