Három év után, az év legelején ismét áttört egy fontos határt a digitális pénz árfolyama.

Jól indult az év annak, aki Bitcoinban tartja a pénzét, jobban mondva Bitcoinban számon tartott vagyonnal is rendelkezik. Hétfőn ugyanis a digitális valuta árfolyama ismét átlépte az ezerdolláros szintet, három év után először. Cikkünk megjelenésekor egész pontosan 1 012 dolláron állt, így közel kétéves emelkedő trendet koronázott meg a digitális fizetőeszköz a hét (hónap, év) elején.

A kriptovaluta különösen azután erősödött lendületesen, hogy az elmúlt néhány hónapban jó néhány nemzetközi fizetőeszköz komoly csapást volt kénytelen elszenvedni. A kínai jüan leértékelődött, az indiai bankjegy-bevonási mizéria pedig a világ legnépesebb országában okozott bizalmi válságot. Így a fejlődő országok internetezőinek egy része a digitális pénz felé fordult; de hasonló hatással járt Donald Trump amerikai elnökválasztáson elért győzelme is.

A legtöbb Bitcoin alapú fizetés egyébként Kínában történik, az ország ad helyet a legnagyobb bányászoknak. A forgalomban levő valuta mennyisége ugyanis komoly számítási teljesítmény bevetésével növelhető csak, ezt az előállítási folyamatot hívják bányászatnak (mining).

 

 

Viharos történelem

Nem ez az első alkalom, hogy a digitális valuta elérte az ezerdolláros határt. 2013-ban például már sor került rá, akkor egészen 1 100 dollárig kapaszkodott fel az árfolyam. Ennek (és az azt követő bezuhanásnak) a hátterében az akkor legnépszerűbb, 2010-ben Tokióban alapított Mt. Gox nevű valutaváltó szolgáltatás sikerei és egymást követő viszontagságai álltak.

Három évvel ezelőtt a japán szolgáltatás kezelte az összes ilyen jellegű feladat 70 százalékát, amikor több csapás is érte őket. 2013. február 22-én, nem sokkal az újonnan bevezetett, pénzmosást ellehetetlenítő követelmények miatt az e-kereskedelemmel foglalkozó amerikai Dwolla kénytelen volt bizonyos felhasználói fiókjait korlátozni. Ennek eredményeként a Mt. Gox-tól érkező tranzakciókat törölték, a pénzt pedig nem utalták vissza. A két cég közel három hónapos huzavona után állapodott meg egymással, május elejére az érintettek visszakapták Bitcoinjaikat.

Márciusban a tranzakciós log okozott kalamajkát, májusban pedig egy 75 millió dolláros pert akasztott a CoinLab a Mt. Gox nyakába azzal a váddal, hogy nem tartja be a kettejük között fennálló megállapodás feltételeit. De a japán vállalat összeakasztotta a bajszát az amerikai belbiztonsági minisztériummal is a pénzügyi szolgáltatásokat lehetővé tevő licencük kapcsán.

Végül gondok akadtak az átváltással kapcsolatban is, ami 2014 februárjában Mark Karpelès vezérigazgató lemondásához vezetett. A helyzet odáig fajult, hogy csődbiztost kellett kirendelni a cég felszámolásához.

Vissza a jövőbe (jelenbe)

Visszatérve 2017 elejére: nem csak a Bitcoin árfolyama alakult jól az elmúlt időszakban. Más digitális fizetőeszközök is jól teljesítettek dollárban mért értéküket tekintve: az Ethereum, a Ripple és a Litecoin is emelkedést produkált a mögöttünk álló hónapokban.

Tehát ha tetszik, ha nem, ezek a fizetési megoldások az idén is velünk maradnak, sőt, egyre stabilabbá válik pozíciójuk az online számlakiegyenlítések tekintetében.

Piaci hírek

Kiosztották az idei Gyurós Tibor-díjakat

A hagyományokhoz híven, idén is az IVSZ éves konferenciáján, a Mentán adták át a hazai informatikai élet kíválóságait elismerő díjakat.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.