Tűzhöz közeli források szerint az izraeli gyökerű Mellanox Technologiesért több mint 7 milliárdot ígért az Nvidia, ami elég lehet egy célfotós győzelemhez.

Valóságos licitháború alakult ki az utóbbi hónapokban a 20 éve Izraelben alapított Mellanox Technologies megszerzéséért. Az Intel igen komoly ajánlata mellett ott volt az asztalon a Xilinx szintén nagyjából 5,5 milliárd dollárra becsült megkeresése is. A befutó viszont könnyen lehet, hogy egy harmadik kérő lehet.

Emelték a tétet

A Reuters jól értesült belső forrásokra hivatkozva vasárnap arról cikkezett, hogy akár már ma bejelenthetik a Mellanox felvásárlását. A vevő pedig nem más, mint az Intellel egyre inkább direkt konkurenciába kerülő Nvidia. A neve elhallgatását kérő informátortól származó füles szerint utóbbi több mint 7 milliárd dollárt ajánlott a többek között speciális adatközponti csipeket fejlesztő cégért.

Amennyiben tényleg létre jön a fúzió, akkor ez lesz az Nvidia történetének legdrágább bevásárlása. Az izraeli vállalat tudása és portfóliója azonban megérheti ezt a mennyiségű pénzt is, hiszen az Nvidia szeretne minél több lábon állni és a hagyományosan sokat hozó videokártyás piactól eltérő területeken is meghatározó szereplővé válni.

A tavalyi évet igen szép eredményekkel záró Nvidia sikeresen lovagolta meg a bitcoin kiváltotta digitális aranylázat, ám mindez lecsengeni látszik. A cég számára így fontos, hogy ráerősíhessen más üzletágakra is, mint amilyen például az adatközponti és szuperszámítógépes terület, vagy éppen a professzionális felhasználásra szánt, grafikai tervezés, valós idejű raytracinget, és szimulációs feladatokat végző kártyák.

Segíthetnek

A fenti célok elérését segítheti a mostani felvásárlás. Az 1999-ben alapított Mellanox speciális csipjei az adatátvitel gyorsítására vannak kihegyezve, elsősorban bigdata-környezetekben használják. Ügyfeleik között van sok egyetemi és kutatási célú adatközpont, még a NASA is, de szállítanak a Dellnek és a HPE-nek, sőt a Google, a Facebook és az Amazon szerverfarmjaiba is. A cég alapító tagja az adatközponti adatátvitel gyorsítását célzó OpenCAPI kezdeményezésnek.

Az Izraelben és az Egyesült Államokban egyáránt központokkal bíró Mellanox technológiája a szerverektől a szuperkompjútereken át az önvezető autókig számos területen bevethetők, és ezek mind olyan témák, amelyekben az Nvidia érdekeltnek mutatkozik.

Az ügylet további nagy előnye az is, hogy mindezt a csomagot az Intel orra elől lehet elhappolni. Utóbbi így kevesebb eszközzel rendelkezik majd a két cég között zajló, egyre intenzívebb rivalizálásban.

FRISSÍTÉS: cikkünk megjelenését követően nem sokkal hivatalosan is bejelentették, hogy 6,9 milliárd dollárért az Nvidiához kerül a Mellanox.

Cloud & big data

Nagyon drágán megfizetik az EU-s cégek, hogy bejussanak a kínai piacra

Egyre gyakrabban követeli meg az ottani partner a technológiai transzfert – derül ki az EU Kínai Kereskedelmi Kamarájának egy felméréséből.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.