Összeszedtük a legelterjedtebb és gyorsan bevezethető rendszereket, hogy elindulhasson a távmunka.

Soha nem voltak ilyen népszerűek a videokonferencia-rendszerek, mint amióta a koronavírus-járvány lecsapott. Amelyik vállalat teheti, átáll távmunkára, de az oktatás is egyik napról a másikra terelődött át online csatornákra.

Összeszedtük a legelterjedtebb videokonferencia-rendszereket, melyeket viszonylag gyorsan és egyszerűen be lehet vezetni akár a vállalatoknál, akár az iskolákban. A választási szempontok összegyűjtésében Leveli András, az LSK Hungária fejlesztési vezetője volt a segítőnk.

Kiegyenlített a szolgáltatáskínálat

Mint Leveli mondta, saját tapasztalatuk teljesen egybeesik a nemzetközi trendekkel: itthon is nagy az érdeklődés a videokonferencia-rendszerek iránt. A vállalatok most nem az ár alapján választanak. Sőt az alapfunkcionalitás meglétén túl sokszor egyetlen szempont van: gyorsan és könnyen lehessen implementálni. Ennek azonban közel sem csak a jelenlegi kényszerhelyzet az oka. A korábbi klasszikus videokonferencia rendszerekkel (Tandberg, Polycom) szemben a ma elterjedt megoldások – például a Microsoft Teams/Skype for Business, Google Hangouts Meet, LogMeIn GoToMeeting, Cisco WebEx, Zoom, BlueJeans stb., egytől egyig nyitottak: minden internetképes eszköz (PC, tablet, mobil) bekapcsolható rugalmasan a kommunikációba. Ebbe az irányba mozdult el egyébként a Polycom utódja, amely Poly néven fut, valamint a Tandberget megszerző Cisco is ebbe az irányba vitte el a fejlesztést.

A másik ok, véli Leveli, hogy a videokonferencia-rendszerek kilencven százalékban ugyanazokat a funkciókat tudják, legfeljebb a felület, a kezelés módja más. Mindegyiktől elvárható, hogy biztosítson egyéni és csoportos beszélgetési lehetőségeket (szöveg, hang, videó), képernyőmegosztást, dokumentummegosztást és -kezelést. Ez a szolgáltatáskínálat a cégek jelentős részének most bőven elegendő.

A Microsoftnak és a Google-nek van némi helyzeti előnye – mondta lapunknak a fejlesztési igazgató. Az LSK tapasztalata ugyanis az, hogy aki az irodai alapinfrastruktúrát Microsoft eszközökre (Exchange, Office 365 stb.) építi, jellemzően Microsoft Teams/Skype for Businesst választ. Ennek ugyanis óriási előnye, hogy beleintegrálták az Office 365-be. Így bizonyos előfizetések eseténe a Word, az Excellel stb. mellett ott lesz a Teams is, amihez megkapjuk a teljes szerverhátteret (pl. Exchange Server), a levelezést, a naptár funkciókat és így tovább. Ugyanígy a Google Suite-re építkező cégek is inkább a Google Hangouts Meetet választják. Leveli praxisában még nem fordult elő, hogy a Microsoft alapokhoz valaki Hangouts Meetet vagy Google Mailre épülő kommunikációhoz Teamst válasszon.
 

Leveli András (LSK Hungária): az alapfunkcionalitás meglétén túl sokszor egyetlen szempont van, hogy azonnal és könnyen lehessen implementálni

Az egyéb rendszerek esetében pedig nagyon sokat számítanak olyan szempontok, mint az implementáció egyszerűsége, konfigurálhatóság, a plusz szolgáltatások, a rugalmasság stb. Sőt még a szubjektív szempontok is, hogy a döntéshozónak melyik rendszer szimpatikus – például, hogy melyik kezelőfelülete tetszik.

Az integráció aranyat ér

Két rendszer az integráltsága miatt élvez előnyt: a Microsoft Teams (ami mellet él még a Skype for Business is) és a Google Hangouts Meet. A Microsoft Teams nem önálló termék, hanem a Microsoft Office 365 Suite része, de aki rendelkezik Microsoft-fiókkal, hozzáfér a Teams ingyenes verziójához. Ez 300 résztvevőig használható és az alapszolgáltatások mellett biztosít például vendéghozzáférést. Van hozzá felhasználónként 2 GB (csapatonként max. 10 GB) tárhely is. Nem támogatja viszont az ütemezett meetingeket, telefonhívásokat vagy audiokonferenciákat.

A Teams lehetőségeit egyébként ott tudják kihasználni a legjobban, ahol az Office 365 Business vagy Enterprise verziójával dolgoznak (korlátlan videokonferencia HD felbontásban, fájlmegosztáshoz felhasználónként 1 TB felhős tárhely, ütemezési lehetőség közvetlenül az Outlookból, SharePoint-együttműködés stb.). A Microsoft bejelentette, hogy a világjárvány miatt a vállalatok hat hónapig ingyen használhatják a Teams prémium verzióját.

