Az OpenCAPI lesz az a szabvány, amelytől jobban lehet használni felhős környezetben a big datát, a gépi tanulást és más, nagy adatigényű megoldásokat.

Impozáns a cégek listája, melyek létrehozták a legújabb iparági kezdeményezést, az OpenCAPIT, azaz az Open Coherent Accelerator Processor Interface szövetséget. Az alapító az AMD, a Google, az IBM és a Mellanox és a Micron volt, majd csatlakozott a Dell EMC, a HPE, az Nvidia és a Xilinx is.

Év végére specifikáció, jövőre termék

Az iparági szövetségnek az a célja, hogy olyan nyílt specifikációt dolgozzon ki, ami tízszeresére gyorsíthatja az adatátviteli a szervereknél és más adatközponti hardvereknél. Az OpenCAPI specifikációnak megfelelő hardverek képesek lennének a 25 Gbit/s-os átvitelre (jelenleg a PCIe-nél a 4.0-s specifikáció 16 Gbit/s-ot tud).

A cél elsősorban az, hogy megtámogassák az új IT-irányokat gyors adateléréssel: a big datát, a gépi tanulást, a különböző valós idejű analitikai alkalmazásokat stb. Ez úgy kívánják elérni, hogy közelebb viszik egymáshoz a tárolót és a feldolgozó egységet. A specifikácó az év végig elkészül, jövőre pedig már termékek is lehetnek.

Az OpenCAPI-s szerver belső felépítésének vázlata

(Forrás: opencapi.org)

Azok a vállalatok, melyek OpenCAPI eszközöket akarnak fejleszteni, vagy csatlakoznak a szövetséghez, vagy licencet kell szerezniük a szövetségtől szabvány használatára. De azt már lehet tudni, hogy az IBM POWER9-es szervereiből lesz OpenCAPI-s, és ennek megfelelően a Google Zaius szervereiből is, a Xilinxtől pedig FPGA-k (Field-Programmable Gate Array) várhatók.

Az IBM itt is a POWER architektúrát tolná

Nem nehéz kiolvasni a konzorcium meghatározó tagjainak listájából (élen az AMD és az IBM), valamint a célkitűzésekből, hogy itt ismét egy Intel-ellenes szövetség formálódik. Mint arról korábban írtunk, az Intel igyekszik letisztítani a portfólióját, hogy még jobban tudjon azokra a piacokra koncentrálni, amelyeken erős, mindenekelőtt az adatközpontokra.

Ugyanakkor a konkurens chipgyártók is látják, hogy ez az a piac, ahol igazán lehet keresni. Az IBM pedig nagy erőket is fektet abba, hogy eredményt érjen el.

Három éve hozta léte az OpenPOWER Consortiumot, hogy még nagyobb erővel tolhassa a POWER architektúrát. Nagy fegyvertény, hogy a Google-t meg is tudta szerezni partnernek, amely a Rackspace-szel fejleszti a Zaius platformot. (A Google az ezredforduló óta gyárt szervereket saját adatközpontjaiba, és ha a mennyiséget nézzük, ott lenne a helye a világ legnagyobb szervergyártói között.)

A felhasználási területek felől is erősíti pozícióit a Big Blue: beszállt a Facebook Open Compute Projektjébe, amelyen keresztül a Google nyílttá teszi a POWER-alapú Zaius platform dizájnját.

Cloud & big data

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.