A korai fázisú startupoknak mindössze pár hónapra elegendő tartalékuk van – derül ki a 45 országban lefuttatott kutatásból.

Rosszak a kilátásaik a globális járványhelyzet miatt leálló-belassuló világgazdaságban a korai fázisú startupoknak, állítja a Startup Genome április végén készített elemzése. A 45 országban elvégzett kérdőíves kutatás szerint a korai fázisú induló vállalkozások 65 százaléka hat hónapig sem tudja finanszírozni működését a tartalékaiból. Ha tehát addig nem nyílnak meg a VC-k pénzcsapjai, nagy valószínűséggel bezárhatják a boltot.

Hosszú időre elzárhatják a pénzcsapokat

Ezeknek a vállalkozásoknak a többsége még nem rendelkezik piacképes termékkel vagy akkora forgalommal, hogy az biztosítsa az önfinanszírozást. Emiatt nagyon nagy probléma, hogy a befektetők visszahúzódtak. Ráadásul a kutatás szerint ha meg is történik a világgazdaság újraindulása, a vállalkozások jó darabig nem számíthatnak arra a pénzbőségre, ami az utóbbi években jellemezte a startup-ökoszisztémát.

Úgy tűnik, a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett az, amit öt-hat éve vizionálnak az elemzők: kipukkadt a startup-buborék. Most nagyon visszaüt az, amiről szintén évek óta beszélnek, hogy a startupok értékelése elszakadt a piaci realitásoktól, és a hájpolt vállalkozások egy része olyan fejlesztésekre szerzett irdatlan pénzeket, amikre voltaképpen senkinek sincs szüksége.

Az ökoszisztéma működési problémáit a mostani válság még fel is erősíti. Ennek egyik jó indikátora a SoftBank vergődése. A társaság nagy reményekkel és irdatlan (kb. 100 milliárd dollár) forrásokkal 2017-ben elindított Vision Fund nevű alapja például idén várhatóan 17 milliárd dolláros veszteségre számíthat.

A mélyebb rétegekben is sok a baj

A SoftBank azonban csak a jéghegy csúcsa. Mint a Startup Genome kutatás mutatja, minden szinten visszaesett a befektetési kedv. Kínában például februárban (a járvány csúcsán) 57 százalékkal. És a maradék 43 százalék sem annyi, hiszen ebben jócskán vannak olyan ügyeltek, amikről már korábban megállapodtak, csak a folyósítás csúszott februárra. Ha a tavaly decemberi ügyletek számát 100 százaléknak vesszük, akkor februárban már csak 26 százaléknyi A sorozatú megállapodás született. Akkor még Európában és az USA-ban jobb volt a helyzet, előbbiben 94 százalékon, utóbbiban 86 százalékon állt a VC-k aktivitása.

A mostani visszaesés különösen akkor szembeötlő, ha összevetjük a 2008-as pénzügyi válsággal. Akkor is volt visszaesés, csak az jóval hosszabb idő alatt következett be, és sokkal kisebb mértékű volt. Most lényegében egyik hónapról a másikra eltűntek a járvány kitörését megelőző hónaphoz képest a befektetők.
 


A startupok persze próbálnak védekezni, elsősorban költségcsökkentéssel, azaz jellemzően elbocsátásokkal. Háromnegyedük nyúlt ehhez az eszközhöz, negyedük pedig a dolgozóik több mint 60 százalékát küldte el – és ezek az adatok még csak a válság elejére vonatkoznak, hangsúlyozzák a tanulmány szerzői. Mindez az USA-ban még brutálisabb: ott a válaszadók 84 százalékánál voltak leépítések.

Vannak nyertesek is, csak kevesen

Mint minden válsághelyzetnek, a koronavírus-járványnak is vannak haszonélvezői. A felmérés szerint a startupok 12 százalékánál legalább 10 százalékkal nőttek a bevételek a járvány kitörése óta. Mint a Forbes írja, ezek értelemszerűen azok a cégek, melyek megoldásai felértékelődtek a járványhelyzet következtében (telemedicina, távoktatás, videós platformok, e-kereskedelemben, videójáték stb.).

Ugyanakkor az elemzők szerint a kormányoknak jó befektetés lenne a startupokba invesztálni még akkor is, ha ezen veszítenek. Egyrészt ha buknak is például a befektetésükön 10 százalékot, akkor is 41 százalékkal olcsóbban tudnának megmenteni egy munkahelyet, mint a hagyományos kkv-szektorban. Ráadásul, teszik hozzá a szerzők, ez a jövőbe fektetés, hiszen a sikeres startupoknak a jövőben komoly felszívó hatásuk lehetne a munkaerőpiacon.

Piaci hírek

Így néz ki a tízszarvúak új toplistája

A május végi adatok alapján már 24 olyan startup működik világszerte, amelynek értékelése a 10 milliárd dollárt is meghaladja, közöttük mindössze egyetlen európai vállalkozással.
 
Hirdetés

Ingyenesen tesztelhető a MasterCloud, a felhőszolgáltatások új generációja

A Servergarden új terméke az ország legnagyobb teljesítménysűrűségű, ultramodern adatközpontjában szolgálja ki a stabil, jövőálló megoldásokat kereső vállalkozásokat.

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének I. fázisa

A két geo-redundáns GSM-R központhoz kapcsolódó több mint 150 kültéri és 30 beltéri bázisállomás mintegy 1000 km hosszú vasútvonalat fed le.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.