Március elsejétől emelték az üzleti ügyfelek árait, szeptembertől a nonprofit szervezetektől is többet kér a vállalat.

Ismét árat emel a Microsoft. Szeptember elsejétől a nonprofit szervezetek számára is jóval drágábban kínálja a vállalat az Office 365- és Microsoft 365-előfizetéseket. Miután a Google úgy döntött, kivezeti a mikro- és kisvállalkozások körében is népszerű ingyenes G Suitet a kínálatából, semmi sem kényszerítette a Microsoftot, hogy alacsonyan tartsa az árait: március elsejétől megemelte az üzleti ügyfelek előfizetési díjait, most pedig a nem profitorientált szervezetek is sorra kerültek.

Az áremelés részleteit a Microsoft Partner Center oldalon tették közzé.

A Microsoft mindkét ügyfélkörnél ugyanolyan mértékben emelt, egy csomagot kivéve. Az Office 365 E3 nonporfit előfizetése majdnem duplájával drágul, mint az üzleti: utóbbi 15 százalékkal emelkedett, míg a nonprofit szervezeteknek 27,8 százalékkal kell többet fizetniük havonta és felhasználónként. Az Office 365 E3-hoz így 60 százalékkal olcsóbban jutnak hozzá, míg a többi csomagnál az árkedvezmény 75 százalék.

 
Microsoft nonprofit Office 365/Windows 365 áremelés, 2022
Infogram

 

Az áremelés magyarázata ugyanaz, mint az üzleti ügyfeleknél: az elmúlt évtizedben az Office 365 összességében 24 új alkalmazással és több mint 1400 funkcióval bővült. Része lett többek között a Teams, amely a pandémia alatt igencsak hasznosnak bizonyult, véli a Microsoft.

Az időzítéssel kapcsolatban pedig azt írják az áremelést magyarázó FAQ-ban (a PDF innen tölthető le), hogy bár még sok a globális bizonytalanság, a Microsoft a gazdasági fellendülés egyértelmű jeleit látja világszerte. Ráadásul az elmúlt néhány évben a versenytársak is emelték az árakat. A Microsoft termékei azoknál sokkal jobbak, miért ne emelnék hát azok árát?

Az on-prem átmenetileg sem lesz menekülőút

A FAQ-ban a Microsoft arra is felhívja a figyelmet, hogy a nonprofit szervezetek számára nem lesz megoldás az on-premise csomagok továbbvitele. Azoknak támogatását ugyanis április 4-vel leállították a tavaly októberben meghirdetett "cloud-first grant" program keretében. A Microsoft szerint a bő fél év a nonprofit ügyfeleknek is elegendő volt arra, hogy beköltözzenek a felhőbe. Az áremelést is azért tolták el az üzleti ügyfelekhez képest, hogy segítség a szervezetek felkészülését.

Az általános áremelkedés hatásait egyelőre nehéz megjósolni. A Gartner nem tartja kizártnak, hogy a sok egyéb, szintén az áremelkedés irányába mutató hatás (pl. csiphiány, fennakadás szállítási láncokban, a logisztikában...) együttesen le fogja lassítani a piacot, a vállalatok elhalasztják a beszerzéseiket, fejlesztéseiket, és megpróbálják kitolni addig, amíg az árak nem stabilizálódnak vagy csökkennek. Emellett a vállalatoknál erősebb lesz a késztetés arra is, hogy felülvizsgálják és optimalizálják az IT-eszközkészletet. (Míg előbbi a szállítóknak rossz hír, a tanácsadóknak annál jobb.)

Cloud & big data

Az oktatásban készül nagy dobásra a Tesla és az OpenAI egykori MI-guruja

Andrej Karpathy új startupja, az Eureka Labs mesterséges intelligenciára épülő asszisztenseket fejleszt a tanárok munkájának támogatására.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.