Jeff Bezos az AWS eddigi vezetőjének adta át az anyavállalat vezérigazgatói székét az 1994-ben alapított, jelenleg 1,77 billió dollárra értékelt Amazonnál.

Az Amazon alapítója, Jeff Bezos még februárban, a társaság 2020-as negyedik pénzügyi negyedévének eredményeivel együtt jelentette be, hogy a nyáron leköszön vezérigazgatói tisztségéből, és a big tech vállalat elnökeként (executive chairman) folytatja. Utódjának a 24 éve az Amazonnál dolgozó, legutóbb az Amazon Web Services (AWS) üzletágat vezető Andrew Jassyt jelölte meg, aki öt éve irányítja az óriáscég cloud üzletét.

A váltás időpontjának július 5-ét nevezték meg, vagyis Bezos ma adja át utódjának a vezérigazgatói széket. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a világ leggazdagabb embereként számon tartott üzletember már jó ideje nem vesz részt az Amazon napi szintű operatív irányításában, miközben az executive chairman pozícióban továbbra is beleszólása lesz az olyan nagy horderejű és nem visszafordítható döntésekbe, mint amilyenek a stratégiai jelentőségű cégfelvásárlások.

Mivel az Amazont 1994. július 5-én jegyezték be, a vezetőváltás időpontja is szimbolikus. Bezos 27 éven át irányította vezérigazgatóként az általa alapított Amazont, amely akkor online könyvesboltként indult, mára pedig több mint 1,77 billió dolláros cégértékével a világ egyik legnagyobb vállalata. Aktuálisan csak az Apple, a Microsoft és a Saudi Aramco ér többet nála, míg ebben a tekintetben az Alphabet (Google), a Facebook vagy a kínai Tencent birodalom is elmarad mögötte.

Jöhet az aktív pihenés

Az évek során az Amazon az online kiskereskedelem felől indulva az e-kereskedelem egyik úttörőjévé vált, de piacvezető lett a felhő alapú számítástechnikai szolgáltatások piacán is, és jelentős tényezővé vált az egészségügyben, a banki tevékenységekben és egy sor más ágazatban is – tulajdonképpen könnyebb lenne felsorolni azokat az iparágakat, amelyekben az Amazon egyáltalán nem vesz részt.

Jeff Bezos 2017-ben lett első ízben a világ leggazdagabb embere, 2018-ban pedig a modern történelem leggazdagabb emberévé vált az akkori, nettó 150 milliárd dollárosra becsült vagyonával. Ezt sem a koronavírus-válság, sem az üzletember 36 milliárd dolláros válása nem ingatta meg, olyannyira, hogy ebben a pillanatban is 200 milliárd dollár fölötti magánvagyonnal vezeti a milliárdosok globális toplistáját.

Azt több ízben is egyértelművé tette, hogy a mostani háttérbe lépésével esze ágában sincs teljesen visszavonulni, viszont a jövőben több időt szánna más kezdeményezéseire, mint amilyen a karitatív Day 1 Fund alap, a Bezos Earth Fund környezetvédelmi alap, a The Washington Post vagy a Blue Origin űripari vállalat. Ez utóbbiról szólva a legfrissebb hír, hogy Bezos július 20-án az öccsével, Mark Bezosszal együtt a világűrbe készül a Blue Origin első emberes repülésén, ami a New Shepard nevű, hatodik éve fejlesztett hordozórakéta első ilyen útja lenne.

Közösség & HR

A technológia szó szerint kiszagolhatja a betegségeket is

Az Alphabet-Google befektetési alapja nagy lehetőségeket lát az illatok digitalizálásában, feltárva egy olyan területet, amely eddig kimaradt a gépi érzékelés és adatfeldolgozás gyors fejlődéséből.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.