Ahogy azt már az utóbbi napok eseményei sejtetni engedték, mégis sikerül megállapodnia az amerikai kormányzatnak Kína második legnagyobb mobilgyártójával.

Az amerikai kereskedelmi tárca vezetője ma hivatalosan is bejelentette, hogy az USA kormánya és a ZTE Corp között megszületett a megállapodás az áprilisban hozott technológiai exporttilalom feloldásáról. Ezzel szó szerint a működésképtelenségtől menekül meg a kínai vállalat, ám az alkunak kemény ára van.

Keleti behódolás

Wilbur Ross tájékoztatójában nagyjából ugyanazok a feltételek kerültek elő, mint amiről az amerikai sajtó néhány napja már nagyrészt tényként írt. A ZTE-nek többek között 30 napja van rá, hogy a tengerentúliak számára elfogadható módon változtasson a felső vezetők összetételén, emellett egymilliárd dollárra rúgó bírságot fizet, további 400 milliót letétbe helyez és felállít egy új compliance csapatot, amelyet szintén az amerikaiak szája íze szerint válogatnak össze. A kereskedelmi miniszter ugyanakkor leszögezte, hogy véleménye szerint ennek a megállapodásnak nem lesz hatása a két ország között nemrégiben beindult vámháborúra.

Amire viszont hatással lesz, az a ZTE működése. A kínai szállító ugyanis pár héttel a technológiai transzfer megtiltását követően gyakorlatilag teljesen lebénult, mert eszközeibe kulcsfontosságú alkatrészeket adott több amerikai vállalat is. Alig egy hónap után pedig már több mint 3 milliárd dollárnyi veszteséget emlegettek. Ha innen nézzük, már nem is akkora az az összeg, amennyit most fizetni kell, hogy újra beindulhassanak a szállítások. A megállapodással egyébként nem teljesen tűnt el a korbács a képből, hiszen az embargót "csak" felfüggesztették, és azt bármiféle újabb szabálysértés esetén gyorsan életbe lehet léptetni.

Régi história

A ZTE egy sok évvel ezelőtti ügy miatt került tavasszal a büntetőpadra. Az amerikai hatóságok hosszan tartó vizsgálódása során kiderült, hogy a ZTE fedőcégeken keresztül mintegy 32 millió dollár értékben szállított mobil rendszereket Iránba, ráadásul közel háromszáz telefonszállítmány pedig Észak-Koreában landolt. Az érintett rezsimek mind embargó alatt állnak, így számukra nem lehetne amerikai technológiát szállítani.

A vállalat végül elismerte a törvénysértést, de sok jel mutat arra, hogy az ügyről széles körben tudtak a felső vezetés körében, és cégen belül igyekeztek eltűntetni a terhelő bizonyítékokat, leveleket. A kínaiak azt is állították, hogy az érintett munkatársaktól mind egy szálig megszabadultak, ám az amerikaiak szerint ez sem valósult meg maradéktalanul. A ZTE márciusban mindezekért történelmi léptékű, 1,2 milliárd dollárra rúgó büntetést kapott, de a gyilkos csapás csak ezt követően érkezett az áprilisi embargó képében.

Piaci hírek

Így nyomja le a járvány az európai energiafelhasználást

Már csak néhány országban lehet valamivel magasabb a fogyasztás, mint amekkora tavaly ilyenkor volt. Az olaszok ezekben a napokban már majdnem 30 százalékos visszaesésben vannak, de a magyarországi felhasználás is jóval elmarad 2019 áprilisától.
 
Hirdetés

Hátrányból előnyt kovácsolhat, aki meglépi a digitális átállást - most ingyenesen

A Cisco ingyenes hozzáférést biztosít Webex együttműködési platformjához a most csatlakozóknak, illetve bővítette az ingyenesen elérhető szolgáltatáskínálatot meglévő ügyfeleinek.

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Cisco Magyarország

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.