Jeff Bezos az AWS eddigi vezetőjének adta át az anyavállalat vezérigazgatói székét az 1994-ben alapított, jelenleg 1,77 billió dollárra értékelt Amazonnál.

Az Amazon alapítója, Jeff Bezos még februárban, a társaság 2020-as negyedik pénzügyi negyedévének eredményeivel együtt jelentette be, hogy a nyáron leköszön vezérigazgatói tisztségéből, és a big tech vállalat elnökeként (executive chairman) folytatja. Utódjának a 24 éve az Amazonnál dolgozó, legutóbb az Amazon Web Services (AWS) üzletágat vezető Andrew Jassyt jelölte meg, aki öt éve irányítja az óriáscég cloud üzletét.

A váltás időpontjának július 5-ét nevezték meg, vagyis Bezos ma adja át utódjának a vezérigazgatói széket. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a világ leggazdagabb embereként számon tartott üzletember már jó ideje nem vesz részt az Amazon napi szintű operatív irányításában, miközben az executive chairman pozícióban továbbra is beleszólása lesz az olyan nagy horderejű és nem visszafordítható döntésekbe, mint amilyenek a stratégiai jelentőségű cégfelvásárlások.

Mivel az Amazont 1994. július 5-én jegyezték be, a vezetőváltás időpontja is szimbolikus. Bezos 27 éven át irányította vezérigazgatóként az általa alapított Amazont, amely akkor online könyvesboltként indult, mára pedig több mint 1,77 billió dolláros cégértékével a világ egyik legnagyobb vállalata. Aktuálisan csak az Apple, a Microsoft és a Saudi Aramco ér többet nála, míg ebben a tekintetben az Alphabet (Google), a Facebook vagy a kínai Tencent birodalom is elmarad mögötte.

Jöhet az aktív pihenés

Az évek során az Amazon az online kiskereskedelem felől indulva az e-kereskedelem egyik úttörőjévé vált, de piacvezető lett a felhő alapú számítástechnikai szolgáltatások piacán is, és jelentős tényezővé vált az egészségügyben, a banki tevékenységekben és egy sor más ágazatban is – tulajdonképpen könnyebb lenne felsorolni azokat az iparágakat, amelyekben az Amazon egyáltalán nem vesz részt.

Jeff Bezos 2017-ben lett első ízben a világ leggazdagabb embere, 2018-ban pedig a modern történelem leggazdagabb emberévé vált az akkori, nettó 150 milliárd dollárosra becsült vagyonával. Ezt sem a koronavírus-válság, sem az üzletember 36 milliárd dolláros válása nem ingatta meg, olyannyira, hogy ebben a pillanatban is 200 milliárd dollár fölötti magánvagyonnal vezeti a milliárdosok globális toplistáját.

Azt több ízben is egyértelművé tette, hogy a mostani háttérbe lépésével esze ágában sincs teljesen visszavonulni, viszont a jövőben több időt szánna más kezdeményezéseire, mint amilyen a karitatív Day 1 Fund alap, a Bezos Earth Fund környezetvédelmi alap, a The Washington Post vagy a Blue Origin űripari vállalat. Ez utóbbiról szólva a legfrissebb hír, hogy Bezos július 20-án az öccsével, Mark Bezosszal együtt a világűrbe készül a Blue Origin első emberes repülésén, ami a New Shepard nevű, hatodik éve fejlesztett hordozórakéta első ilyen útja lenne.

Közösség & HR

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.