A közel 2 milliárd dolláros ügylet megsokszorozza a LogMeIn ügyfélbázisát és bevételét.

Alig két hete még szerény 320 millió dollárra becsülte a LogMeIn globális bevételét Kovács Lívia, a magyarországi részleg ügyvezetője.  Egy tegnap, tőzsdezárás után bejelentett ügylettel azonban a magyar gyökerű, de ma már a Nasdaqon jegyzett szoftvercég egy csapásra a milliárd dollárosok klubjába jutott: a bejelentés szerint egyesül a Citrix GoTo üzletágával, amely már az indulásnál várhatóan ennyi pluszt hoz a társaság bevételihez.

Fúzióval adómentesen

A közel 2 milliárd dollár értékű tranzakció formálisan ugyan egybeolvadás lesz – ezzel ugyanis adómentessé tehető az ügylet –, de szakértők szerint a LogMeIn lényegében felvásárolja a floridai székhelyű Citrix távelérés- és távkonferencia-üzletágát. A Citrix már jó ideje szabadulna ettől az ágától, mert a jövőben a hálózatoptimalizálási és a nagyvállalati rendszerek biztonságával foglalkozó profilra kíván koncentrálni.

A közös vállalatban ott lesznek a GoTo kis- és középvállalkozások számára fejlesztett kollaborációs kommunikációs megoldásai, a GoToAssist, GoToMeeting, GoToMyPC, GoToTraining, GoToWebinar, Grasshopper és az OpenVoice. A LogMeIn pedig a távelérés- és az azonosításmenedzsment megoldásait viszi a közösbe: a join.me-t, a tavaly felvásárolt LastPass-t, LogMeIn Rescue-öt és a BoldChatet. A felvásárlás tényét erősíti, hogy a közös vállalat a bostoni székhelyű LogMeIn vezérének, Bill Wagnernek az irányítása alá kerül.

Az erők koncentrálása egyben kétmillió fölé növeli a fúzionáló cégek globális ügyfélbázisát. Az ügyletet már mindkét társaság igazgatósága jóváhagyta. A közös cég irányításához a LogMeIn adja a pénzügyi vezérhelyettest, az irányító testületben azonban ott lesznek néhányan a GoTo-ból is. Az igazgatóság négy citrixes és öt logmeines igazgatóból áll, a testület élére pedig Michael Simon. a LogMeIn elnöke kerül.

A tranzakció lezárásához még szükség van a részvényesek rábólintására is a szokásos egyéb felügyeleti jóváhagyások mellett. Ha ez is megvan, akkor ténylegesen egybeolvadás a jövő év első negyedévében valósulhat meg. A közös cég székhelye Bostonban lesz.

A magyarországi operációt nem befolyásolja

A LogMeIn már a GoTo bizniszt megelőzően is több mint ezer főt foglalkoztató nemzetközi vállalkozássá nőtt. Világszerte 11 irodát tart fenn, egyebek mellett San Franciscóban, Sydneyben és Dublinban. A magyar kötődés továbbra is nagyon erős, hiszen Budapesten, Szegeden és Debrecenben is van telephelye. Itthon összesen 370 főt foglalkoztat, közülük 350-en fejlesztők.

Mint nemrégiben megírtuk a fejlesztések meghatározó része a cég globálissá válása után is Magyarországon maradt. Úgy tudjuk, hogy a mostani tranzakció érdemben nem érinti az itteni operációt.

A LogMeInnél a fejlesztések fókusza a jövőben új területek, mindenekelőtt a dolgok internete (IoT) felé is nyílik. A LogMeIn a különféle gyártók IoT bevezetéseit megkönnyítő platformot fejleszt. Már készülnek arra, hogy 5-10 éven belül jelentősen átalakul az azonosításmenedzsment-piac: előtérbe kerülnek a jelszavakat kiváltó biometrikus azonosítók. A cég a következő két évben mintegy 350 fővel növelné fejlesztői számát.

Piaci hírek

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.