Márciustól alapértelmezetten telepíti az Office 365 ProPlus azt a Chrome-kiegészítőt, ami a Microsoft keresőjét tolja a felhasználók arcába.

Automatikusan telepíti a Microsoft az 365 ProPlus új, 2002-es kiadása azt a Chrome-kiegészítőt, ami a böngészőben alapértelmezetté keresőjévé teszi a Binget – jelentette be a Microsoft. A változtatást a Microsoft azzal indokolja, hogy a Bing használatával az Office 365-öt használó szervezeteknél a Chrome-ban is elérhető lesz a Microsoft Search-nek az a funkciója, amellyel releváns munkahelyi adatokat (dokumentumokat, személyeket) is lehet keresni ugyanúgy a böngésző címsorából a webes kereséshez hasonlóan.

Ugyanakkor nyilvánvalóan arra is alkalmas lesz, hogy a vállalati felhasználók egy részét átterelje saját keresőjére.

A kiterjesztés használatát egyelőre nem vezetik be mindenhol. Első körben csak Ausztráliában, az USA-ban, Indiában, Kanadában, valamint három európai országban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban fog így működni az Office 365 ProPlus. A módosítást a régebbi Office 365-telepítések is meg fogják kapni a következő frissítéssel.

A böngészőkiterjesztés csak akkor nem települ, ha a felhasználóknál már eleve a Bing az alapértelmezett. A bevezetés szakaszosan történik: változást első körben az új Office-telepítéseknél, majd a frissítésekkel fokozatosan a régieknél is érvényesítik.

A rendszergazdák prüszkölnek

A rendszergazdáknak nagyon nem tetszik a változtatás. Mint a ZDNet írja, a Redditen egy nap alatt közel 600-an szóltak hozzá a témához, de a GitHubon is rengetegen adtak hangot elégedetlenségüknek. A legtöbb reakció azzal kezdődik, hogy ez elfogadhatatlan… Egy hozzászóló szerint a lépés törvénytelen, és kinéz érte egy EU-s bírság. Egy másik hozzászóló pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a lépés megzavarja a végfelhasználókat, és emiatt rengeteg munkát ad majd a helpdesknek.

A teljes igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a Microsoft Search in Bing Chrome-kiterjesztés telepítése nem kötelező. A Microsoft részletes leírást közöl arról, hogy a rendszergazdák hogyan akadályozhatják meg az automatikus települését. Erre vagy a csoportos házirenden keresztül van lehetőség, vagy az Endpoint Configuration Manager és az Intune alkalmazással oldható meg. Fontos azonban, hogy ezeket az eszközöket még az előtt telepíteni kell, hogy a kiegészítő felkerült a gépekre. A kiterjesztés persze később is eltávolítható egy speciális uninstall parancs futtatásával.

Cloud & big data

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.