A G Suite-ból Google Workplace lesz. Az új név és ikonok mellett lényegi fejlesztések is éles bevetési státuszba értek.
Hirdetés
 

A havonta 2,6 milliárd felhasználót kiszolgáló irodai alkalmazáscsomag brandváltáson esik át - közölte a Google kedden. Ezt már akkor sejteni lehetett, amikor a cég idén korábban előállt egy sor módosítással produktivitást segítő csomagjával kapcsolatban.

Új gombokhoz új kabát kell

Az eddig G Suite néven ismert szolgáltatás mostantól Google Workplace-ként folytatja pályafutását. A csoportmunkát segítő cloudos alkalmazáscsomag 2016-tól kínál fizetős megoldást céges ügyfelek részére. A vállalat termékért felelős alelnöke a váltással kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy fontosnak tartották tudatosítani a felhasználókban azt, kihez is tartozik a program, amelyért fizetnek. Az új név a tervek szeirnt jobban összekapcsolja a fejekben a temréket a szolgáltató személyével. Az átnevezés azt is segítheti, hogy tudatosítsa a (potenciális) ügyfelekben, hogy ezzel a csomaggal valóban minden a rendelkezésére áll a munkahelyi feladatok elvégzésére.

 

Így néznek ki az alkalmazások felfrissített ikonjai (forrás: Google)

 

A név mellett az alkalmazások ikonjai is új külsőt kapnak. A fentebb is látható változások közül talán a Gmail fogja majd a legtöbb kritikát kapni, mivel a cég az eddig használt teljesen piros változatot sokszínű M betűre cserélte. Az ikonoknál azonban talán fontosabb, hogy a csomagok árazása egyelőre változatlan marad, ám megjelent egy új szint is. A Business Plus változat némi felárért továbbfejlesztett biztonsági és felügyeleti megoldásokat tartalmaz.

Integrált világ

A már említett nyáron kezdődő változtatások a brandváltással együtt lépnek ki a próbaváltozati státuszból. A cég jó ideje igyekszik egyfajta integrált munkafelületté gyúrni különféle szolgáltatásait, így például videókat, a csevegést, a levelezést, a fájl- és feladatkezelőt. Mindezt pedig azon a belépési ponton keresztül valósítja meg, ahonnan a legtöbb felhasználó munkanapja indul: a Gmail beérkező leveleket gyűjtő fiókjából. Az erre irányuló fejlesztések jegyében a Meet már megjelent a webes, androidos vagy iOS-alapú Gmail eszköztárában, amihez a Google Chat is csatlakozik a mobil platformokon.

A Gmail alól közvetlenül elérhető szolgáltatások között szerepelnek a Meet és a Chat mellett a Drive, a Docs (Dokumentumok), a Sheets (Táblázatok), a Slides (Diák) és a Tasks szolgáltatások is. Az egyes appok saját funkcionalitása mindezzel nem változik lényegesen, de működésük sokkal egységesebbé válik az immár Google Workplace-nek hívott csomagon belül. Erre talán a legjobb példa az a lehetőség, hogy a dokumentumokat akár csoportosan is lehet szerkeszteni anélkül, hogy el kellene hagyni a webes Gmail alkalmazást, vagyis a programok között nem kell ide-oda váltogatni az ablakokat.

A Google meghatározásában az a változtatások legfőbb célja, hogy a közvetlen együttműködést mindig az adott pillanatban megfelelő kontextusban biztosítsa, így mondjuk valós időben lehet csevegni azokkal a kollégákkal, akikkel éppen együtt szerkesztünk egy dokumentumot, sőt eközben a feladatok kiosztását vagy kipipálását is el lehet végezni ugyanazon a képernyőn. Hasonlóképpen a videohívásokba is egyből be lehet szállni a csevegésekből, a csetben érkező üzeneteket közvetlenül továbbítani lehet a bejövő levelek közé, az üzenetekből rögtön feladatokat lehet gyártani, és a Gmail szöveges keresője is képes rá, hogy átfésülje a többi csatornát.

Cloud & big data

Szép csendben mainstream lesz a kriptopénz

Az egyik legrégebbi alternatív fizetési rendszer, a PayPal is beszállt: mostantól lehetővé teszi a kriptovalutás tranzakciókat.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.