A legtöbb problémát természetesen Kínában okozza a járvány, de a koronavírus hatása egészen Barcelonáig is elér.

Miközben a tajvani Foxconn igyekszik rávenni a kínai hatóságokat, hogy helyi gyáraiban megkezdődhessen a munka, egyre több a bizonytalanság és a visszalépés a két hét múlva Barcelonában startoló MWC háza táján. A koronavírushoz köthető informatikai hírcsokrunkat egy igen mellbevágó előrejelzéssel zárjuk a kínai okostelefonos piaccal kapcsolatban.

Egy megnyitott, egy zárva maradt

Az már korábban is borítékolható volt, hogy a világ egyik legnagyobb bérgyártójának előzetes pozitív nyilatkozatai ellenére komoly fennakadások várhatók a kínai üzemek működésében. A Reuters friss értesülései szerint valóban nem megy minden varázsütésre. Annak ellenére, hogy a Foxconn szigorú óvintézkedésekkel készült a kínai holdújévi szabadságolások (meghosszabbított) végére, a források szerint legalább egy gyárban nem sikerült megkapni az illetékesek hozzájárulását a munka beindítására.

A senzeni üzem ugyan így pár napig biztosan zárva marad, ám részsikerek azért vannak. Szintén a Reuters számolt be arról, hogy a vírus kirobbanásának centrumától északra, a Honan tartományban lévő Csengcsuoban található hatalmas gyárban sikerült zöld jelzést kapni. A mintegy 16 ezer főt foglalkoztató komplexumban így hétfőn megkezdődött a gyártás.

A fokozott biztonsági intézkedéseket jól jellemzi, hogy a nevük elhallgatását kérő informátorok szerint a cég a tajvani magas rangú beosztottainak egyelőre meg is tiltotta a visszatérést Kínába. Ez alól felmentést pedig csak a legmagasabb helyről, a Foxconn elnökétől lehet kapni.

Szegényedik a barcelonai show

A mobil világ hagyományosan egyik legfontosabb eseménye a Barcelonában évente megrendezett Mobile World Congress, vagy röviden MWC. Nagyon úgy tűnik, hogy idén ez a kiállítás sem ússza meg a koronavírus okozta "járulékos károkat". Néhány nappal ezelőtt például az Ericsson jelentette be, hogy "alapos mérlegelést követően" úgy döntöttek, nem vesznek részt a konferencián. Mint az esemény egyik legnagyobb kiállítója, a svéd vállalat nem vállalta be annak a kockázatát, hogy naponta sok ezer látogató forduljon meg a standjaiknál.

Korábban már más cégektől is hasonló nyilatkozatokat lehetett olvasni. A kínai ZTE ha nem is teljesen marad távol, de csökkentette barcelonai jelenlétét, míg például az LG és az Nvidia is hasonlóan döntött, mint az Ericsson és visszavonták részvételüket a február 24-én, azaz két hét múlva induló MWC-n.

A legfrissebb hír pedig egy másik nehézsúlyú résztvevő, az Amazon kieséséről szól. Az amerikai óriásvállalat vasárnap jelentette be, hogy a koronavírus körüli bizonytalanság és rizikófaktorok miatt sem résztvevőként, sem kiállítóként nem lesznek jelen képviselő. Ez már csak azért is lehet fájdalmas a szervezőknek, mert az Amazon nagyon komoly jelenléttel készült az MWC-re, köztük egy teljes napot átfogó külön konferenciás szekcióval.

Ennek a fele sem tréfa

Végül idézzük a Canalys legújabb becslését, miszerint az idei első negyedévben akár 50 százalékkal is visszaeshetnek Kínában az okostelefonos eladások. A gyár- és üzletbezárási hullám mellett mindezt azzal is indokolja a piackutató, hogy a járvány megfékezésére tett kísérletek negatívan befolyásolják az új termékek piacra kerülését, ami további forgalomkiesést okoz. Ez azért is nagyon rossz hír a szállítóknak, mivel Kína ma már a világ legnagyobb mobilos piacának tekinthető. Az ottani eladások jelentősen befolyásolják a cégek globális teljesítményét is.

Piaci hírek

Autonóm repülő kamerát költöztet a lakásokba az Amazon

Ha minden Amazon-kütyüt beengedünk, lassan kiköltözhetünk a garázsba vagy rosszabb esetben az utcára.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.