Magyarországon is megjelent az első készülék, amiben eSIM biztosítja a kapcsolódást a mobilhálózathoz. Lehet próbálkozni a konzumer IoT-val.

Elérhető az első eSIM-es (embedded SIM) készülék a Magyar Telekomnál. A Huawei Watch 2 eSIM-es változatával (ez egyébként 20 ezer forinttal olcsóbb a hagyományos SIM-et fogadó óránál) lehet kipróbálni, hogy milyen az élet fizikai SIM-kártya nélkül. Magyarországon először a Magyar Telekom biztosít ilyen eszközt – mondta Pereszlényi Zoltán, a Telekom lakossági marketing és értékesítési menedzsment igazgatója. A Telekom egyébként azzal számol, hogy az eSIM hosszabb távon az ügyfélélményt és az ügyintézés hatékonyságát is javítja majd.

Arccal az IoT felé

Pereszlényi szerint az eSIM nagyon fontos a mobilitás fejlődésében, tekintettel arra, hogy kétéves távlatban globálisan minden embernek átlagosan hét hálózatra kapcsolódó IoT eszköze lesz. Ezek egy része már a méreténél fogva sem képes fogadni fizikai SIM-et.

Az eSIM egy a készülékekbe fixen beépített 6×5 milliméteres chip, ami kisméretű eszközökben is elfér. Ez megfelel a GSMA (GSM Association) szabványának, és teljes mértékben kiváltja a fizikai SIM-et, és internetről lesz letölthető hozzá tartozó felhasználói SIM-profil. A felhasználó kap egy aktiváló kódot QR-kód formájában. A készüléket wifin kell az internetre csatlakoztatni, hogy QR-kódot beolvasva le tudja tölti az eSIM-re a profilt, amivel aktiválódik is a SIM. Készülékváltásnál is ez lesz a metódus: a felhasználó kap egy QR-kódot, és annak segítségével internetről letöltheti az eSIM-hez tartozó új profilt az új eszközére.

Az eSIM-et meglévő vagy új havidíjas előfizetéssel a lakossági előfizetők DuoNet opcióval, az üzleti ügyfelek Tandem opcióval tudják igénybe venni. A Telekom közleménye hangsúlyozza, hogy ez egyelőre tesztprogram.

Hosszabb távon egyébként már az is egyszerűsíti mind a szolgáltató, mind a felhasználó életét, hogy készülékváltáskor nem kell foglalkozni a SIM méretével. A szerződéskötési folyamat egyelőre nem változik: az eSIM esetében is be kell menni valamelyik ügyfélszolgálatra, ha valaki szerződést akar kötni. A távlati terv azonban az – mondta Peresztegi –, hogy a teljes folyamatot átteszik online felületre.

Sokkal gyorsabban jön, mint várták

Tavaly még az IHS Market azt jósolta – nem kis részben abból kiindulva, hogy 2016-ban mindössze 100 millió eSIM-képes készüléket adtak el világszerte –, hogy a beágyazott SIM-es eszközök száma 2021-re érheti el az egymilliárdot.

A piac felívelésének kezdetét egyébként az idei évre jósolta a piackutató. Ami az órapiacot illeti, az Apple is eSIM-et használ a Watch 3-hoz. Vannak már telefonok is: a Google tavaly piacra dobott mobiljai már szintén támogatják az eSIM-et – de a technológia szélesebb körű elterjedését jövőre várják a piackutatók.

Ugyanakkor az látszik, hogy a piac nagyon gyorsan mozdul az eSIM irányába. Jól mutatja ezt az is, hogy a Telekomnál is elérhető távoli aktiválási lehetőséget a GSMA szövetség csak 2016-ban vette bele az eSIM specifikációjába. A szövetség azért is támogatja teljes mellszélességgel az eSIM felé elmozdulást, mert ez sokban egyszerűsíti, hogy a mobil-előfizetéssel rendelkező ügyfelek többféle IoT eszközt adhassanak hozzá meglévő előfizetésükhöz.

Mobilitás

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.