A Samsung után a másik nagy mobilgyártó is úgy döntött, inkább elhalasztja az idei év nagy dobásának szánt készüléktípus bevezetését.

Egyelőre nem tudja kihasználni dél-koreai riválisa bénázását a Huawei. Bár a Galaxy Fold megjelenését többször is halasztani kellett a Samsungnak (és még most sem látszik, hol van a sztori vége), a már februárban bemutatott Mate X sem érkezik meg a nyáron.

Még egy kicsit tesztelik

A hivatalos kommunikáció szerint a három hónapos halasztásnak semmi köze a céget sújtó amerikai büntetőintézkedésekhez. A csúszást a további tesztek elvégzésével magyarázza a gyártó. Az extra időt a cég arra akarja kihasználni, hogy megbizonyosodjon a konstrukció tartósságáról, a hardver és a szoftveres elemek zökkenőmentes együttműködéséről. Egy a CNBC-nek név nélkül nyilatkozó munkatárs azt is hozzátette, hogy nem szeretnének olyan termékkel kijönni a piacra, amely "károsítaná a cég hírnevét".

Ha minden igaz, és valóban szeptember elején érkezik a fogyasztókhoz a rendkívül drága, 2600 dollárba kerülő Mate X, akkor a Huawei talán még pont időben lesz ahhoz, hogy használhassa az Android operációs rendszert. Az amerikai technológia exportját tiltó rendelkezést ugyanis a kormányzat 90 napra felfüggesztette, ám a Google már jelezte, hogy ha élesedik a rendelet, eleget tesz a törvényi kötelezettségeinek. Utóbbi praktikusan azt jelenti, hogy a Huawei készülékei kiszorulnak a hivatalos androidos ökoszisztémából, így többek között a Google alkalmazásait és boltját sem lehet majd használni a kínai eszközökön.

A Huawei B terve egyébként egy saját operációs rendszer csatasorba állítása lenne. A HongMeng néven emlegetett program mind az Androidot, mind a Windowst leváltaná a Huawei különböző termékeiben, ám ez nyilvánvalóan rontaná a vásárlási kedvet a világ nyugati felén élő fogyasztóknál. A kínai oprendszert használó telefonokból egyébként sajtóértesülések szerint már le is gyártották az első milliós szériát. Bevezetése akár már nyár végén elképzelhető a hazai piacon.

Hajlíthatatlanok

2019-re sok gyártó, sőt elemző is úgy tekintett, mint a mobil piac reneszánszára, köszönhetően a sorra érkező hajlított kijelzős megoldásoknak. Az persze csak egy dolog, hogy mekkora hatása lehet a szegmensre egy olyan termékcsaládnak, ahol az árcédulák 2000 dollár környékén indulnak. A lényegesebb kérdés most az, hogy mikorra érkeznek meg ezek a formabontó(nak gondolt) telefonok. Már ha egyáltalán megérkeznek, és nem hátrál ki a gyártók egy jó része a talán túl korán indított kalandból.

A Samsung fent említett példája jól mutatja, mennyire nem tart ott még a technológia, hogy ezt a megoldást zökkenőmentes formában lehessen a végfelhasználók kezébe adni. Dél-Koreában már a forgalombahozatal tiszteletére rendezett parti helyszínét is elkezdték feldísziteni, amikor a tesztelésre előre kiadott példányokról napvilágot láttak az első "rémtörténetek". Egyes készülékek kijelzője megtört, vagy úgy villódzott, hogy nem lehetett már használni.  A cég egy (rövid) ideig igyekezett a nem megfelelő használatra kenni a dolgot, de aztán gyorsan lefújták a partit, majd a Fold piacra dobását is. Azóta sem tűnik úgy, hogy a mérnökök abszolválták volna a feladatot, így most már szinte biztos, hogy komoly tervezési hiábáról van szó, ami akár a termék végleges elkaszálását is jelentheti.

Konzumer tech

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.