A grafikus processzorairól ismert gyártó eredményei még a nagyon optimista várakozásokat is felülmúlták.

Bár az ilyesmit nem illik nyilvánosan beismerni, de az Nvidia valósággal lubickol a koronavírus okozta felfodulásban. Mindez számszerűsítve is visszaigalódik a 2022-es pénzügyi év első negyedévének eredményeiből. A cég május 2-ával zárta ezt a periódust, mostanra pedig elkészült a jelentés is.

Nem játékpénzt nyomtatnak

A vállalat három hónapos összbevétele elérte az 5,66 milliárd dollárt, ami "potom" 84 százalékkal több, mint az egy évvel ezelőtt elért szint. A Wall Street várakozásai ennél visszafogottabbak voltak, mivel az elemzi konszenzus 5,41 milliárdos forgalmat vetített előre. Maga az Nvidia is alultervezte a negyedévet: legalábbis februárban még 5,3 milliárdos célszámot emlegettek, amit azonban áprilisban már kiegészítettek azzal, hogy ennél azért több jöhet majd össze.

A gyártó legjelentősebb bevételteremtő üzletágát a játékokhoz köthető termékek, szolgáltatások adják. A 2,76 milliárd dollárnyi bevétel több mint kétszerese a tavaly elért forgalomnak. A szélsebesen hasító gaming szegmenst nagyon megtolta az, hogy az emberek otthonukba kényszerülve egyre nagyobb arányban fordulnak a számítógépes játékok felé. A kiváló élményhez pedig erős grafikus kártya kell, amire láthatóan sokan nem sajnálták a pénzt.

Nincs sok szégyenkeznivalója a másik nagy divíziónak sem. Az adatközpontok ellátásra fókuszáló részleg 2,05 milliárd dollárt számlázhatott ki a periódus során, ami 79 százalékos éves dinamikának felel meg. A nagy távmunkázás és a világszerte elrendelt otthoni oktatási periódusok az informatikai szolgáltatókat is bőven ellátta feladattal, így a járvány az adatközpontok esetében is sok lehetőséget adott a bővülésre az Nvidiának. Szintén az üzletszerzést támogatta, hogy a még 2019-ben bejelentett, azóta hivatalosan is lezárt Mellanox-felvásárlással jelentős arzenál került házon belülre.

És nem csak a forgalom hízott nagyot egy év alatt, hanem jelentős többlet keletkezett a nyereség soron is. A vállalat több mint 1,9 milliárd dollárnyi nettó profitja 109 százalékkal haladja meg a tavaly ilyenkori eredményt. Nem mellesleg az egyszeri tételektől megtisztított, egy részvényre vetített 3,66 dolláros profit ugyancsak jóval szebb, mint az elemzők által elvárt 3,3 dollár körüli érték. 

Akiknek semmi sem elég

Érdekes módon a fentiek sem voltak képesek lenyűgözni a befektetőket. A cég papírjai a jelentést követően nemhogy felfelé indultak volna, hanem minimális mértékben gyengülni kezdtek. Ennek ellenére a társaság tulajdonosainak nem lehet oka panaszra, hiszen a jelenleg 630 dollár közelében járó részvényekért egy évvel ezelőtt még alig több mint 340-et kellett adni, az idei teljesítmény pedig nagyjából 20 százalékos pluszt mutat.

Piaci hírek

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.