Három év után, az év legelején ismét áttört egy fontos határt a digitális pénz árfolyama.

Jól indult az év annak, aki Bitcoinban tartja a pénzét, jobban mondva Bitcoinban számon tartott vagyonnal is rendelkezik. Hétfőn ugyanis a digitális valuta árfolyama ismét átlépte az ezerdolláros szintet, három év után először. Cikkünk megjelenésekor egész pontosan 1 012 dolláron állt, így közel kétéves emelkedő trendet koronázott meg a digitális fizetőeszköz a hét (hónap, év) elején.

A kriptovaluta különösen azután erősödött lendületesen, hogy az elmúlt néhány hónapban jó néhány nemzetközi fizetőeszköz komoly csapást volt kénytelen elszenvedni. A kínai jüan leértékelődött, az indiai bankjegy-bevonási mizéria pedig a világ legnépesebb országában okozott bizalmi válságot. Így a fejlődő országok internetezőinek egy része a digitális pénz felé fordult; de hasonló hatással járt Donald Trump amerikai elnökválasztáson elért győzelme is.

A legtöbb Bitcoin alapú fizetés egyébként Kínában történik, az ország ad helyet a legnagyobb bányászoknak. A forgalomban levő valuta mennyisége ugyanis komoly számítási teljesítmény bevetésével növelhető csak, ezt az előállítási folyamatot hívják bányászatnak (mining).

 

 

Viharos történelem

Nem ez az első alkalom, hogy a digitális valuta elérte az ezerdolláros határt. 2013-ban például már sor került rá, akkor egészen 1 100 dollárig kapaszkodott fel az árfolyam. Ennek (és az azt követő bezuhanásnak) a hátterében az akkor legnépszerűbb, 2010-ben Tokióban alapított Mt. Gox nevű valutaváltó szolgáltatás sikerei és egymást követő viszontagságai álltak.

Három évvel ezelőtt a japán szolgáltatás kezelte az összes ilyen jellegű feladat 70 százalékát, amikor több csapás is érte őket. 2013. február 22-én, nem sokkal az újonnan bevezetett, pénzmosást ellehetetlenítő követelmények miatt az e-kereskedelemmel foglalkozó amerikai Dwolla kénytelen volt bizonyos felhasználói fiókjait korlátozni. Ennek eredményeként a Mt. Gox-tól érkező tranzakciókat törölték, a pénzt pedig nem utalták vissza. A két cég közel három hónapos huzavona után állapodott meg egymással, május elejére az érintettek visszakapták Bitcoinjaikat.

Márciusban a tranzakciós log okozott kalamajkát, májusban pedig egy 75 millió dolláros pert akasztott a CoinLab a Mt. Gox nyakába azzal a váddal, hogy nem tartja be a kettejük között fennálló megállapodás feltételeit. De a japán vállalat összeakasztotta a bajszát az amerikai belbiztonsági minisztériummal is a pénzügyi szolgáltatásokat lehetővé tevő licencük kapcsán.

Végül gondok akadtak az átváltással kapcsolatban is, ami 2014 februárjában Mark Karpelès vezérigazgató lemondásához vezetett. A helyzet odáig fajult, hogy csődbiztost kellett kirendelni a cég felszámolásához.

Vissza a jövőbe (jelenbe)

Visszatérve 2017 elejére: nem csak a Bitcoin árfolyama alakult jól az elmúlt időszakban. Más digitális fizetőeszközök is jól teljesítettek dollárban mért értéküket tekintve: az Ethereum, a Ripple és a Litecoin is emelkedést produkált a mögöttünk álló hónapokban.

Tehát ha tetszik, ha nem, ezek a fizetési megoldások az idén is velünk maradnak, sőt, egyre stabilabbá válik pozíciójuk az online számlakiegyenlítések tekintetében.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.