A böngésző következő kiadásai a jelenleginél erélyesebben szűrik majd a "visszaélésszerű kialakítási jellemzőknek" nevezett webes trükköket.
Hirdetés
 

A Google visszaélésszerű kialakítási jellemzőknek nevezi azokat a szándékosan félrevezető megoldásokat, amelyeket az egyes weboldalak a saját domainjükön vagy máshonnan (például iframe keretbe vagy videólejátszóba) betöltve jelenítenek meg a felhasználók számára. A vállalat az ilyen tolakodó és megtévesztő hirdetések ellen bő egy évvel ezelőtt jelentette az új ablakok és lapok nyitásának vagy a felhasználó szándéka ellenére történő átirányítások megakadályozását, amelyeket először idén januárban, a Chrome 64-es, később pedig a 68-as verziójában implementált.

Az eljárás most tovább szigorodik: a 71-es, decemberben esedékes böngészőverzió már az összes hirdetést eltávolítja azokon a webhelyeken, amelyek ebben a tekintetben fennakadnak a szűrőn, és több mint 30 napja minősülnek nem megfelelőnek, ezen felül új oldalakat és lapokat sem nyithatnak meg – vagyis a Chrome praktikusan elvágja azokat a bevételi forrásaiktól. Ezt elkerülendő a cég figyelmeztetést küld az oldalak regisztrált tulajdonosainak és felhasználóinak, illetve lehetőséget ad rá, hogy a szükséges módosítások után a webhelyek felülvizsgálatát kezdeményezzék.

forrás: blog.chromium.org


A visszaélésszerű kialakítási jellemzők között kézenfekvőek az adathalászattal kapcsolatos próbálkozások (phishing), vagyis azok a hirdetések, amelyek személyes adatokat próbálnak lopni, vagy megpróbálják rávenni a felhasználókat, hogy azokat önként megosszák. Ugyanígy egyértelmű a helyzet, ha a hirdetések a felhasználók gépére telepíthető rosszindulatú programokat vagy kéretlen szoftvereket tárolnak, vagy azokra hivatkoznak. A Google vonatkozó oldala szerint azonban a Chrome más eseteket is irányelvsértő elemként azonosít.

Ami megtévesztő, az tilos

Ilyenek a megtévesztő üzenetek, amelyek csevegőalkalmazásokra, figyelmeztetésekre, operációs rendszerhez tartozó párbeszédpanelekre hasonlítanak (lásd a fenti animációt), de kattintásra hirdetéshez vagy céloldalhoz vezetnek. Ide tartozik a félrevezető webhelyviselkedés is, amelyben egyes funkciók – például görgetősávok, lejátszást indító, "tovább” vagy bezárásra szolgáló gombok – ugyancsak elirányítják a felhasználókat.

blog.chromium.org


A szűrés kiterjed a váratlanul kattintható területekre (átlátszó hátterek, nem látható oldalelemek) és az automatikus átirányításra, amikor az előbbiekhez még felhasználói műveletre sincs szükség. A Google külön megnevezi az olyan hirdetéseket is, amelyek egérmutatót utánoznak azzal a céllal, hogy a felhasználót rávegyék az adott oldalelem használatára.

A statisztikák szerint minden negyvenedik oldal él a fenti trükkök valamelyikével, a Google pedig a legegyszerűbb megoldást választja, hogy a megfelelő hirdetések kiszolgálására kényszerítse őket: megakadályozza, hogy pénzt keressenek az ügyeskedéssel. Ha ilyesmit talál, akkor 30 napot ad a hibák javítására, mielőtt elkezdené blokkolni a szóban forgó oldalelemeket.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »

 

Biztonság

Az USA már a kínai drónokat is biztonsági kockázatnak tartja

Az amerikai-kínai vámháború és a Huaweire zúduló kormányzati-vállalati össztűz közepette szinte mínuszos hír, hogy az USA belbiztonsági minisztériuma figyelmeztetést adott ki a kínai gyártású drónokkal kapcsolatban is.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.