A Samsung után a másik nagy mobilgyártó is úgy döntött, inkább elhalasztja az idei év nagy dobásának szánt készüléktípus bevezetését.
Hirdetés
 

Egyelőre nem tudja kihasználni dél-koreai riválisa bénázását a Huawei. Bár a Galaxy Fold megjelenését többször is halasztani kellett a Samsungnak (és még most sem látszik, hol van a sztori vége), a már februárban bemutatott Mate X sem érkezik meg a nyáron.

Még egy kicsit tesztelik

A hivatalos kommunikáció szerint a három hónapos halasztásnak semmi köze a céget sújtó amerikai büntetőintézkedésekhez. A csúszást a további tesztek elvégzésével magyarázza a gyártó. Az extra időt a cég arra akarja kihasználni, hogy megbizonyosodjon a konstrukció tartósságáról, a hardver és a szoftveres elemek zökkenőmentes együttműködéséről. Egy a CNBC-nek név nélkül nyilatkozó munkatárs azt is hozzátette, hogy nem szeretnének olyan termékkel kijönni a piacra, amely "károsítaná a cég hírnevét".

Ha minden igaz, és valóban szeptember elején érkezik a fogyasztókhoz a rendkívül drága, 2600 dollárba kerülő Mate X, akkor a Huawei talán még pont időben lesz ahhoz, hogy használhassa az Android operációs rendszert. Az amerikai technológia exportját tiltó rendelkezést ugyanis a kormányzat 90 napra felfüggesztette, ám a Google már jelezte, hogy ha élesedik a rendelet, eleget tesz a törvényi kötelezettségeinek. Utóbbi praktikusan azt jelenti, hogy a Huawei készülékei kiszorulnak a hivatalos androidos ökoszisztémából, így többek között a Google alkalmazásait és boltját sem lehet majd használni a kínai eszközökön.

A Huawei B terve egyébként egy saját operációs rendszer csatasorba állítása lenne. A HongMeng néven emlegetett program mind az Androidot, mind a Windowst leváltaná a Huawei különböző termékeiben, ám ez nyilvánvalóan rontaná a vásárlási kedvet a világ nyugati felén élő fogyasztóknál. A kínai oprendszert használó telefonokból egyébként sajtóértesülések szerint már le is gyártották az első milliós szériát. Bevezetése akár már nyár végén elképzelhető a hazai piacon.

Hajlíthatatlanok

2019-re sok gyártó, sőt elemző is úgy tekintett, mint a mobil piac reneszánszára, köszönhetően a sorra érkező hajlított kijelzős megoldásoknak. Az persze csak egy dolog, hogy mekkora hatása lehet a szegmensre egy olyan termékcsaládnak, ahol az árcédulák 2000 dollár környékén indulnak. A lényegesebb kérdés most az, hogy mikorra érkeznek meg ezek a formabontó(nak gondolt) telefonok. Már ha egyáltalán megérkeznek, és nem hátrál ki a gyártók egy jó része a talán túl korán indított kalandból.

A Samsung fent említett példája jól mutatja, mennyire nem tart ott még a technológia, hogy ezt a megoldást zökkenőmentes formában lehessen a végfelhasználók kezébe adni. Dél-Koreában már a forgalombahozatal tiszteletére rendezett parti helyszínét is elkezdték feldísziteni, amikor a tesztelésre előre kiadott példányokról napvilágot láttak az első "rémtörténetek". Egyes készülékek kijelzője megtört, vagy úgy villódzott, hogy nem lehetett már használni.  A cég egy (rövid) ideig igyekezett a nem megfelelő használatra kenni a dolgot, de aztán gyorsan lefújták a partit, majd a Fold piacra dobását is. Azóta sem tűnik úgy, hogy a mérnökök abszolválták volna a feladatot, így most már szinte biztos, hogy komoly tervezési hiábáról van szó, ami akár a termék végleges elkaszálását is jelentheti.

Konzumer tech

Trump stábja befoglalta a választási hajrára a YouTube frontját

A jelöltek összesen akár egymilliárd dollárt is beleönthetnek a digitális hirdetésekbe a választásokig, az online kampányok eredményessége pedig a végső győzelmet is eldöntheti.
 
A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.