Március elsejétől emelték az üzleti ügyfelek árait, szeptembertől a nonprofit szervezetektől is többet kér a vállalat.

Ismét árat emel a Microsoft. Szeptember elsejétől a nonprofit szervezetek számára is jóval drágábban kínálja a vállalat az Office 365- és Microsoft 365-előfizetéseket. Miután a Google úgy döntött, kivezeti a mikro- és kisvállalkozások körében is népszerű ingyenes G Suitet a kínálatából, semmi sem kényszerítette a Microsoftot, hogy alacsonyan tartsa az árait: március elsejétől megemelte az üzleti ügyfelek előfizetési díjait, most pedig a nem profitorientált szervezetek is sorra kerültek.

Az áremelés részleteit a Microsoft Partner Center oldalon tették közzé.

A Microsoft mindkét ügyfélkörnél ugyanolyan mértékben emelt, egy csomagot kivéve. Az Office 365 E3 nonporfit előfizetése majdnem duplájával drágul, mint az üzleti: utóbbi 15 százalékkal emelkedett, míg a nonprofit szervezeteknek 27,8 százalékkal kell többet fizetniük havonta és felhasználónként. Az Office 365 E3-hoz így 60 százalékkal olcsóbban jutnak hozzá, míg a többi csomagnál az árkedvezmény 75 százalék.

 
Microsoft nonprofit Office 365/Windows 365 áremelés, 2022
Infogram

 

Az áremelés magyarázata ugyanaz, mint az üzleti ügyfeleknél: az elmúlt évtizedben az Office 365 összességében 24 új alkalmazással és több mint 1400 funkcióval bővült. Része lett többek között a Teams, amely a pandémia alatt igencsak hasznosnak bizonyult, véli a Microsoft.

Az időzítéssel kapcsolatban pedig azt írják az áremelést magyarázó FAQ-ban (a PDF innen tölthető le), hogy bár még sok a globális bizonytalanság, a Microsoft a gazdasági fellendülés egyértelmű jeleit látja világszerte. Ráadásul az elmúlt néhány évben a versenytársak is emelték az árakat. A Microsoft termékei azoknál sokkal jobbak, miért ne emelnék hát azok árát?

Az on-prem átmenetileg sem lesz menekülőút

A FAQ-ban a Microsoft arra is felhívja a figyelmet, hogy a nonprofit szervezetek számára nem lesz megoldás az on-premise csomagok továbbvitele. Azoknak támogatását ugyanis április 4-vel leállították a tavaly októberben meghirdetett "cloud-first grant" program keretében. A Microsoft szerint a bő fél év a nonprofit ügyfeleknek is elegendő volt arra, hogy beköltözzenek a felhőbe. Az áremelést is azért tolták el az üzleti ügyfelekhez képest, hogy segítség a szervezetek felkészülését.

Az általános áremelkedés hatásait egyelőre nehéz megjósolni. A Gartner nem tartja kizártnak, hogy a sok egyéb, szintén az áremelkedés irányába mutató hatás (pl. csiphiány, fennakadás szállítási láncokban, a logisztikában...) együttesen le fogja lassítani a piacot, a vállalatok elhalasztják a beszerzéseiket, fejlesztéseiket, és megpróbálják kitolni addig, amíg az árak nem stabilizálódnak vagy csökkennek. Emellett a vállalatoknál erősebb lesz a késztetés arra is, hogy felülvizsgálják és optimalizálják az IT-eszközkészletet. (Míg előbbi a szállítóknak rossz hír, a tanácsadóknak annál jobb.)

Cloud & big data

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.