Tegnap egy sor újdonságról lebbentette le a fátylat a dél-koreai gyártó. Van új hajlítható kijelzős készülék és minden komolyabb modell "5G-s törődést" kap.
Hirdetés
 

Amennyiben nem várt technológiai hibák nem kerülnek felszínre és a koronavírus sem kavar be túlságosan a piaci debütálásba, akkor egész jó esélyekkel vághat neki 2020-nak a Samsung. Új készülékeivel ugyanis több szempontból sikerült megelőzni a legnagyobb riválisokat.

Próbálnak legnagyobbak maradni

A dél-koreai mobilgyártó hosszú évek óta őrzi első pozícióját a szegmensben, ám az utóbbi években nem volt különösebben erős a teljesítménye. Nemrég még úgy tűnt, hogy a Huawei könnyedén át is lép rajtuk az eladott darabszám tekintetében, ám a kínai cég ellen indított amerikai "keresztes hadjárat" arra mindenképpen elég volt, hogy ez egyelőre lekerüljön a napirendről.

A keddi bemutató amolyan pozícióvédő demonstrációnak is tekinthető. Az esemény legérdekesebb eleme kétségkívül a hajlítható kijelzővel érkező Galaxy Z Flip. A tavaly bemutatott, és meglehetősen hányatott sorsú Galaxy Folddal ellentétben az új modellben a kijelző anyaga nem műanyag, hanem üveg.

Ahogy a fenti képen is látszik, összecsukva meglehetősen egyedi, négyzetes kialakítást kapott a telefon. Az ígéretek szerint a telefon szinte bármilyen hajlítási szögben stabil marad. A gyártó külön hangsúlyozza a YouTube könnyed használatát, ahol a fenti részen futó videókhoz alul párhuzamosan akár kommentek is fűzhetők. Más kérdés, hogy a négyzetes képernyő nem feltétlenül kedvez a filmek maximális élvezhetőségének.

A lila, arany és fekete színekben választható készülék 1380 dolláros árszinten kerül forgalomba péntektől. Ami a hazai helyzetet illeti, erről is vannak már konkrétumok. Hazánkban a fekete változat kivételéve február 21-től, 535 900 forintos ajánlott fogyasztói áron lesz elérhető a Galaxy Z Flip. Igaz, csak korlátozott számban. (Az árcédulával kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a 2000 dolláros Galaxy Foldhoz ez szinte olcsónak számít.)

5G-t nekik

A keddi bejelentések másik fontos elemét a cég zászlóshajójaként funkcionáló Galaxy S család legújabb modelljeinek bemutatása képezte. A tervek szerint márciusban debütáló új generáció alapára már súrolni fogja az 1000 dolláros szintet, azaz némi áremelkedést kell benyelniük a hűséges vásárlóknak.

A korábbi névválasztás matematikai logikáját megtörve S20-nak hívott trió két legfontosabb tulajdonsága a nagyon erős képalkotás és az 5G-kapcsolat. Mivel az új generációs mobil hálózatott csak várhatóan ősztől tudják majd birtokba venni az Apple-hívők a készülő friss modellekkel, így a Samsungnak ezen a területen mindenképpen esélye lehet megnyerni magának párat a kevésbé márkahű iPhone-tulajok közül.

Újdonság továbbá, hogy a korábbi évekhez képest a háromtagú család utolsó szereplője nem egy "lebutított" változat, hanem éppen ellenkezőleg. Az S20 és az S20+ mellé ugyanis az S20 Ultra érkezik, amely már nevében is magában hordozza a tényt, hogy a trió legizmosabb szereplőjéről van szó.

Az akár 8K-s videórögzítésre is képes S20 család mindegyike négy szenzorral érkeik. A két "szerényebb" kiszerelés harmincszoros zoomra képes, míg az Ultra hajlított lencséinek köszönhetően akár százszoros nagyítással is elbolgogul. Utóbbi műveletet mesterséges intelligenciára alapuló képfeldolgozás támogatja abban, hogy a minőségromlás még ilyen extrém zoom esetén se tegye tönkre a látványt.

Jókor, jó helyen

A Samsung ezekkel az újdonságaival mindent megtesz azért, hogy előnyt csikarjon ki magának a csúcskategóriás készülékek szegmensében. Ahog már említettük az Apple-t legalább egy fél évig verik az 5G tekintetében. A hajlított kijelzők egyelőre nagyon szűk piacán az egyetlen komoly riválisnak a Huawei tekinthető, ám a kínaiaknak szintén meggyűlt a bajuk a forradalmi technológia implementálásával, ráadásul egyelőre csak a hazai piacon debütált a Mate X.

A dél-koreaiak másik előnye az, hogy gyártása zöme nem Kínában, hanem Vietnámban van. Így rájuk a koronavírussal kapcsolatos, mindent átható problémakör sokkal kevesebb hatással van, mint a riválisokra.

Konzumer tech

Már javában készülődnünk kellene a kvantumszámítógépes támadásokra

Ebben a pillanatban még nem kell attól tartanunk, hogy kvantumszámítógépek bevetésével pillanatok alatt feltörik a titkosított fájljainkat, később azonban ez lesz a helyzet. Ebből következik, hogy többé nem alapozhatunk a feltörhetetlen titkosításra: a hekkereknek ma már elég megszerezniük az érzékeny adatokat, hogy aztán kivárják, amíg megjelennek a dekódolásra alkalmas eszközök.
 
Hirdetés

Jobb félve tárolni, mint megijedve adatot veszteni

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni a biztonsági mentés fontosságát. Iparágtól, tevékenységtől, magán vagy privát felhasználástól független a tény: mindig készíteni kell backupot!

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.