Az elemzői várakozásokat meghaladó eredmények közlése után kilőtt az árfolyam: a zárás utáni kereskedésben 9 százalékkal erősödtek a Microsoft-részvények.

Ismét erős negyedévet zárt a Microsoft. A nettó bevétel jelentősen meghaladta az elemzői várakozásokat: míg a konszenzus 51 milliárd volt, a tényleges szám éves szinten 7 százalékkal nőtt, 49,4 milliárd dollárról 52,9 milliárdra. A profit 9 százalékkal magasabb, mint tavaly: 18,3 milliárd dollár a 16,7 milliárddal szemben. A folyó negyedévvel kapcsolatban Amy Hood pénzügyi igazgató azt mondta az elemzői konferenciahíváson, hogy 54,85-55,85 milliárd dolláros sávba várják a bevételt.

A negyedév során az intelligens felhő néven futó szegmens (Azure, vállalati szolgáltatások, SQL Server, Windows Server) hozta a legjobb teljesítményt. A szegmens bevétele 16 százalékkal bővült, és 22,1 milliárd dollárral zárta a negyedévet. (Az elemzők 21,9 milliárdot vártak). Az Azure-ból és más felhőszolgáltatásokból származó bevételek 27 százalékkal bővültek (az előző negyedév ebből a szempontból erősebb volt, akkor 31 százalékos volt a bővülés).

A termelékenységi és üzleti folyamat szegmens (Dynamics, LinkedIn, Office) 17,5 milliárd dollár bevétellel zárt. Ez 11 százalékos növekedés. A szegmens bővülését nagymértékben segítette, hogy 14 százalékkal nőtt az Office 365-előfizetéseknél az egy felhasználóra jutó bevétel. Ez nem meglepő: tavaly a Microsoft jelentősen megemelte a szolgáltatás árát, aminek végigfuttatása az előfizetőkön időbe telt, például a nonprofit szervezeteknek csak tavaly szeptembertől kellett többet fizetniük. A Teams a negyedévet 300 millió havi aktív felhasználóval zárta, míg az előző negyedévet 280 millióval. Ehhez nagyban hozzájárulhatott a kollaborációs eszközbe is intergált ChatGPT körüli hájp.

A fenti eredmények bőven ellensúlyozták a Microsoft legkisebb üzletágának, az egyéb személyes számítástechnika néven futó szegmensnek a visszaesését. A Binget, a Windowst, a Surface-t és az Xboxot összefogó üzletág összbevétele éves összevetésben 9 százalékkal esett vissza. A végösszeg 12,3 milliárd, de az elemzők még ennél is gyengébb eredményt vártak. A bevételek üzletágon belüli megoszlását nem részletezi a vállalat, de az elemzői konferenciahíváson Satya Nadella vezérigazgató annyit elárult, hogy a Bingnek jelenleg több mint 100 millió napi aktív felhasználója van, illetve hogy a játék-előfizetésekből származó bevétel megközelítette az 1 milliárd dollárt.

A szegmens teljesítményét mindenekelőtt a Windows rontotta: az eszközgyártók nem vitték az operációs rendszert (28 százalékkal esett vissza az értékesítés), ami a PC-piac bezuhanása miatt nem is meglepő. Amy Hood azt mondta az elemzői híváson, hogy nagyobb visszaeséssel számoltak.

A jövő a mesterséges intelligencia

A menedzsment megerősítette: jó stratégiának tartja, hogy jelentős összegeket fektet az OpenAI-ba. Januárban jelentették be, hogy 10 milliárd dollárt fektetnének a vállalatba, és ezzel párhuzamos megkezdték minden termékükhöz (is) adaptálni a mesterséges intelligenciát.

Mint a CNBC felhívja a figyelmet, a Microsoft árfolyama idén már 15 százalékos pluszban jár, miközben az S&P 500 index mindössze 6 százalékot emelkedett.

Piaci hírek

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.