A Handelsblatt szerint a kis- és középvállalati szoftvercsomag is áldozatul esik Christian Kleinék portfóliótisztítási terveinek.

Egyszerűsíti portfólióját az SAP, és ennek a kkv-s ERP-csomag, a Business ByDesign is áldozatul esik. A cél egyértelműen a hatékonyságjavítás. A Handelsblatt szerint a Christian Klein vezérigazgató irányította menedzsment "stratégiai kezdeményezést" indít a portfólió megtisztítására, és csak olyan projektekbe tesznek a jövőben pénzt, amelyekben jelentős növekedési potenciált látnak. Egyes termékek kivezetésével nem csak a fejlesztési kapacitást spórolják meg, hanem idővel a "maintenance"-re (hibajavítás, biztonsági frissítések stb.) vonatkozó kötelezettségeiktől megszabadulnak.

A racionalizálás és a nagy növekedési potenciállal rendelkező területekre koncentrálás nem új. Klein ez irányú terveiről már tavaly beszélt egy interjúban. Azóta egy látványosabb lépés történt: a vállalat eladta tanulási platformját, a Litmost. A platform eladásával azonban nem szűkült lényegesen az SAP portfóliója, mivel funkcióinak jelentős részét ki lehet váltani a SuccessFactors saját belső tanulási moduljával.

A Business ByDesignnal elérte a racionalizálás a fő termékcsoportot, az ERP-t is. A Handelsblatt információi szerint 2023 második negyedévétől nem fejlesztenek új funkciókat a kis- és középvállalkozásoknak szánt Business ByDesign szoftverhez. A termék végleges kivezetésére egyelőre nincs határidő, de a terméktámogatást és a biztonsági javításokat a szoftvergyártónak egy ideig még biztosítania kell.

De úgy tűnik, a németek már nem akarnak sokat bíbelődni a kkv-s csomaggal, a hozzá kapcsolódó szolgáltatások jelentős részét átadják az indiai HCL Technologiesnak. A HCL jelentős játékos az IT-szolgáltatások területén. Az európai piacon egy évtizede kezdett erőteljesebb terjeszkedésbe. 2018-ban megvásárolta 1,8 milliárd dollárért az IBM szoftverportfóliójának egy részét. A magyar hírekbe legutóbb akkor került, amikor 13 milliárd forintért felvásárolta a Starschemát.

Másfél évtizedig próbálkozott vele

Kevés nyilvánosan elérhető adatok áll rendelkezésre az SAP 2007-ben indított kkv-s (felhős) ERP-jéről. Egy tavalyi prezentáció szerint (PDF, 12-13. oldal) a terméknek 70 országra van lokalizált verziója, és negyven nyelven (köztük magyarul) van hozzá terméktámogatás. Állítólag kb. 10 ezer kkv használja világszerte, és tavaly még a Garnet Magic Quadrantjába is visszavitték annak ellenére, hogy ott csupán a niche playerek közé fért be (ellentétben az S/4HANA-val, melyet az Oracle Fusion és NetSuite, valamint a Workday társaságában a vezetők negyedébe sorolt a Gartner).

Egy speciális piackutató startup, a Slintel adatai alapján szintén logikusnak látszik Kleinék döntése: egyrészt a Business ByDesignak elenyésző a piaci részesedése, másrészt nem csak külső, hanem belső versenytársakkal is meg kell küzdenie, például a szintén kkv-s Business One-nal, amely régebb óta van a piacon, és – szintén a Slintel adatai szerint – piaci súlya is jelentősebb.

Az SAP Hungarynál rákérdeztünk a várható magyar hatásokra. Amint válaszolnak, kiegészítjük cikkünket.

Cloud & big data

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.