Ahogy Leveli András mondta, a Google Hangouts Meet előnye is az, mint a Teamsé: integrálták egy irodai szolgáltatáscsomaggal. Nem is érhető el önállóan, csak a G Suite részeként. A G Suite alapcsomag Európában havi 5 euró, a Business csomagért 10, míg az Enerprise-ért 23 eurót kell fizetni havonta és felhasználónként (az árak és a szolgáltatáskínálat itt érhető el). Nagyjából ugyanazokat a szolgáltatásokat biztosítja – a G Suite-integráció terén is –, mint a Teams. Bár a legtöbb Google-szolgáltatáshoz hasonlóan ezt is Chrome-hoz fejlesztették, korlátozottan használható Internet Explorer 11-ben is (az Edge-t ezek a korlátok már nem sújtják). Az Enterprise változatban különleges extrák is vannak: például akár 100 ezer nézőnek lehet élő videoközvetítést sugározni (erre valószínűleg keveseknek lesz szükségük). A Google átmenetileg ingyenessé tett bizonyos távmunka-funkciókat a G Suite és a G Suite Education verziót használóknak.

A függetleneket is érdemes megnézni

A Zoomnak két komoly előnye is van: egyszerű használni, és van egy ingyenes alapverziója. Ha tehát valakinek most rapid megoldást keres, és nincs ideje mérlegelni egyéb – távlati – szempontokat, ezzel elindulhat. A freemium verzió száz részvevőig használható, de egy konferenciamegbeszélés max. 40 percig tarthat (ez akár előny is lehet). A Zoom minden alapfunkciót kínál (HD hang- és videó, hangszóró nézet, helyi felvétel, teljes képernyős nézet, együttműködési funkciók - privát és csoportos csevegés, képernyőmegosztás stb.), és természetesen mobilon is használható. A Pro verzió 15 dollár, a Business és az Enterprise pedig 20 dollár havonta (a csomagok itt hasonlíthatók össze). Ezek olyan kiegészítő funkciókat biztosítanak, mint például korlátlan (24 órás) meetingek, fejlett adminisztrátori opciók, felhős tárolás, illetve a REST API-n keresztül integrációs lehetőségek (pl. a Slackkel).

Az alig tízéves BlueJeans is fontos szereplője a piacnak böngészőalapú (WebRTC) megoldásával. Lehet használni appal és böngészőből is, és nem csak szervezett találkozókhoz, hanem spontán kapcsolatok felépítésére is. Integrálható olyan üzleti alkalmazásokkal is, mint a Microsoft Teams vagy a Slack. Van olyan szolgáltatása (BlueJeans Gateway), amivel összekapcsolhatók a különböző videokonferencia-rendszerek egymással.
 

Szempontok a választáshoz

Ezeket a paramétereket érdemes minden rendszernél megvizsgálni.

Első kör
● Zökkenőmentes integráció (nem áll tőle fejre és képes kiszolgálni a jelenlegi rendszer)
● Csoportos és személyes beszélgetések támogatása (szöveg, hang, videó)
● Mobilbarát (mobilról is be lehet kapcsolódni a megbeszélésbe)
● Egyszerű kezelhetőség (bárki, akár a portás is képes legyen használni)

Második kör
● Dokumentummegosztási lehetőségek
● Vezérlésátadás (közös dokumentumszerkesztés)
● Közös és személyes felhős tárhely (ahol a közös munka alapanyagi és eredményei tárolhatók)
● Megbeszélés mentésének (video/hang) lehetősége
● Interoperabilitás (más rendszerekkel történő zökkenőmentes együttműködés miatt)

Ha még mindig kevés
● Zavaró háttérzaj szűrése, akusztikus kerítés (pl. otthoni munkánál a családi tevékenység zajainak kiszűrése)
● Távoli menedzsment lehetősége (hogy a rendszergazda bárhonnan és bármikor segíthessen)
● Élő közvetítés lehetősége nagyszámú felhasználónak (csak speciális esetekben kellhet)
● Skálázhatóság (ki tudja, mit hoz a jövő)


Négy éve került a LogMeIn tulajdonába
a Citrix távelérés- és távkonferencia-üzletága és vele a GoToMeeting, amit azóta a magyar gyökerű szoftverfejlesztő vállalat némileg átalakított, így böngészőben is működik, de van hozzá desktop és mobil app is. Szakértők elsősorban a találkozók tervezésére és indítására is szolgáló menedzsmentfelületét dicsérik, amelyen azonnal elérhető minden lényeges információ. Az előfizetés 11 euró körül indul (alapváltozat). A GoToMeeting széles körű integrációs lehetőségeket biztosít, és van néhány extra szolgáltatása is, például a vezérlésátadás, azaz amikor a dokumentumot megosztó átadja a lehetőséget a többi résztvevőnek, hogy valós időben szerkesszék az adott dokumentumot. (Ezt a lehetőséget egyre több videokonferencia-rendszer, pl. a Microsoft Teams is támogatja.) A koronavírus-járvány miatt a LogmeIn is ingyenessé tette három hónapra bizonyos termékeit, többek között a GoToMeetinget egészügyi és oktatási intézményeknek, kormányzati és önkormányzati szerveknek és nonprofit szervezeteknek.

Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg az online konferenciaalkalmazások veteránjáról, a Cisco WebExről se, amely 2007-ben került a Cisco tulajdonába. Ezt a világjárvány miatt szintén ingyenessé tették 100 résztvevőig. Az ár egyébként havi 13 euró körül indul felhasználónként, míg a legnagyobb csomag (Enterprise) közel 26 euró. A változatok elsősorban a menedzselési, integrációs és a felhős tárolási lehetőségekben különböznek. A Plus csomagnak például olyan adminisztrációs felülete van, amelyen keresztül a felhasználói információk szinkronizálhatók a Microsoft Exchange-dzsel és az Active Directoryval.

Ön is videokonferencia-rendszerrel küzd? Írja meg a problémáit az info kukac bitport pont hu címre!

Cloud & big data

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.