A Google anyavállalata lehet a negyedik nagy technológiai vállalat, melynek cégértéke meghaladja az ezer milliárd dollárt.

Az Alphabet úgy nő, mint ha nem is egy gigászi, több évtizede tevékenykedő vállalat lenne. Az elismerésre méltó eredményeket a részvényárfolyamok is lekövetik. A szint nagyon közel van ahhoz, hogy a cég áttörje a felfoghatatlanul sok pénzt jelentő 1000 milliárd dolláros értékelést.

Erős kezdés

A jelen pillanatban nagyjából 995 milliárd dollárra taksált vállalatcsoport részvényei nagyon erősen kezdték a januárt. Múlt hét pénteken már 7 százalékkal drágábban adták-vették őket, mint december végén. Ennek köszönhető, hogy már tényleg csak egy apró emelkedés szükséges az 1000 milliárdos szinthez.

A befektetők étvágyát a pozitív várakozások hozták meg ennyire. Az Alphabet február 3-án esedékes negyedéves jelentésével kapcsolatban ugyanis több mint biztató elemzések jelentek meg. A felfutásnak köze lehet ahhoz is, hogy decemberben kiderült, a két alapító 21 év után teljesen háttérbe húzódik, és az operatív vezetés Sundar Pichai felségterülete lesz. Utóbbitól pedig a Wall Street farkasai azt remélik, hogy sokkal fegyelmezettebben figyeli a kiadásokat.

A Google a 2010-es évek elején 24 százalékkal növelte forgalmát éves összevetésben. Ez már az akkor sem kicsi cég esetében is nagyon komoly eredménynek számított, ám a lendület úgy tűnik, tíz évvel később is kitart. A legutóbbi év kapcsán nagyjából 20 százalék körüli forgalomnövekedést prognosztizáltak a szakértők. A cég tehát úgy képes a padlón tartani a gázpedált, hogy közben forgalma az ötszörösére emelkedett.

Nem lenne különlegesség

A mostani csúcstámadás semmiképpen sem hozhat globális rekordot, hiszen a nagy technológiai vállalatok közül az Alphabet a negyedik lehet az 1000 milliárdos klubban. A big tech cégek közötti versenyfutást végül az Apple nyerte. Cupertino még 2018 nyarán tudott ilyen magasságokba emelkedni, hogy aztán néhány hónapra rá már csak nagyjából 675 milliárdra értékeljék, most pedig, alig egy évvel később pedig már 1350 milliárd felett jár.

A második "ezredes" a Microsoft lett, amely jelen pillanatban több mint 1250 milliárd dollárt ér. Őket harmadikként az Amazon követte. Jeff Bezos cége viszont mostanában nem hasít olyan jül, ennek következtében a vállalat vissza is esett az 1000 milliárdos szint alá.

A techóriások árfolyamát az időről időre felbukkanó botrányok, adatkezelési incidensek legalább annyira mozgatják, mint mondjuk az, ha az előzetes szakértői várakozásoknál némileg gyengébb vagy éppen jobb számok érkeznek a pénzügyi jelentésben. Ennek megfelelően olyan nagyon komolyan nem is érdemes az aktuális cégértékre fókuszálni, hiszen az hetek alatt is képes hatalmas mozgásokra. Ennél fontosabb viszont maga a trend. Utóbbi azt mutatja, hogy a legnagyobb vállalatok toplistáját egyre inkább kisajátítja magának a techszektor.

Piaci hírek

Felszaporodtak a kiberbűnesetek

A kiberalvilág is szeret a zavarosban halászni, és most halászik is rendesen.
 
A legfejlettebb szoftvereszközökkel egyszerűsíthető az adatbázisok összetettsége, csökkenthető az információkezeléssel kapcsolatos kockázat és költség, valamint javítható a teljesítmény. Nézzük, mit tehetünk az adatainkban rejlő lehetőségek maximális kiaknázásáért!

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.