Már lehet próbálgatni a 300 felhasználóig ingyenessé tett csoportmunka-eszközt. Van azért más korlátozás is.

Ingyenesen is elérhető a Teams egy speciális változata – jelentette be a napokban a Microsoft. Az egyelőre preview-ban elérhető változatot 300 felhasználóig lehet használni. Jár hozzá egy 10 GB-os központi tárhely, valamint a felhasználók is kapnak egyenként 2 GB személyes tárhelyet. Emellett korlátlan számú csevegőüzenetet és keresést, csoportos hang- és videohívásokat biztosít – a vendég-hozzáféréssel akár szervezeten kívüli személlyel is.

Az ingyenes változatba integrálható az Office 365 mellett mintegy 140, akár harmadik féltől származó üzleti alkalmazás – a Microsoft közleménye az Adobe-ot, az Evernote-ot és Trellót említi példaként. Az online Office pedig biztosítja hozzá a dokumentumok valós idejű szerkesztését.

Egyértelműen a kkv-k lehalászása a cél

A 40 nyelven elérhető szolgáltatásban a Microsoft valóban nagyon nagy szabadságot ad a cégeknek: nem kell hozzá sem Office 365-, sem Microsoft 365-előfizetés, bár a cég közleménye azért hangsúlyozza, hogy milyen óriási lehetőségeket biztosít a vállalkozásnak, ha Microsoft 365-tel veszi igénybe az ingyenes Teamst. Még arra is ügyelt a vállalat, hogy az ajánlattal ne riassza el a nagyvállalati ügyfeleit: a 300 felhasználós korlát ugyanis nem egy szervezetere vonatkozik. Azaz egy nagyobb méretű szervezeten belül is lehet használni a fenti megkötésekkel.

Azt persze figyelembe kell venni, hogy ha valaki azt szeretné, hogy a Microsoft SLA-t (Service Level Agreement) is vállaljon, akkor már fizetni kell felhasználónként és havonta legalább 5 dollárt. Az ingyenes változat impresszív kínálata jól látható a Teams árazási oldalán.

Az összehasonlításból az is jól látszik, hogy a Microsoft elsősorban a kényelmi, az adminisztrációs és a biztonsági szolgáltatásokból hagyott el néhány olyant, ami vállalat környezetben fontos lehet. Kimaradt a megbeszélések ütemezésének lehetősége, nincs konferenciahívás (hanghívás sem), nem lehet rögzíteni a beszélgetéseket a Microsoft Streammel.

A biztonsági szekcióban a többfaktoros hitelesítés, a single sign-on bejelentkezés az összes üzleti alkalmazásba, valamint az auditálási és riportolási funkció maradt ki. Ami a támogatást illeti, arról pedig értelemszerűen teljes egészében le kell mondani (telefonos és webes terméktámogatás, adminisztrációs eszközök, SLA stb.).

Turbózzák az Office 365-öt

Ha már a Teamsnek lett ingyenes változata, gyorsan bejelentett a Microsoft az Office 365-höz három olyan újdonságot is, amiért esetleg érdemes fizetni.

Július folyamán új lehetőségekkel bővül a Microsoft Stream. A jövőben on-demand módon lehet nagy felbontású videókat indítani, valamint intelligens módon interaktív beszélgetéseket közvetíteni. Az interaktív beszélgetéseknél a kamerákat arcfelismeréssel vezérli a rendszer: azonosítja, hogy ki beszél, és arra irányítja a kamerát. A beszélgetésből kereshető leiratot tud készíteni (speech-to-text), timecode-okat tud elhelyezni, és akár automatikusan feliratozni is képes a videókat.

Egyelőre csak preview két új, a Microsoft Graph-ra épülő analitikai szolgáltatás, a Workplace Analytics és MyAnalytics. A munkavégzési szokásokat elemezve segítenek a munka és a magánélet határainak megtartásában, valamint a munkahelyi időbeosztás hatékonyabbá tételében. Például figyelmeztetnek, ha valakinek munkaidő után küldünk emailt.

A harmadik újdonság, hogy a Microsoft Whiteboard – a közös rajzolást lehetővé tevő virtuális rajztábla – mostantól általánosan elérhető Windows 10-en, sőt hamarosan jön az iOS-es változat, valamint a webes preview is.

Cloud & big data

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.