Kína egyik legnagyobb mobilgyártója kénytelen volt beszüntetni működését a nemrégiben újra életbe lépő amerikai exporttilalom miatt. Keresik a megoldást.

Nagyon súlyos válságot okozott a ZTE-nél az, hogy néhány héttel ezelőtt az amerikai hatóságok megtiltották bizonyos technológiák szállítását a kínai vállalatnak. Hogy ez mennyire komolyan érintette a távol-keleti gyártót, azt jól mutatja a mai bejelentés, miszerint addig gyakorlatilag minden fontosabb üzleti folyamatatot kénytelenek beszüntetni, amíg nem sikerül megoldást találni a problémára.

Régi történet

Az embargót kiváltó ügy még 2012-re nyúlik vissza. Akkor kezdtek a tengerentúli szervek vizsgálódni, mivel felmerült a gyanúja annak, hogy a kínai szállító fedőcégek segítségével több millió dollár értékű beszállítói szerződéseket kötött amerikai nagyvállalatokkal, hogy azok termékeit eljuttassák Irán legnagyobb mobilszolgáltatójának, illetve az azt irányító konzorcium egyik tagjának.

Az évek során kiderült, hogy a ZTE mintegy 32 millió dollár értékben szállított mobil rendszereket Iránba, ráadásul közel háromszáz telefonszállítmány pedig Észak-Koreában landolt. Az érintett rezsimek mind embargó alatt állnak, így számukra nem lehetne amerikai technológiát szállítani.

A vállalat végül elismerte a törvénysértést, de sok jel mutat arra, hogy az ügyről széles körben tudtak a felső vezetés körében, és cégen belül igyekeztek eltűntetni a terhelő bizonyítékokat, leveleket. A kínaiak azt is állították, hogy az érintett munkatársaktól mind egy szálig megszabadultak, ám az amerikaiak szerint ez sem valósult meg maradéktalanul. A ZTE márciusban mindezekért történelmi léptékű, 1,2 milliárd dollárra rúgó büntetést kapott, de ahogy az mostanra világossá vált, "csak" ennyivel nem fogja megúszni a cég.

Próbálkoznak

Az áprilisban életbe léptetett exporttilalom többek között az Intel és a Qualcomm megoldásaira is vonatkozik, amelyek elengedhetetlenek lennének ahhoz, hogy a kínaiak folytatni tudják termékeik gyártását. Éppen ezért nem meglepő, hogy a ZTE igyekszik valamiféle megoldást találni a helyzetre.

Ez egyébként két évvel ezelőtt már sikerült, ugyanis először akkor kapott egy hasonló korlátozást a cég, ám azt néhány tárgyalást követően ideiglenesen hajlandó volt felfüggeszteni az USA kereskedelmi minisztériuma. A néhány hétig élő szankciók alatt ugyanúgy szüneteltették a mobilgyártó részvényeinek adásvételét a hongkongi és senzeni tőzsdéken, mint ahogy arra pár hete szintén sor került.

A leállással párhuzamosan a ZTE annyit közölt, hogy folyamatos kapcsolatban állnak az amerikai kormányzattal, és remélik, hogy sikerül visszavonni, de legalábbis módosítani az USA döntését az exporttilalommal kapcsolatban.

Durvul a helyzet

Bár a kínai vállalatok amerikai jelenléte korábban is okozott feszültségeket, a Trump-kormányzat hatalomátvétele óta ez csak fokozódik. A mostani lépés ebből a szempontból jól illeszkedik az USA jelenlegi politikájába. Donald Trump az ország és az amerikai munkahelyek védelmében nemrégiben komoly vámok bevezetéséről döntött, amelyek jórészt a távol-keleti nagyhatalom kereskedelmi törekvéseit sértik.

Ha mindez nem volna elég, akkor ott vannak a biztonsági kockázatok miatt elrendelt hatósági tiltások és megszívlelendő tanácsok. Januárban az AT&T-vel közölték, hogy jobban teszi, ha beszüntet minden kereskedelmi kapcsolatot a kínai Huawei Technologieszal, és igyekezzen megakadályozni a China Mobile amerikai piacra lépését. Februárban pedig az FBI igazgatója tanácsolt el mindenkit a Huawei és ZTE gyártású telefonok használatától, mert szerinte ezeket a készülékeket a kínai kormány kémkedési célokra alkalmazza. Az érintett gyártók természetesen minden alapot nélkülözőnek nevezték az állítást.

Mobilitás

Teljes szellemmódot ígér McAfee újabb vállalkozása

Az informatika botrányoktól övezett örökifjú fenegyereke ezúttal egy lekövethetetlen mobilnetes szolgáltatással igyekszik megváltani a világot.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.