Magyarországon is megjelent az első készülék, amiben eSIM biztosítja a kapcsolódást a mobilhálózathoz. Lehet próbálkozni a konzumer IoT-val.

Elérhető az első eSIM-es (embedded SIM) készülék a Magyar Telekomnál. A Huawei Watch 2 eSIM-es változatával (ez egyébként 20 ezer forinttal olcsóbb a hagyományos SIM-et fogadó óránál) lehet kipróbálni, hogy milyen az élet fizikai SIM-kártya nélkül. Magyarországon először a Magyar Telekom biztosít ilyen eszközt – mondta Pereszlényi Zoltán, a Telekom lakossági marketing és értékesítési menedzsment igazgatója. A Telekom egyébként azzal számol, hogy az eSIM hosszabb távon az ügyfélélményt és az ügyintézés hatékonyságát is javítja majd.

Arccal az IoT felé

Pereszlényi szerint az eSIM nagyon fontos a mobilitás fejlődésében, tekintettel arra, hogy kétéves távlatban globálisan minden embernek átlagosan hét hálózatra kapcsolódó IoT eszköze lesz. Ezek egy része már a méreténél fogva sem képes fogadni fizikai SIM-et.

Az eSIM egy a készülékekbe fixen beépített 6×5 milliméteres chip, ami kisméretű eszközökben is elfér. Ez megfelel a GSMA (GSM Association) szabványának, és teljes mértékben kiváltja a fizikai SIM-et, és internetről lesz letölthető hozzá tartozó felhasználói SIM-profil. A felhasználó kap egy aktiváló kódot QR-kód formájában. A készüléket wifin kell az internetre csatlakoztatni, hogy QR-kódot beolvasva le tudja tölti az eSIM-re a profilt, amivel aktiválódik is a SIM. Készülékváltásnál is ez lesz a metódus: a felhasználó kap egy QR-kódot, és annak segítségével internetről letöltheti az eSIM-hez tartozó új profilt az új eszközére.

Az eSIM-et meglévő vagy új havidíjas előfizetéssel a lakossági előfizetők DuoNet opcióval, az üzleti ügyfelek Tandem opcióval tudják igénybe venni. A Telekom közleménye hangsúlyozza, hogy ez egyelőre tesztprogram.

Hosszabb távon egyébként már az is egyszerűsíti mind a szolgáltató, mind a felhasználó életét, hogy készülékváltáskor nem kell foglalkozni a SIM méretével. A szerződéskötési folyamat egyelőre nem változik: az eSIM esetében is be kell menni valamelyik ügyfélszolgálatra, ha valaki szerződést akar kötni. A távlati terv azonban az – mondta Peresztegi –, hogy a teljes folyamatot átteszik online felületre.

Sokkal gyorsabban jön, mint várták

Tavaly még az IHS Market azt jósolta – nem kis részben abból kiindulva, hogy 2016-ban mindössze 100 millió eSIM-képes készüléket adtak el világszerte –, hogy a beágyazott SIM-es eszközök száma 2021-re érheti el az egymilliárdot.

A piac felívelésének kezdetét egyébként az idei évre jósolta a piackutató. Ami az órapiacot illeti, az Apple is eSIM-et használ a Watch 3-hoz. Vannak már telefonok is: a Google tavaly piacra dobott mobiljai már szintén támogatják az eSIM-et – de a technológia szélesebb körű elterjedését jövőre várják a piackutatók.

Ugyanakkor az látszik, hogy a piac nagyon gyorsan mozdul az eSIM irányába. Jól mutatja ezt az is, hogy a Telekomnál is elérhető távoli aktiválási lehetőséget a GSMA szövetség csak 2016-ban vette bele az eSIM specifikációjába. A szövetség azért is támogatja teljes mellszélességgel az eSIM felé elmozdulást, mert ez sokban egyszerűsíti, hogy a mobil-előfizetéssel rendelkező ügyfelek többféle IoT eszközt adhassanak hozzá meglévő előfizetésükhöz.

Mobilitás

Nagyon drágán megfizetik az EU-s cégek, hogy bejussanak a kínai piacra

Egyre gyakrabban követeli meg az ottani partner a technológiai transzfert – derül ki az EU Kínai Kereskedelmi Kamarájának egy felméréséből.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.