Zavaró hibát találtak az Oreóban, amit vagy nagyon gyorsan javít a Google, vagy csúszni fog a mobil OS megjelenése.

Nem először gyűlik már meg a problémája az Androidnak a Bluetooth-kapcsolatok kezelésével. A korai változatok, mint például az Ice Cream Sandwich, nem voltak tökéletesen ezen a téren, több frissítést is kaptak, mire nagyjából problémamentesen tudtak kapcsolatot létesíteni a kékfogas eszközökkel.

Gondok az autózással és a zenehallgatással

Azt gondolná az ember, hogy az operációs rendszer nyolcadik generációja már mentes egy évek óta ismert, gondot okozó hibától. Különösen akkor, amikor a fejlesztők direkt meg is ígérték a Bluetooth-kezelés sosem látott egyszerűségét. A béta változat tesztelőinek azonban keserű tapasztalat volt szembesülni az igazsággal.

A legnagyobb problémának az Android Auto csatlakozása látszik. Azok a felhasználók – Google Pixel és Nexus tulajdonosok –, akik frissítették operációs rendszerük korábbi változatát az Oreo végső bétájára, kapcsolódási problémákat jelntettek. És nincsenek egyedül: a fülhallgatók csatlakozásával is akad gond. Ez különösen a Pixel 2 esetében okoz fejfájást, hiszen ezen az okostelefonon már nincsen jack aljzat, vagyis kizárólag vezetékmentes fülhallgatóval lehet rajta zenét hallgatni (eltekintve a beépített hangszóró használatától).

Emellett negatív beszámolók érkeztek a szintén Bluetooth-képes hordozható hangfalak, hangszórók kapcsolódásáról is.

Információt gyűjt a Google

Az igazán rossz hír azonban nem maga a hiba megléte, hanem az, hogy az Oreo végső változata várhatóan nem lesz mentes tőle. Annyira közel van már a megjelenés, hogy ennyi idő alatt vélhetően nem lesz idő ezen a téren hibamentessé tenni az Android legújabb változatát.

Mindazonáltal a Google tudatában van a problémának és arra kéri a felhasználókat, hogy osszák meg vele rossz tapasztalataikat. Ehhez olyan részletes információkat kérnek az érintettektől, mint a használt autó gyártási éve, modellje, a fülhallgató, hangszóró márkája illetve a felmerült problémák rövid leírása. Ennek alapján a fejlesztők mintákat keresnek a hibákban, amivel – reményeik szerint – felgyorsíthatják annak megoldását.

Nem oszlatta el ezzel azonban a kételkedés szürke ködét az amerikai keresővállalat. Az Androiddal kapcsolatos Bluetooth-problémák nem újkeletűek és általában a vezetékmentes szabvány OEM-szinten történő alkalmazásában kell(ett) keresni a jelenség gyökereit. Ebből viszont az következne, hogy ha az Oreo esetében gyors javítással tud előállni a vállalat, akkor az remélhetőleg visszafelé is kompatibilis lesz, azaz a régebbi Android verziók esetében is használható.

Bluetooth 5

Júliusban jelent meg a vezetékek nélkül adatkommunikációs szabvány ötödik generációjában az úgynevezett meshing, ami alapvetően változtathatja meg a standard elfogadottságát, használatát. Az új funkció révén ugyanis egyszerre több eszközt is lehet csatlakoztatni együtt vagy egy mester egységen keresztül.

A több alatt pedig egészen sokat kell érteni: a leírás szerint akár ezres nagyságrendű node is alkothat egy-egy hálózatot a Bluetooth mesh segítségével. Ezzel elérhető például, hogy egyetlen kapcsoló felkattintásával akár egy épület összes, több száznyi égőjében gyúljon fény.

Mobilitás

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.