Az amerikai vállalat papírjainak tegnapi drágulása átlökte a cégértéket az 1000 milliárd dolláros állomhatáron.

Kedden az amerikai tőzsdén egy ideig 410 dollár felett is jártak az Nvidia részvényei. Ez nem csupán azért érdekes, mert soha ilyen magasságban nem jártak még a grafikus kártyáiról elhíresült gyártó papírjai, hanem azért is, mert ezzel a cég értékelése átlépte az 1000 milliárd dolláros szintet. Végül a befektetők kicsit elrontották az ünnepi hangulatot, mivel zárásra 401-es szint közelébe csorgott le az árfolyam, amivel már "csak" 992 milliárdra becsülhető az Nvidia piaci értéke. 

Ilyen fent már ritka a levegő

A vállalat ezzel csatlakozik ahhoz a néhány technológiai óriásokhoz, amelyeknek az elmúlt nagyjából fél évtized során sikerült ilyen magasságig jutnia. A képzeletbeli célszalagot elsőként az Apple szakította át még 2018 nyarán. A második "ezredes" a Microsoft lett, míg harmadikként az Amazon futott be. A trióhoz némi késéssel végül a Google anyavállalata, az Alphabet is csatlakozott 2020-ban.

Hogy mennyire drasztikusan változhat ezeknek a cégeknek a piaci megítélése, azt jól mutatja az Apple példája. Cupertino összértékét 2021 végén már 3000 milliárd dollár körülire tartották, ám idén év elején már 2000-et se gondoltak reálisnak. A vállalat azóta megint úton a 3000-es mérföldkő felé, nagyjából 2800 milliárd környékén jár pillanatnyilag. A Meta ennél is nagyobb hullámvasútban van: az akkor még Facebook néven futó közösségi polip 2021 nyarán ugrotta meg az 1000 milliárdot, ám onnan részvényárfolyama nagyjából a negyedére zuhant a folyamatosan gyűlő problémák miatt. Azóta itt is megfordult a trend: a Metát most kb. 670 milliárd dollárra taksálják a befektetők.

Üdítő jelenség

Az Nvidia sikere kapcsán a Bloomberg összeállítása kiemeli Jensen Huang vezérigazgató érdemeit. A tajvani születésű, de már kiskorától az USA-ban élő 60 éves szakember a tegnapi "attrakciónak" köszönhetően a második olyan cégvezető, aki (társ)alapítóként elmondhatja magáról, hogy 1000 milliárd dolláros magasságokba vezette az általa életre hívott szervezetet. (Az első ilyen az Amazont alapító Jeff Bezos volt, aki néhány éve hátrébb lépett a reflektorfényből.)

Huang üde színfoltja a technológiai elitnek. Rendszeresen fekete motoros bőrdzsekiben mutatja be vállalata legújabb fejlesztéseit, a pandémia alatt pedig simán bevállalta, hogy konyhájából, pontosabban saját sütőjéből húzza elő az Nvidia egyik "frissen sült" videokártyáját.

Jókor tettek jó lóra

Ennél azonban a mostani sikerben fontosabb volt, hogy Huang és társai jó üzleti érzékkel választottak irányt az első körben grafikai csipekre koncentráló Nvidiának. A szélesebb felhasználás felé történt nyitás tette lehetővé például, hogy a vállalat óriásit kaszáljon a kriptovaluta-bányászat iránt megmutatkozó lelkesedésen.

A bitcoin és társainak nemrégiben történt megrendülése ugyan kicsit bezavart az ügyemenetbe, ám az Nvidia szekerét így is lendületesen tolta a koronavírus idején felpezsdülő gaming szektor. A tempót aztán innen valósággal rakétasebességbe kapcsolta egy tavaly november végi történés: a ChatGPT megjelenése. A vállalat ugyanis nem a felhasználók százmillióival egyszerre döbbent rá, milyen lehetőségeket rejt a mesterséges intelligencia területe.

Az Nvidia az elmúlt években módszeresen dolgozott a kifejezetten MI-terhelések elvégzésére alkalmas célprocesszorain és egyéb megoldásain, ami a generatív algoritmusok felfutásával busásan meghálálta magát. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy az Nvidia értéke az OpenAI chatbotjának tavaly november 30-i indulásakor még csak nagyjából 420 milliárd dollárnál járt.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.