A korlátlan tárolás közel 70 százalékkal drágul. Még nem kötelező váltani, de a Google hamarosan mindenkit átterel a Workspace-be.

Hamarosan havi 12 dollár helyett 20 dollárt kell annak fizetnie, aki a Google Drive-ot használja tárolásra – írja az Android Police. Ráadásul az átállás nem is lesz egyszerű, és nem is mindenkinek lesz lehetősége rá.

Mint azt a közelmúltban megírtuk, a Google átnevezi – és némileg át is strukturálja – a G Suite szolgáltatáscsomagját. Ez azonban egy ügyes áremeléssel is jár. Mint az Adroid Police kiderítette, hiába kap a Workspace alapcsomagjában némileg több funkciót a felhasználó, mint a G Suite-ben, ha főleg tárolásra használta, akkor a váltás hátrányosan érinti. Míg ugyanis a G Suite-tal havi 12 dollárért jutott korlátlan tárhelyhez, a Workspace esetében ugyanezért már havi 20 dollárt kell fizetnie, ami 67 százalékos áremelés.

A G Suite fizetős alapcsomagját nem feltétlenül vállalatok használták. Mint a PetaPixel írja, a korlátlan tárhely miatt előszeretettel választották ezt az előfizetést egyéni felhasználók is, például profi- és hobbifotósok képeik archiválására, akik számára ez már nem lesz elérhető. Korábban is volt ugyan egy kitétel, miszerint ha a G Suite-előfizetés 4 felhasználónál kevesebbre vonatkozik, akkor a Google felhasználónkénti csak 1 terabájt tárkapacitást ad, de az Android Police szerint ezt a korlátozást a Google eddig nem érvényesítette.

A Workspace-ben azonban a Google alaposan átvariálta a felhasználási feltételeket. Az új standard üzleti csomag személyenként 2 terabájt, a Business Plus 5 terabájt tárolóhelyet ad felhasználónként az alapárért (kb. 12, illetve 20 dollár). A korlátlan tárhelyért azonban már magasabb árat kell fizetni, az ugyanis csak az Enterprise előfizetéshez érhető el. Ennek ára a Standard csomagnál 20 dollár, az Enterprise Plusnál 30 dollár felhasználónként, de feltételez bizonyos felhasználói számot is.

Élvezze, amíg lehet...

Az Android Police azt javasolja a G Suite korlátlan tárolási szolgáltatását használóknak, hogy élvezzék a helyzetet, amíg lehet. Előbb-utóbb ugyanis mindenkinek át kell állnia a Workspace-re. Akinek pedig korlátlan tárhely kell, már nem egy önkiszolgáló felületen választhatja ki a szolgáltatást, hanem – tekintve, hogy Enterprise kategóriájú előfizetővé kell válnia – fel kell vennie a kapcsolatot a Google egy értékesítőjével.

Egyelőre a G Suite-ot használók maradhatnak a jelenlegi előfizetésüknél. Abból a levélből azonban, amit a vállalat az Android Police-nak küldött, az derül ki, hogy záros határidőn belül minden ügyfelüket át fogják terelni az új előfizetési konstrukciókba. Ha egy ügyfél még nem áll készen az átállásra, csapatunk az elkövetkező hónapokban további információkat oszt meg annak érdekében, hogy meghatározzuk az ügyfél igényeinek leginkább megfelelő váltás útját – írta a Google szóvivője a lapnak.

De a legjobb az egészben a Google áremelésre adott magyarázata: azért strukturálták át a szolgáltatás árazását, mert kevesen használták ki a korlátlan tárhely lehetőségét. Ezért abból elvettek (Business csomagok esetében), de ugyanazért az árért több, más szolgáltatást is kínálnak. Például már a Business Standard csomagnak is része a Meet-megbeszélések rögzítése.

Tetszik vagy sem, aki a Google-re épített a felhős tárolásban, újra kell gondolnia az erre szánt büdzséjét, és már most barátkozhat a Wokspace-szel, mert arra kell áttérnie – vonta le a konklúziót az Android Police.

Cloud & big data

A cloudos játékból sem maradhat ki a Facebook

A közösségi óriás is beszáll a streamelt játékok piacára. Tanulva egyes korábbi próbálkozók hibájából, a Facebook óvatosan indít.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.