Annyira népszerűvé vált a képek ingyenes felhős tárolása, hogy a cégnél döntés született: alaposan átalakítják a Google Fotók felhasználási feltételeit.

A Google tegnap egy blogbejegyzésben és a felhasználóknak küldött levélben is tájékoztatott arról a változásról, ami kis túlzással a fél világot érinti. Eszerint a fotók és videók archiválására szolgáló Google Fotók szolgáltatásnál 2021 júniusától megszünteti a legnagyobb vonzerőt jelentő lehetőséget: a korlátlan tárolást.

Elfogyott az ingyenebéd

Az alig több mint öt éve útjára indított Fotók (Photos) rendkívül népszerűvé vált, köszönhetően annak, hogy a felhasználók korlátozás nélkül tölthettek fel jó minőségben képeket a Google felhőjébe. A felhasználói tábor tavaly nyáron átlépte az egymilliárd főt. A vállalat közlése szerint jelen pillanatban 4 billió képet és videót őriznek a szerverei, és ehhez hetente 28 milliárd újabb adag érkezik.

A Fotók népszerűsége egyben az aranyélet végét is elhozta, hiszen bő fél év múlva már más játékszabályok vonatkoznak a feltöltésre. 2021. június 1-jétől kezdve minden új, jó minőségben mentett fotó és videó bele fog számítani a Google-fiókoknak járó díjmentes 15 GB tárhelybe, illetve minden esetleg megvásárolt további tárhelybe. Ha ez megtelik, a felhasználó kénytelen lesz igénybe venni a cég One szolgáltatását, amely előfizetéses formában biztosít cloudos tárhelyet.

Természetesen az ilyen bejelentés nem szokott túl jó reakciókat kapni az internet népétől, de a vállalat azért igyekezett a lehető legfájdalommentesebbre szabni a "halálhírt". A jövő nyári határidő előtt feltöltött képekre a későbbiekben sem vonatkoznak majd a korlátozások, tehát ha akad még megőrzendő felvétel a felhasználóknál, azokat az elkövetkező hónapokban még ingyenesen lehet archiválni.

A Google készített egy kalkulátort is, amely az egyes felhasználók korábbi aktivitása alapján személyre szabott becslést ad arról, nagyjából mennyi időbe telik majd azt a bizonyos 15 gigabájtos kvótát elérni. Ezt a küszöböt egyébként a vállalat számításai szerint a felhasználók 80 százaléka három év alatt sem fogja elérni. A cég azt sem felejtette el megjegyezni, hogy ez a 15 GB lényegesen több, mint amit a többi piaci szereplő általában biztosít (az Apple iCloud például 5 GB-ig ingyenes).

És a többi...

Bár a tegnapi bejelentés kapcsán az ember hajlamos a milliárdnyi embert érintő Fotókra koncentrálni, a változások között találni még néhány érdekességet. Ilyen például az, hogy nem csak a képek számítanak be majd a felhasználók tárolási kvótájába, hanem más cloudos szolgáltatások állományai is, mint amilyen a Dokumentumok (Docs), Táblázatok (Sheets), vagy éppen a Diák (Slides).

A nagytakarítás elemét képezi az a szabálymódosítás is, amely szerint a cég törölheti a felhasználók állományait azoknál a szolgáltatásoknál, amelyeknél legalább két évig egyáltalán nem mutat aktivitást. Bár ennek mikéntje elég homályosan van megfogalmazva, de úgy tűnik, hogy a Google azt figyeli majd, hogy történt-e "hivatalos Google alkalmazás" használatával aktivitás például a Gmailben, vagy a Google Drive-ban. Az biztos, hogy amennyiben az algoritmus az elkaszálás mellett döntene, a felhasználót a cég előzetesen értesíti majd a törlés veszélyéről.

A mostani változások egyébként ugyanabba az irányba mutatnak, mint az elmúlt időszakban bejelentett egyéb módosítások. Ahogy beszámoltunk róla, a G Suite átnevezése Google Workspace-szé egyben burkolt áremelést is hozott a Drive esetében. Úgy tűnik, hogy a cég végleg fel kíván hagyni azzal a gyakorlattal, hogy ingyenes (vagy nagyon olcsó) végtelen cloudos tárolóként működjön.

Hirdetés
Cloud & big data

Musk turbó fokozatban nyomta le Gatest

A többek között a Tesla alapításával hírnevett szerzett Elon Musk immár a világ második leggazdagabb embere.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

A cloud szolgáltatások legösszetettebb problémáit a kifejezetten a felhőre jellemző fenyegetettségek jelentik, amelyekkel már a szolgáltatóválasztás előtt érdemes tisztába jönni.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.