A vállalat közelít a 3000 milliárd dolláros piaci értékhez. Ha tartja a tempót, nem is kell sokat várniuk a befektetőknek.

Karnyújtásnyira van az Apple az újabb csúcstól. Az Apple részvényeivel már 175 dollár fölött kereskednek, így a vállalati értéke 2870 milliárd dollár körül van. Mint a Reuters kiszámolta, az árfolyamnak 182,85 dollárig kell erősödnie, hogy a vállalat elérje a bűvös háromezer milliárd dolláros értéket.

Az utóbbi két évben semmi sem tudta eltántorítani a viszonylag biztonságos menedéket kereső befektetőket a cég papírjaitól. 2020-ban mintegy 80 százalékot, idén pedig további 30-at erősödött az árfolyam. (Ezzel szemben S&P 500 "mindössze" 25 százalékot.) Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a befektetői bizalom a technológiai szektor egészére rávetült: a tavalyi 80 százalékával például az Apple árfolyamerősödése be sem fért az S&P 500 és a Nasdaq tíz legjobban teljesítő papírja közé, ellenben töretlennek látszik a növekedése.

Az Apple 2018-ban érte el az 1000 milliárdos értéket, ezt két év alatt duplázta meg, és ha minden jól megy, az újabb ezermilliárdhoz talán egy év is elég lesz. Bár a vállalat már átlépte a Wall Street medián árfolyamcélját, az elemzők többsége továbbra is vételre ajánlja.

 
Companiesmarketcap.com: Apple Marketcap History
Infogram


Az egyik elemző úgy fogalmazott a Reutersnek, hogy az Apple mintha immunis lenne a gazdasági erők hullámzására. Ezt többek között a márka rendkívüli erejének tulajdonítja. Az a kép alakult ki a vállalatról, hogy az Apple mindig teljesíteni fog. Ha időnként meg is csúszik egyes termékeivel, vagy hibázik, végül mindig megfelel a közönsége elvárásainak.

A várakozásról mesél, nem a teljesítményről

A piaci kapitalizáció nem igazán szofisztikált mutató: az adott vállalat forgalomban lévő részvényeinek és azok aktuális árfolyamának szorzata. Ez nem mond semmit az adott vállalat gazdasági teljesítményéről (piaci súly, nyereségtermelő képesség stb.), de sokat elárul arról, hogy a részvényt megvásárlók milyennek ítélik az adott cég jövőbeni kilátásait. Jól mutatja ezt a már szintén az ezermilliárdosok klubjában játszó Tesla sztorija. A hamarosan 2900 milliárdot elérő Apple legutóbbi lezárt teljes évének bevétele közel 366 milliárd dollárt volt (a világ 4. legnagyobb bevétele), amivel mintegy 112 milliárd dollár profitot termelt (a világ harmadik legnagyobb profitja). Ezzel szemben a már ezermilliárdnál is többre taksált Tesla, amellyel a világ 6. legértékesebb cége, a legutóbbi teljes üzleti évét 47 milliárd dollár bevétellel (176. hely) és 4,6 milliárdos profittal (224. hely) zárta. Azaz miközben piaci értéke több mint harmada az Apple-ének, bevétele csak a nyolcada, a profitja pedig mindössze huszonnegyede.

A Companiesmarketcap oldal összesítéseiből jól látható, hogy jelenleg egyedül a Microsoft tudja tartani a lépést az Apple-lel, sőt az év elején rövid időre át is vette a vezetést: jelenleg 2500 milliárdot ér. Az Alphabet (Google) és az Amazon egyelőre a 2000 milliárdos klub kapujában toporog. Előbbi értéke 1970 milliárd, míg Jeff Bezos cége elméletileg 1786 milliárd dollárt ér.

Figyelemre méltó, hogy a tíz legértékesebb cégbe már csupán egyetlen energetikai és egy befektetési cég fért be a technológiai vállalatok mellé: 4. helyen a Saudi Aramco áll 1864 milliárdos értékkel, míg az 1970 (!) óta Warren Buffett irányítása alatt álló Berkshire Hathaway a 9. helyen áll 635 milliárdos cégértékkel.

Piaci hírek

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.