Kész szappanoperává kezd válni az a hadjárat, amit az amerikai elnök vezet a kínai nyomulás megakadályozására. A Huawei ellen a napokban hozott tiltást most egy ideiglenes enyhítés követte.

Úgy tűnik, a kereskedelmi kapcsolatok elvágását célzó frissiben meghozott rendeletek belföldi hatását nem mérték fel rendesen a Tump-adminisztrációban. Vagy csak egy újabb fejezetét látjuk annak a chicken game-nek, ami Kína és az USA között zajlik, nagyon leegyszerűsítve a világgazdaság vezető szerepéért.

Múlt héten Donald Trump elnök aláírta azt a régóta lebegtetett rendeletet, ami nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva megtiltja amerikai vállalatoknak, hogy bizonyos cégektől, így például a kínai Huawei-től vásároljanak kommunikációs eszközöket. Ezzel párhuzamosan egy ellentétes irányú tiltás is élesedett, ami pedig az amerikai technológia átadását akadályozza meg, szintén Kínára fókuszálva.

90 nap felkészülési idő

A történet azonban tegnap este újabb fordulatot vett, ugyanis az amerikai illetékesek azt közölték, hogy a beszerzéssel kapcsolatos rendelkezést 90 napra ideiglenesen felfüggesztik. Az indoklás szerint azért, hogy az amerikai vállalatoknak legyen idejük felkészülniük az új körülményekre.

Praktikusan viszont arról lehet szó, hogy a Huawei által szállított eszközök és alkatrészek egy sor vállalkozásnál elengedhetetlenek a zökkenőmentes működéshez, így a betonfalszerű tiltás rövid távon kellemetlen mellékhatásokat okozhatna az Egyesült Államokban. A három hónapos átmeneti időszak arra is lehetőséget ad, hogy az illetékes minisztérium kidolgozza a rendelet érvényesítéséhez szükséges szabályozói környezetet.

A két ország viszonya korábban sem volt felhőtlen, de a kereskedelmi egyezmény május elejére remélt megkötésének elmaradása büntetőintézkedések sorát indította el amerikai oldalon. A 90 napos átmeneti időszak elméletben arra is elég lehet, hogy a felek álláspontja közeledhessen, de jelen pillanatban inkább egy tartós gazdasági háború tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek.

Felkészültek a harcra

Időközben reagált a fejleményekre a Huawei vezetése is. Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei), a társaság alapító-vezérigazgatója a kínai állami médiának magabiztos nyilatkozatott adott, amelyben kifejtette, hogy cége abszolút felkészült az amerikai szankciókra, és igazából sokat nem számít, hogy a tengerentúlon rövid időre enyhítettek azokon.

Értesülések szerint a Huawei betárazott az amerikából vásárolt alkatrészekből, így például csipekből is. Ez a készlet becslések szerint nagyjából három hónapra elegendő. A vezérigazgató azt is közölte, hogy ugyan az amerikai partnereik eleget tettek törvényi kötelezettségüknek, de azon vannak, hogy kormányzati körökben kijárják a kapcsolatok újbóli normalizálódását. Mindez azért is lenne üdvös, mert a Huawei esetében fel sem merülne, hogy "szűklátókörűen" kizárják az amerikai termékek felhasználását.

Az alapító ugyanakkor világossá tette, hogy nem engednek a nyomásnak, és szó sem lehet olyan egyezségről, mint amilyet tavaly a ZTE kényszerült kötni. A kisebb kínai vállalatot egy tiltó rendelkezés konkrétan működésképtelenné tette, amit többek között csak egy igen komoly büntetés megfizetése, illetve a vezetőség amerikai szájíz szerinti lecserélése után oldottak fel.

Piaci hírek

Így vettem hatezer forintért Microsoft Office-t. Ön ne vegyen

Sajnos az ajánlat mellett nem volt ott, amit a híres bűvész, Rodolfo minden trükkje előtt elsütött: „Figyeljék a kezemet, mert csalok!” Sokan bedőltek a trükknek. Girardi Kornél (IPR-Insights) írása.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.