A Google elérkezettnek látta az időt ahhoz, hogy fizetésre kényszerítse azokat a korai felhasználókat is, akik irodai szolgáltatáscsomagját mostanáig ingyen használhatták.

Május elsejével végleg bezárja azt a kiskaput a Google, amely eddig lehetővé tette a korán kapcsoló kisvállalkozásoknak, hogy a cég levelezési és egy alapvető irodai funkciókat biztosító csomagját ingyenesen használhassák. Az úgynevezett G Suite legacy free edition különleges státuszát eddig azok élvezhették, akik legkésőbb 2012-ben csatlakoztak az akkor még egyébként Google Appsként ismert szolgáltatáshoz.

A nemrégiben frissített hivatalos támogatási dokumentáció szerint ugyanis május elejétől megszűnik az "ingyenlét". Azok a csoportok, szervezetek, amelyek továbbra is a Google-től szeretnének irodai alkalmazásokat és levelezést kapni, kénytelenek lesznek áttérni a Google Workspace-re. Utóbbi a G Suite-ből alakult át több fejlesztéssel és némi arculatváltással egybekötve még 2020 őszén.

A cég májusban minden egykori ingyenes G Suite-felhasználót átvált Workspace-re, de utóbbit júliustól már csak azok használhatják, akik fizetési adataikat megadva "rendes" ügyféllé válnak. Ennek hiányában a fiókot inaktiválja a Google, ám az a későbbiekben újraindíthatóvá válik, amennyiben megtörténik az előfizetés. Akiknek mindez nem felelne meg, a szolgáltatásban tárolt adatok legalább a fenti határidőig exportálhatók lesznek. (Az nem világos egyelőre, hogy meddig maradhat egy felhasználó inaktív státuszban, illetve az sem, hogy ebben a stádiumban lehetőség lesz-e még az adatok kimentésére.)

A Gmail mellett többek között a Meet, a Drive, a Docs (Dokumentumok), a Sheets (Táblázatok), a Slides (Diák) és a Tasks szolgáltatásokat is magában foglaló Workspace legolcsóbb csomagja jelenleg akciósan 4,68 euróba kerül felhasználónként, ami 12 hónap után megemelkedik a rendes, 5,2 eurós árra. Míg a hasonló funkcionalitást biztosító nagy rivális Microsoft 365 éves előfizetés esetén 4,2 euróért kínálja legalapvetőbb irodai alkalmazáscsomagját.

Hol vesznek vissza legközelebb?

Fontos leszögezni, hogy a fentiek semmiben nem érintik a Gmailt személyes Google-fiókukkal használókat, azaz az otthoni felhasználóknak továbbra sem kell majd fizetniük a szolgáltatásért. Ugyanakkor a keresőóriás utóbbi időben tett lépései egyértelműen azt jelzik, hogy mind több és több területen szeretnének visszavenni a korai fejlődést nagyban segítő ingyenességnek. Ezeknek az üzleti döntéseknek egy része pedig közvetlenül az egyéni felhasználókat is érinti.

Legutóbb mindezt tömegek konstatálhatták, mivel a vállalat nagyot szigorított a korábban korlátozások nélkül használható Photos (Fotók) szolgáltatásán. A képek és videók cloudos tárolására használt platformon 2021. június 1-jétől kezdve minden új, jó minőségben mentett fotó és videó beleszámít a Google-fiókoknak járó díjmentes 15 GB tárhelybe, illetve minden esetleg megvásárolt további tárhelybe. Ha ez megtelik, a felhasználó kénytelen igénybe venni a cég One szolgáltatását, amely előfizetéses formában biztosít cloudos tárhelyet.

Cloud & big data

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.