Január közepén kiadta a Microsoft a Chromiumra épített böngészőjét. Mi lesz a vállalati felhasználókkal?

Már tavaly tudni lehetett, milyen lesz a Microsoft új, Chromiumra épített Edge böngészője. A fontosabb újdonságokat és a bevezetés lehetséges hatásait tavaly novemberben, a  Release Candidate megjelenésekor összefoglaltuk.

Az új Edge nagyon leegyszerűsítve akár egy Chrome-klónnak is tekinthető, de van egy nagyon fontos különbség: könnyebben integrálható a Microsoft egyéb termékeivel, mindenekelőtt az Office 365-tel, ami vállalati környezetben az üzemeltetés számára tagadhatatlanul előny.

Maradt azonban több nyitott kérdés, ami épp ezt a a vállalati felhasználói kört érinti. Az alábbiakban ezeket vesszük sorra.

Kell-e váltani chromiumos Edge-re?

Valószínűleg az első fontos kérdés, amit érdemes tisztázni, hogy az új böngésző nem települ automatikusan, azaz a Microsoft nem fogja kikényszeríteni a vállalatoknál a váltást. Ez nem volt egyértelmű, hiszen már a közelmúltban is volt rá példa, hogy a vállalat egy változást – konkrétan a Bing kereső alapértelmezetté tételét – automatikus frissítés formájában akarta lenyomni az ügyfelek torkán. A böngészőnél azonban más a helyzet. Míg a Bingre szükség van bizonyos Microsoft Search-funkciókhoz, a böngészőnél nincs ilyen kényszer. Ráadásul lecserélése problémásabb is a vállalatok egyedi webes üzleti alkalmazásai miatt.

Így a Workstation Pro, Enterprise és Education kiadású Windows 10-es gépeken nincs automatikus frissítés, sőt a Home és Pro rendszereknél is csak akkor, ha a rendszerfrissítéseket nem központilag kezelik (például az Active Directoryn vagy a Windows Server Update Servicesen keresztül). A Home és Pro rendszereken enélkül is megakadályozható az új Edge telepítése egy a Microsoft által kiadott blokkolóeszközzel.

Ha azonban a szervezet úgy dönt, hogy átáll, jönnek a további frissítési kérdések. Pontosabban az, hogy a Chromiumba érkező frissítések és hibajavítások hogyan fognak átkerülni az Edge-be. A Google Update itt értelemszerűen nem működik, hiszen az új Edge-re is beépül a Microsoft frissítési rendszerébe, és a rendszergazdáknak ugyanúgy kell kezelniük, mint bármely más Microsoft-alkalmazást.

Egyelőre nem tudni, mi lesz a viszonya a jövőben a Chrome-nak és az Edge-nek – hívja fel a figyelmet az amerikai Computerworld. A Google havonta többször ad ki kisebb javításokat a Chrome-hoz, és a nagyobb frissítések is gyakoriak. A Microsoft azonban még nem közölte, hogy ezek a javítások, például a kritikus hibák foltjai, hogyan és milyen ütemezéssel kerülnek át az Edge-be.

A problémát jól mutatja a közelmúltban már megjelent Chrome-kiadás (80-es főverzió), miközben semmit sem tudni, hogy annak hibajavításait átvezették-e a chromiumos Edge-be. Ez meglehetősen nyugtalanító lehet a vállalatok számára.

Nem váltja ki teljesen az IE11-et

Bár eredetileg arról volt szó, hogy az Internet Explorer 11 vállalati funkciói is átkerülnek a chromiumos Edge-be, ez csak részben valósult meg. Az új Edge-nek van egy IE módja, amelyben böngészőváltás nélkül lehet futtatni az korábbi böngészőhöz fejlesztett alkalmazásokat. De hogy erre valóban képes legyen az Edge, ahhoz továbbra is telepíteni kell mellé az Internet Explorert.

A végleges megoldásra valószínűleg 2023-ig kell várni, amikor a Windows 7 kiterjesztett frissítési ciklusa is lejár, és azzal együtt az IE11-et is végleg kivezeti a Microsoft.

És ha már a Windows 7 szóba került… A Microsoft ezen az operációs rendszer is támogatja a Chromium-alapú böngészőjét, de nem generálisan. A hibajavításokat elkészíti hozzá, de például az IE módot csak azokon a rendszereken teszi elérhetővé, melyekre megvásárolták az ESU-t (az Extended Security Updatesről itt írtunk).

Piaci hírek

20 dollárba kerülne lelőni az összes hallgatózó mikrofont

Amerikai egyetemi kutatók fejlesztettek ki egy olcsón gyártható, karkötőre emlékeztető szerkezetet, amely összezavarja a viselője környezetében működő mikrofonokat.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.