Még erőteljesebb a kampány az USA törvényhozásában a kínai távközlési cégek ellen. Most az AT&T-t szólították fel, hogy ha jót akar magának, elvágja a Huawei-hez fűződő üzleti szálait. A China Mobile sem kívánatos jogi személy a tengerentúlon.
Hirdetés
 

Az amerikai törvényhozók nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva sürgetik az AT&T-t, az USA második legnagyobb mobilszolgáltatóját, hogy szüntessen be minden kereskedelmi kapcsolatot a kínai Huawei Technologieszal, és ellenezze a távol-keleti ország mobilszolgáltatójának a China Mobile-nak az amerikai piacra lépését – írja tengerentúli kongresszusi forrásokra hivatkozva a Reuters.

Kormányzati megbízásokat kockáztatnak a Kínával üzletelők

A brit hírügynökség szerint a figyelmeztetés azt követően jelent meg, hogy Trump-adminisztráció jelezte, keményíteni akar a Barack Obama korábbi elnök által kezdeményezett témákban. Ezek érintik többek között Peking szerepét Észak-Korea megfékezésében, valamint kínai cégek azon erőfeszítéseit, hogy amerikai stratégiai iparágakat szerezzenek meg.  

A hónap elején a kongresszus néhány tagja szövetségi emberekkel karöltve már eredményesen lobbizott azért, hogy az AT&T ne indíthassa el tervezett akcióját, aminek keretében az  amerikai mobilszolgáltató Huawei márkájú mobilkészülékeket ajánlott volna az ügyfeleinek. 

Az USA nemzetbiztonsági aggodalmakra hivatkozva sikerrel blokkolt már egy sor kínai felvásárlási tervet is, köztük azt, hogy az Alibaba csoporthoz tartozó Ant Financial (korábbi nevén Alipay) megszerezze a pénzátutalással foglalkozó amerikai MoneyGram International tulajdonjogát.

A törvényhozók arra is figyelmeztetik az amerikai cégeket, hogy ha üzleti kapcsolatot tartanak az említett két kínai vállalattal, azzal kockáztatják esélyüket kormányzati megrendelések elnyerésére.

A szenátorok egyfelől arra akarják rávenni az AT&T-t, hogy ne működjön együtt a Huawei-jel a következő generációs 5G hálózat kiépítésében, másfelől a szolgáltató diszkont leánycége, a Cricket ne kínáljon Huawei készülékeket – állítják név nélkül nyilatkozó kongresszusi források.

A Reuters megkereste a témában az érintett cégeket, ám a világ legnagyobb mobilszolgáltatójának számító China Mobile nem kívánta kommentálni az értesüléseket. Így tett az AT&T is, de megjegyezte még nem hozott döntést az 5G technológia szállítóiról. Hasonlóképpen reagált az amerikai törvényhozás is, amely korábban már többször is kifejezte az üggyel kapcsolatos aggályait.

A Huawei-nél sem kommentálták konkrétan ezt a hírt, de korábban már azt nyilatkozták a Reutersnek, hogy a világ 50 meghatározó távközlési szolgáltatója közül 45-nek rendszeresen szállítanak hálózati berendezéseket és készülékeket, de a cégek neveit biztonsági és titoktartási okokkal magyarázva bizalmasan kezelik.

A bitport.hu-nak a cikk megjelenése után a hazai leányvállalat elküldte az anyacég hivatalos kommunikéjét, amiben kiemelik, hogy: „a Huawei-nek nincsenek üzleti várakozásai az Amerikai Egyesült Államok kormányzatával kapcsolatban, ezért a benyújtott törvényjavaslat, ha elfogadnák is, semmilyen hatást nem gyakorolna a cégünkre". Hozzáteszik, hogy a Huawei egy robosztus kiberbiztonsági ököszisztémában számos garanciával és tanúsítvánnyal működik, a kiber- és felhasználóinak védelmében tekintélyes, megbízható szakmai múlttal rendelkezik. Termékeiket és megoldásaikat a legnagyobb hálózati szolgáltatók, a Fortune 500 lista vállalatai és fogyasztók százmilliói használják a világ több mint 170 országában.   

Ismét előkerültek a kémkedési aggályok

Az ügy kapcsán az amerikai nemzetbiztonsági szakértők elsősorban attól félnek, hogy a Huawei telefonokból kinyerhetők adatok, például  a készüléktulajdonos aktuális tartózkodási helyéről, amiket aztán felhasználhat a kínai kormány nemzetbiztonsági szolgálata.
Több mint öt éve egyszer már állt az USA-ban a szőnyeg szélén a Huawei és a szintén kínai ZTE. A közel egy évig tartó kongresszusi vizsgálóbizottsági munka végül egy 52 oldalas jelentésben csúcsosodott ki, amely ugyan konkrét kémügyeket nem tárt fel, de nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva a kínai távközlési cégek kitessékelését javasolta.  

Most a vezeték nélküli kommunikáció újabb hulláma vethet fel hatalmas gazdasági és nemzetbiztonsági aggályokat, amelyek nagy odafigyelést igényelnek – emelte ki Michael Wessel, aki tagja az USA és Kína közötti kapcsolatok gazdasági és biztonsági oldalát vizsgáló kongressszusi bizottságnak.

Két republikánus törvényhozó, Michael Conaway és Liz Cheney a héten törvényjavaslatot nyújtott be, ami korlátozná az amerikai kormányt abban, hogy leszerződjön a Huawei-jel, vagy a ZTE-vel.

Az említett források szerint az amerikai törvényhozók azt sem szeretnék, ha a China Mobile engedélyt szerezne arra, hogy bármilyen szinten is üzleteljen az Egyesült Államokban. A kínai cég még 2011-ben nyújtotta be ezzel kapcsolatos kérelmét, ami azóta is a szövetségi távközlési bizottság rábólintására vár.

Mobilitás

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.