Azzal, hogy idén a legnagyobb mobilgyártó kínálatában is megjelennek az első, fizikai kártyát nem igénylő telefonok, alapos lökést kaphat az eSIM-ek piaca.
Hirdetés
 

Pár hete mutatta be a Samsung prémium telefoncsaládjának legújabb tagjait. Az S20-as modellek újdonságai között ott találjuk az eSIM-támogatást is, ami egy az ABI Research friss elemzése szerint jelentősen felpezsdítheti ennek az egyelőre még mindig marginális megoldásnak a használatát.

Koreai lökés

A kutatócég számításai szerint 2020 végére az eSIM-mel működő okostelefonok száma meghaladja majd a 225 milliót. Az említett S20-as megjelenés természetesen ebben vastagon benne lesz, hiszen a Samsung a világ legnagyobb mobilgyártója, így nagyon nem mindegy, hogy immár a koreaiak is elkezdték felvértezni készülékeiket ezzel a technológiával.

Eddig a nagy telefonszállítók közül csak az Apple bizonyos modelljei támogatták az eSIM-eket. Cupertino mellett még említést érdemel a Google is, de a keresőóriás saját mobiljai nem fogynak olyan óriási számban, hogy az érdemben befolyásolná a globális számokat.

Az ABI Research szakértői további készülékek megjelenésére számítanak mind a nagyok, mind a kisebb szereplők részéről. Ennek köszönhetően 2024-ben pedig már több mint 500 millió leszállított eSIM-képes okostelefont vizionálnak.

Hátráltatja a folyamatokat azonban, hogy egyelőre nincs olyan bátor telekommunikációs szolgáltató a világon, amely kizárólag eSIM-re építené üzletét. Olyan viszont bőven akad, amelyik még egyáltalán nem készült fel a technológia használatára. (Magyarország ebből a szempontból a haladók közé tartozik, hiszen itthon már két éve - egy okosóra kapcsán - megvolt a debütálás.)

Rugalmasabbá teszi a dolgokat

Az eSIM nagyon fontos a mobilitás fejlődésében, mivel egyre több eszköz van az emberek birtokában, amelyek hálózati kapcsolatot igényelnek. Ezek egy része pedig már a méreténél fogva sem képes fogadni fizikai SIM-et. Az eSIM egy a készülékekbe fixen beépített 6×5 milliméteres csip, ami kisméretű eszközökben is elfér.

A GSMA (GSM Association) szabványának megfelelő megoldás teljes mértékben kiváltja a fizikai SIM-et, és internetről lehet letölteni a hozzá tartozó felhasználói SIM-profilt. A felhasználó ilyenkor jellemzően kap egy aktiváló kódot QR-kód formájában. Az eSIM a készülékváltást is nagyban megkönnyíti, hiszen nem kell fizikai kártyákat cserélgetni (és azok mérete miatt aggódni). Elég a kapot kód segítségével letölteni az eSIM-hez tartozó új profilt és minden sínen van.

Az eSIM elterjedése ráadásul egy csomó lehetőséget is tartogat a szolgáltatói oldalon. A kommunikációs vállalatoknak alkalmazkodni kell az új helyzethez, amikor már nem feltétlenül az adatforgalmazás mértéke és ennek ára lesz az irányadó egy szolgáltatásnál, hanem az, hogy a biztosított kapcsolat a felhasználó mind több eszközén egyaránt elérhető legyen.

Konzumer tech

Otthoni kiküldetésben

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?
 
Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.