A közel 2 milliárd dolláros ügylet megsokszorozza a LogMeIn ügyfélbázisát és bevételét.

Alig két hete még szerény 320 millió dollárra becsülte a LogMeIn globális bevételét Kovács Lívia, a magyarországi részleg ügyvezetője.  Egy tegnap, tőzsdezárás után bejelentett ügylettel azonban a magyar gyökerű, de ma már a Nasdaqon jegyzett szoftvercég egy csapásra a milliárd dollárosok klubjába jutott: a bejelentés szerint egyesül a Citrix GoTo üzletágával, amely már az indulásnál várhatóan ennyi pluszt hoz a társaság bevételihez.

Fúzióval adómentesen

A közel 2 milliárd dollár értékű tranzakció formálisan ugyan egybeolvadás lesz – ezzel ugyanis adómentessé tehető az ügylet –, de szakértők szerint a LogMeIn lényegében felvásárolja a floridai székhelyű Citrix távelérés- és távkonferencia-üzletágát. A Citrix már jó ideje szabadulna ettől az ágától, mert a jövőben a hálózatoptimalizálási és a nagyvállalati rendszerek biztonságával foglalkozó profilra kíván koncentrálni.

A közös vállalatban ott lesznek a GoTo kis- és középvállalkozások számára fejlesztett kollaborációs kommunikációs megoldásai, a GoToAssist, GoToMeeting, GoToMyPC, GoToTraining, GoToWebinar, Grasshopper és az OpenVoice. A LogMeIn pedig a távelérés- és az azonosításmenedzsment megoldásait viszi a közösbe: a join.me-t, a tavaly felvásárolt LastPass-t, LogMeIn Rescue-öt és a BoldChatet. A felvásárlás tényét erősíti, hogy a közös vállalat a bostoni székhelyű LogMeIn vezérének, Bill Wagnernek az irányítása alá kerül.

Az erők koncentrálása egyben kétmillió fölé növeli a fúzionáló cégek globális ügyfélbázisát. Az ügyletet már mindkét társaság igazgatósága jóváhagyta. A közös cég irányításához a LogMeIn adja a pénzügyi vezérhelyettest, az irányító testületben azonban ott lesznek néhányan a GoTo-ból is. Az igazgatóság négy citrixes és öt logmeines igazgatóból áll, a testület élére pedig Michael Simon. a LogMeIn elnöke kerül.

A tranzakció lezárásához még szükség van a részvényesek rábólintására is a szokásos egyéb felügyeleti jóváhagyások mellett. Ha ez is megvan, akkor ténylegesen egybeolvadás a jövő év első negyedévében valósulhat meg. A közös cég székhelye Bostonban lesz.

A magyarországi operációt nem befolyásolja

A LogMeIn már a GoTo bizniszt megelőzően is több mint ezer főt foglalkoztató nemzetközi vállalkozássá nőtt. Világszerte 11 irodát tart fenn, egyebek mellett San Franciscóban, Sydneyben és Dublinban. A magyar kötődés továbbra is nagyon erős, hiszen Budapesten, Szegeden és Debrecenben is van telephelye. Itthon összesen 370 főt foglalkoztat, közülük 350-en fejlesztők.

Mint nemrégiben megírtuk a fejlesztések meghatározó része a cég globálissá válása után is Magyarországon maradt. Úgy tudjuk, hogy a mostani tranzakció érdemben nem érinti az itteni operációt.

A LogMeInnél a fejlesztések fókusza a jövőben új területek, mindenekelőtt a dolgok internete (IoT) felé is nyílik. A LogMeIn a különféle gyártók IoT bevezetéseit megkönnyítő platformot fejleszt. Már készülnek arra, hogy 5-10 éven belül jelentősen átalakul az azonosításmenedzsment-piac: előtérbe kerülnek a jelszavakat kiváltó biometrikus azonosítók. A cég a következő két évben mintegy 350 fővel növelné fejlesztői számát.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.