Az ötletgyáros legújabb cége olyan interfész fejlesztésén dolgozik, amely közvetlenül az agyunkat kapcsolná össze a számítógépekkel.

Elon Musk a Tesla és a SpaceX mellett egy harmadik futurisztikus vállalat vezérigazgatói székébe is becsüccsent. A Neuralink nevű társaság talán a dél-afrikai származású amerikai üzletember eddigi legambiciózusabb projektjét gondozza: olyan technológiát fejleszt, amely a megszokottnál jóval hatékonyabb, közvetlen "szélessávú" kapcsolatot tenne lehetővé az emberi agy és a számítógépek, praktikusan a mesterségesintelligencia-programok között.

Kifejlesztenék a hetedik érzékünket

A Wait But Why blog néhány nappal ezelőtt közölt hosszabb beszámolót a Neuralink terveiről, amiből kiderül, hogy az elektromos járművek és a világűr kolonizálása mellett Musk az emberi kommunikációt is magasabb szintre emelné. Ez röviden annyit jelentene, hogy kiiktatná azt az igen veszteséges tömörítési eljárást, amit a gondolataink szavakba vagy írott szövegbe való átültetése, majd annak a fogadó oldalon való kicsomagolása jelent.

Ez a Neuralink és Musk elképzelése szerint olyan minőségi ugrást jelentene az emberi kommunikációban, mint annak idején a beszéd és a nyelvek megjelenése, ezen felül lehetővé tenné, hogy a humán felhasználók az integráción keresztül lépést tartsanak a rendkívül gyorsan fejlődő AI technológiákkal. A mikron méretű eszközök tulajdonképpen egyfajta kiterjesztésként kapcsolnák az emberi tudathoz a mesterséges intelligenciát.

Ez a cloud alapú öntanuló AI rendszerek hatékony felhasználása mellett kiszélesítené az emberek közti információcsere határait (kivel nem fordult még elő, hogy nem tudta megfelelően szavakba önteni, amit gondol), de a különféle agyi elváltozások vagy sérülések, például a stroke esetében is óriási segítséget jelenthetne a betegeknek. Musk szerint, ha a közérthetően kellene megfogalmazni a koncepciót, akkor beszélhetünk konszenzusos telepátiáról is.

Egyelőre sci-fi, de tíz év hamar elröppen

A Neuralink elég nagyratörő tervekkel látott munkához, szerintük az agyi interfészeket nyolc-tíz éven belül már az egészséges emberek is használhatják majd – ez nyilván nem csak a mérnökökön, hanem a szabályozók hozzáállásán és a betegek körében gyűjtött tapasztalatokon is múlik. A fejlesztésekben ugyanis a gyógyászati célú felhasználás a prioritás, a teljes körű konzumerizáció csak a második lépésben szerepel az elképzelések között.

A hírek szerint a Tesla részvényesei közül sokan tikkelni kezdtek, amikor kiderült, hogy Musk egy harmadik vállalat vezetését is magára vette. Ahogy nemrég mi is beszámoltunk róla, a befektetők egy csoportjának már az sem igazán tetszik, hogy a Tesla egy óriásira nőtt családi vállalkozásra hasonlít, a vezetőségében Elon Musk testvérével és a milliárdos más bizalmi embereivel; ők nyilván annak sem tapsikolnak, hogy a teljhatalmú vezérigazgató még tovább aprózza magát.

Közösség & HR

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.