Kína egyik legnagyobb mobilgyártója kénytelen volt beszüntetni működését a nemrégiben újra életbe lépő amerikai exporttilalom miatt. Keresik a megoldást.
Hirdetés
 

Nagyon súlyos válságot okozott a ZTE-nél az, hogy néhány héttel ezelőtt az amerikai hatóságok megtiltották bizonyos technológiák szállítását a kínai vállalatnak. Hogy ez mennyire komolyan érintette a távol-keleti gyártót, azt jól mutatja a mai bejelentés, miszerint addig gyakorlatilag minden fontosabb üzleti folyamatatot kénytelenek beszüntetni, amíg nem sikerül megoldást találni a problémára.

Régi történet

Az embargót kiváltó ügy még 2012-re nyúlik vissza. Akkor kezdtek a tengerentúli szervek vizsgálódni, mivel felmerült a gyanúja annak, hogy a kínai szállító fedőcégek segítségével több millió dollár értékű beszállítói szerződéseket kötött amerikai nagyvállalatokkal, hogy azok termékeit eljuttassák Irán legnagyobb mobilszolgáltatójának, illetve az azt irányító konzorcium egyik tagjának.

Az évek során kiderült, hogy a ZTE mintegy 32 millió dollár értékben szállított mobil rendszereket Iránba, ráadásul közel háromszáz telefonszállítmány pedig Észak-Koreában landolt. Az érintett rezsimek mind embargó alatt állnak, így számukra nem lehetne amerikai technológiát szállítani.

A vállalat végül elismerte a törvénysértést, de sok jel mutat arra, hogy az ügyről széles körben tudtak a felső vezetés körében, és cégen belül igyekeztek eltűntetni a terhelő bizonyítékokat, leveleket. A kínaiak azt is állították, hogy az érintett munkatársaktól mind egy szálig megszabadultak, ám az amerikaiak szerint ez sem valósult meg maradéktalanul. A ZTE márciusban mindezekért történelmi léptékű, 1,2 milliárd dollárra rúgó büntetést kapott, de ahogy az mostanra világossá vált, "csak" ennyivel nem fogja megúszni a cég.

Próbálkoznak

Az áprilisban életbe léptetett exporttilalom többek között az Intel és a Qualcomm megoldásaira is vonatkozik, amelyek elengedhetetlenek lennének ahhoz, hogy a kínaiak folytatni tudják termékeik gyártását. Éppen ezért nem meglepő, hogy a ZTE igyekszik valamiféle megoldást találni a helyzetre.

Ez egyébként két évvel ezelőtt már sikerült, ugyanis először akkor kapott egy hasonló korlátozást a cég, ám azt néhány tárgyalást követően ideiglenesen hajlandó volt felfüggeszteni az USA kereskedelmi minisztériuma. A néhány hétig élő szankciók alatt ugyanúgy szüneteltették a mobilgyártó részvényeinek adásvételét a hongkongi és senzeni tőzsdéken, mint ahogy arra pár hete szintén sor került.

A leállással párhuzamosan a ZTE annyit közölt, hogy folyamatos kapcsolatban állnak az amerikai kormányzattal, és remélik, hogy sikerül visszavonni, de legalábbis módosítani az USA döntését az exporttilalommal kapcsolatban.

Durvul a helyzet

Bár a kínai vállalatok amerikai jelenléte korábban is okozott feszültségeket, a Trump-kormányzat hatalomátvétele óta ez csak fokozódik. A mostani lépés ebből a szempontból jól illeszkedik az USA jelenlegi politikájába. Donald Trump az ország és az amerikai munkahelyek védelmében nemrégiben komoly vámok bevezetéséről döntött, amelyek jórészt a távol-keleti nagyhatalom kereskedelmi törekvéseit sértik.

Ha mindez nem volna elég, akkor ott vannak a biztonsági kockázatok miatt elrendelt hatósági tiltások és megszívlelendő tanácsok. Januárban az AT&T-vel közölték, hogy jobban teszi, ha beszüntet minden kereskedelmi kapcsolatot a kínai Huawei Technologieszal, és igyekezzen megakadályozni a China Mobile amerikai piacra lépését. Februárban pedig az FBI igazgatója tanácsolt el mindenkit a Huawei és ZTE gyártású telefonok használatától, mert szerinte ezeket a készülékeket a kínai kormány kémkedési célokra alkalmazza. Az érintett gyártók természetesen minden alapot nélkülözőnek nevezték az állítást.

Mobilitás

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.