Hivatalosan is elindult az OpanAI segítségével okosított Teams Premium. De a 7 dolláros ár csak június végéig marad.

Miközben a nagyérdemű azzal volt elfoglalva, hogy tavasszal jön a ChatGPT-s Bing, amivel a Microsoft majd jól lenyomja a Google keresőjét, az OpenAI csodatermékét szépen beépítették a drágított Teamsbe. A vállalat a korábban beígért menetrendnek megfelelően tegnap bocsátotta útjára a Teams Premiumot.

Tisztázódott az ár is: van 30 nap ingyenes próbaidőszak, júniusig felhasználónként havi 7, júliustól pedig 10 dollárért lehet előfizetni a szolgáltatásra. Az alapfunkciókat biztosító változat továbbra is elérhető marad a Microsoft 365 csomagban, de néhány funkció onnan is átkerült a drágább változatba.

Csak a Premium kiadásban érhető el pl. a feliratozás fordítása élőben, a résztvevők belépésének és kilépésének a megjelölése timeline markerrel vagy a szervezeti arculathoz szabható Together mód (a részletekhez ide érdemes visszalapozni). De a legnagyobb újdonság, hogy a Teams Premium lesz az első Microsoft-termék, amelybe beleépítik az OpenAI GPT-jét (a Microsoft posztja szerint a GPT 3.5-öt).

Ezt csinálja a mesterséges intelligencia

A Microsoft úgy összegezte az MI szerepét a Teamsben, hogy az egyszerűsíti az online megbeszélések lebonyolítását. Pont azokat az időigényes feladatokat veszi le az online megbeszélés szervezőinek és résztvevőinek a válláról, amiket senki sem szeret: az adminisztrációt. Rögzíteni kell az elhangzottakat, összegezni kell a tanulságokat, meg kell határozni a megbeszélésből következő teendőket, amikhez felelősöket kell rendelni.

Mindezt mostantól rá lehet bízni a Teams Premiumra: automatikusan írott szöveggé alakítja az elhangzottakat, melyek alapján az elvégzendő feladatokra is tesz javaslatot. A jegyzetekben kérhetők tőle személyre szabott kiemelések, hogy minden résztvevő azonnal kiválaszthassa a memóból a rá vonatkozó legfontosabb információkat. Ez főleg azoknak lesz hasznos, akik valamiért nem tudtak részt venni egy őket is érintő meetingen. Ők az MI-vel rengeteg időt is spórolhatnak, állítja a Microsoft, mert nem kell végigbogarászniuk egy teljes megbeszélés anyagait, hogy megtalálják a számukra fontos részeket. De ha mégis vissza kellene nézni a felvételt, az MI akkor is segít: automatikusan fejezetekre tagolja a megbeszélést, a fejezeteket címkézi, így célzottan lehet kiválasztani a fontos részt. Hamarosan jönnek egyébként a hozzászólók szerinti jelölések az idővonalon, így akár azt is végig lehet nézni, hogy egy adott személy miket mondott egy adott meetingen.

Szintén az MI-nek köszönhető az élő beszéd automatikus feliratozása és fordítása, ami a soknyelvű környezetekben segít, ha nincs egy közös közvetítő nyelv. Jelenleg 40 nyelvet támogat a valós idejű feliratfordító.

Mint azt a Microsoft már korábban bejelentette, ez csak az első lépés: az OpenAI MI-jét a teljes irodai csomagba be kívánja vezetni. Elképzelhető, hogy szorosabban integrálják majd a Microsoft 365-be a Binget is abból kiindulva, hogy az irodai alkalmazások használata közben az emberek többsége szöveges vagy képi információt keres. Például egy PowerPoint prezentációhoz amellett, hogy egyedi képeket lehet generáltatni az algoritmussal, villámgyorsan kaphat az anyag készítője az MI-től minimális átdolgozással hasznosítható adatokat és szövegrészleteket. Már amennyiben ezen a téren MI kartárs a jelenleginél megbízhatóbb lesz...

Cloud & big data

Az oktatásban készül nagy dobásra a Tesla és az OpenAI egykori MI-guruja

Andrej Karpathy új startupja, az Eureka Labs mesterséges intelligenciára épülő asszisztenseket fejleszt a tanárok munkájának támogatására.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.