Újabb fejezet az Intel átszervezéséből: létrejött az Automated Driving Group. Ez személycseréket is hozott.

Önálló üzletágba szervezi az Intel az önvezető autókhoz kapcsolódó fejlesztéseit. Az Automated Driving Group (ADG) élére egy ős-intelest, a cégnél három évtizede dolgozó – egyébként már a végleges visszavonulását tervezgető – Doug Davist nevezték ki, aki eddig alelnökként az IoT Groupot irányította. Helyére az ARM korábbi stratégiai alelnöke, Tom Lantzsch érkezett.

Az ADG általános igazgatója Kathy Winter lesz. A Delphi Automotive-tól augusztusban igazolt vezető korábbi helyén is az önvezető technológiákkal foglalkozott, az azokhoz kapcsolódó szoftverek és szolgáltatások fejlesztéséért felelt. Előtte viszont a Motorolánál dolgozott, ahol egy időben az autóiparnak fejlesztett telematikai megoldások fejlesztését irányította. Winter tavaly felkerült az Automotive News listájára Észak-Amerika autóiparának 100 legbefolyásosabb női vezetője közé.

Bár az Automated Driving Group jogilag az IoT Group fennhatósága alá tartozik, lényegében önállóan fog működni.

Komplett vezetési rendszerek készülnek

Az Intel azonban nem csak önálló fejlesztésekben gondolkodik: beszáll harmadiknak a Delphi és a Mobileye társulásába. A két cég idén augusztusban arra szövetkezett, hogy elérhető áron kínáljanak komplett, beszerelhetó önvezető rendszereket az autógyártóknak.

A tervek szerint három év múlva kezdhetnék meg a rendszerek szállítását, amely az Intel hardvereire, valamint a Mobileye és a Delphi szoftveres megoldásaira épül. Az Intel a feldogozáshoz szükséges kapacitást szállítja, a Mobileye felel az intelligens képfeldolgozásért (Road Experience Management technológia) és az öntanuló algoritmus fejlesztéséért, a Delphi pedig a radarokból és a LiDAR szenzorokból érkező jelek feldolgozásáért, valamint a vezetésirányító szoftver fejlesztéséért. A Delphi feladata lesz a rendszer integrálhatóságának biztosítása is. Az, hogy Winter a Delhinél dolgozott, elvileg sokat segíthet abban, hogy zavartalan legyen az együttműködés a chipgyártó és az autóalkatrész-gyártó között.

Az Intel így már két fontos autóipari kezdeményezésnek is oszlopos tagja. Nyáron jelentették be, hogy a Mobileye-jal és a BMW-vel közös projektjet indítanak, melynek célja egy nyílt önvezető platform létrehozása. Ezt a projektet továbbra sem adják fel.

Maradnak az eddigi fejlesztések is

Az ADG azonban nem csak az autonóm járművekhez kapcsolódó technológiákat viszi. Bár a fő feladata ez lesz, hozzá kerülnek az autóipari ügyfeleknek – többek között a BMW-nek, a Hyundai-nak, a Teslának vagy a Toyotának – gyártott chipek is.

A TechCrunch rákérdezett, hogy az önálló üzletág felállítása után szándékában-e növelni az ezen a területen dolgozók létszámát vagy más erőforrásokat. Az Intel szóvivője azonban a létszámbővítést nem kívánta kommentálni. Ez azért is fontos kérdés, mert a vállalat tavasszal jelentett be nagy leépítést. Ugyanakkor a szóvivő azt elmondta, hogy folyamatosan fektetnek az ágazatba, és a felvásárlások mellett az Intel Capital befektetési alapoknál 250 millió dollárt különítettek el az ilyen jellegű kutatás-fejlesztés támogatására (valószínűleg a BMW-Mobileye projektet is ebből a forrásból finanszírozzák).

Bár a tavasszal meghirdetett irányváltás és szerkezetátalakítás után most felgyorsultak az események, az Intel jó ideje készül a pályamódosításra. Már négy éve annak, hogy megalapította 100 millió dollár tőkével az Intel Capital Connected Car nevű pénzügyi alapot, hogy azon keresztül segítse az autonómjármű-fejlesztéseket.

Két éve pedig saját autonóm járművekkel kapcsolatos terveit is konkretizálta. Bejelentette az In-Vehicle Solutions technológiát, amit még a fontolva haladás jegyében fejlesztett: hosszú távon ott is az önvezető járművek létrehozása volt a cél, de annak megvalósulásáig a vállalat beérte volna, hogy a gépjárművek minél átfogóbb kommunikációra legyenek képesek.

A fejlődés ezen a téren azonban nagyon felgyorsult azóta, amihez az Intel is kénytelen igazodni.

Cloud & big data

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.