Egymilliárdnál is több androidos mobil 2014-ben, stagnáló WP, eltűnő BlackBerry.
Hirdetés
 

Különösebben nem változott a világpiac képe az okostelefonos rendszereket illetően, 2014 továbbra is az Android és az iOS elsöprő fölényéről szólt. Az IDC kiadta a 2014-re, illetve ugyanannak az évnek a negyedik negyedévére szóló adatait, amiből kiderül, hogy a piacra érkező mobilok 96,3 százalékán a Google, illetve az Apple mobilos rendszere fut, még jobban kiszorítva, elnyomva a konkurenciát.

Ketten dominálnak

Ez az összesített arány 2014 utolsó negyedévében 95,6 százalék, 2013-ban pedig 93,8% volt, vagyis még mindig volt tér a növekedésre. Ha ennek a tempóját nézzük, akkor 2014 egészére nézve az Android bizonyult gyorsabbnak (32% kontra 27,7%) az egész piacnál, viszont az év utolsó három hónapjában az iOS az iPhone új generációjának megjelenésével alaposan rálépett a gázra (46,1% vs. 29,2%).

Az IDC elemzői úgy látják, hogy mindkét rendszer esetében ugyanazok a tényezők segítették elő a pozitív számokat. A végfelhasználói igény továbbra sem enyhül az okostelefonok iránt, az Apple által kiadott iPhone 6-os széria szintén nagyot dobott az eredményeken, és ezzel együtt az Android által megszemélyesített, belépő kategóriás készülékek iránt is óriási a kereslet. A 2015-ös év azért lesz izgalmas, mert egyrészt az Apple phablet piacra való belépése új helyzetet teremtett, a Samsung gyengélkedése pedig az Androidot a kisebb, feltörekvő gyártók felé irányította.

Noha a 2014-es számok nem kifejezetten ezt mutatják, az IDC szakemberei mégis ara számítanak, hogy a két nagy után is lehet élet az elkövetkezőkben. Ez elsősorban a Windows Phone helyzetéről fog szólni, mivel tavaly az összes folyamat inkább a Microsoft rendszere miatt lehet érdekes. Az indiai piac biztosan bele fog szólni a 2015-ös eredményekbe, már csak azért is, mert az olcsó Lumia  készülékek, vagy a Samsung Tizen mobiljai most kezdik el útjukat az egyik legnagyobb potenciállal bíró piacon.

Az Android 2014-ben átlépte a bűvös 1 milliárdos számot, ami a nehézségei ellenére még mindig a Samsungnak köszönhető. A koreai gyártó egyedül több androidos mobilt juttatott a piacra, mint az őt követő öt piaci szereplő összesen. Az Apple félelmetes eredményei ellenére az iOS 2013-hoz képest némileg veszített részesedéséből, mivel a piac kifejezetten az új, nagyobb kijelzőjű készülékeire fókuszált.

Futnak még

A Windows Phone csak rendkívül szerény, 4,2%-os növekedést tudott elérni egyik évről a másikra, ami jócskán elmarad a piaci egészének tendenciájától. A 2014-es év során az átmenet állt középpontban a WP és a Microsoft életében, ami mellett sorra jöttek ki a még Nokia márkajelzésű készülékek. Változást az IDC szerint a Windows 10 alapú készülékek, mobilok, illetve az olcsó Lumiák még nagyobb volumenű terítése hozhat.

A BlackBerry közel 70 százalékos piacvesztése nem meglepő, és rímel is a vállalat piaci stratégiájának átdolgozására. A gyártó újító (Passport) és hagyományos (Classic) modellekkel egyaránt igyekszik a mobilok színterén megmaradni, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a vállalati ügyfélkörre, illetve annak igényeire.

Mobilitás

Egy MI fogja elmagyarázni, hogy mit érdemes tudni a műalkotásokról

Vagy legalábbis arról, hogy hova tartoznak és mire hasonlítanak. Az új fejlesztésnek azonban sokkal fontosabb felhasználásai is lehetnek, például a deepfake hamisítványok kiszűrésében.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.